Velikonoční věnec

Hody hody doprovody! 23. 3. 2012

Tahle dobrota není vůbec náročná na přípravu, a přitom budete vypadat jako dokonalá hospodyňka.

Potřebujete:

300 g hladké mouky

100 g másla

50 g cukru

1 dl mléka

3 žloutky

20 g droždí

1 lžíci rumu

špetku soli

hladkou mouku na vál

žloutek na potření

3 až 4 barevná vejce nebo kraslice na ozdobení

Postup:

  1. Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmíchejte v části vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.

  2. Polovinu změklého másla ušlehejte s cukrem do pěny, všlehejte žloutky, přidejte mouku, sůl, rum a vzešlý kvásek. Zbylým vlažným mlékem zadělejte těsto, které rozválejte na pomoučeném válu na plát. Posypte ho zbylým nastrouhaným máslem, stočte, opět rozválejte a nechte vykynout.

  3. Těsto nakrájejte na 3 díly, upleťte z nich cop a konce spojte, aby vznikl věnec. Opatrně ho přeložte na plech vyložený papírem na pečení a opět nechte vykynout. Pak věnec potřete žloutkem a upečte dozlatova v troubě vyhřáté na 190 °C.

  4. Upečený věnec nechte vychladnout a do jeho středu naaranžujte obarvená vejce nebo kraslice.