Kuře na česneku moderátorky Zuzany Belohorcové

Vaření a recepty 27. 7. 2012

Zuzana má velmi netypickou kuchyni: černou. Věřila svému partnerovi Vlastovi Hájkovi, že to bude hezké, a opravdu prý je.

„Celý byt a hlavně kuchyně jsou jeho nápady. Měl ji v hlavě už dávno a kdysi se mi ji snažil popisovat. Věřila jsem, že bude krásná. A opravdu to tak je – cítím se tu výborně. Pracovní deska i celé obložení kuchyně jsou z kamene, který má karbonový odstín. Podlaha je z dubových desek, které jsou opálené autogenem, takže vypadají trochu staře... Rovněž nápad mého partnera.“

V kuchyni má i televizi, ale ne na seriály. „Moje dcera Salminka má pokoj vedle, partner tam zabudoval kameru a na televizní obrazovce vidím, co malá dělá. Přitom si v klidu vařím a mám o všem přehled. Možná je to dobrý tip pro ostatní maminky.“

belohorcova hajek

Zuzanin přítel Vlasta Hájek velmi rád vaří, ale s asistencí :-)

zdroj: smagpix.com

Českou klasiku radši ne

Zuzanin přítel Vlasta Hájek rád vaří. „Dokonce by se dalo říct, že mě k tomu ani nechce pustit. Je ale typ kuchaře, který potřebuje asistenci. Takže mi říká: Podej mi nůž, koření...

Já nejsem zase tak úžasná kuchařka. Nepatřím mezi ženy, které vaří každý den. Občas ale něco udělám – třeba segedínský guláš. Minule jsme s přítelem připravovali panenku na česneku s cibulkami, paprikou a brambory. Ale máme rádi i taková jídla, jako jsou francouzské brambory, kam zakomponujeme vše, co najdeme doma.“

Na českou klasiku Zuzku moc neužije. „Přítel si navíc hlídá figuru, takže dohlíží i na mě. Ale máme rádi třeba ryby. Kdysi jsme strávili pět měsíců na Miami a tam byly naprosto úžasné čerstvé ryby. Ale i tady se dají sehnat kvalitní.

Chodím nakupovat normálně do hypermarketů. Jako máma se tam většinou propašuji s kočárkem. Po mé minulé zkušenosti se ale raději na informacích zeptám, jestli tam můžu i s golfákem. Stalo se mi totiž, že mě jeden pán z ostrahy pozoroval, jestli tam náhodou nekradu, když jsem si dávala zboží do kočáru.“

belohorcova deti

Od té doby, co je mámou (jako Gábina Partyšová a Dara Rolins), musí polévky vařit bez wasabi. To jinak dává i do bramborové kaše.

zdroj: smagpix.com

Do kaše přidejte wasabi

A oblíbená jídla? Tuňák, mušle svatého Jakuba, ústřice. „Musí být ale čerstvé, protože pokud jsou prošlé, mohou být nebezpečné. Takže ústřice si raději dávám jen v USA, když vím, že jsou zrovna vytažené z moře.“

Recepty si ale bohužel nepamatuje. „Ale občas se mi povede něco okoukat a pak to doma zkusit. Když jsme jednou přijeli z Thajska, měla jsem období, kdy jsem vařívala thajské polévky. Třeba oblíbenou Tom Kha Kai. Jenže pak mi došly ingredience, které jsem si na to přivezla, a už jsem to nezkoušela.“

Jinak polévky obecně miluje. Třeba takovou zelňačku, kterou i docela dobře umí. „Když vařím polévku, většinou jí udělám více, aby se z ní mohla najíst i moje dcerka Salma. Stačí polévku jen trochu pomixovat a je vystaráno. A ještě mám ráda bramborovou kaši. Ale občas ji dělávám trochu pikantnější – přidávám do ní wasabi, což je takový japonský křen, akorát tisíckrát pálivější. Kaše s ním chytne zelenou barvu a je opravdu nezapomenutelná.“

belohorcova kure
zdroj: Thinkstockphotos.com

Česnekové kuře

Potřebujete:

1 kuře

4 špetky soli

1 palici česneku

trochu másla

Postup:

  1. Kuře nasolte a dovnitř dejte stroužky česneku. Pokud máte rádi česnek, můžete ho dát i navrch.

  2. Kuře pečte na másle. Nejdříve ho nechte pár minut propéct na 180 stupňů Celsia, pak troubu ztlumte na 40 stupňů a dejte tomu čas.

  3. Kuřátko samozřejmě podlévejte, aby nebylo suché.