Spisovatelka Agatha Christie je dodnes nejprodávanější autorkou detektivních románů na světě. V mnoha svých knihách poodhaluje svou velkou životní vášeň, kterou bylo jídlo. Různé kuchyně v okolních zemích ochutnala během manželství s Maxem Mallowanem. Ten byl archeologem a společně často cestovali.
Jedla nonstop, nedokázala přestat
Sama ve své autobiografii přiznává, že je až neuvěřitelné, že si po celý život dokázala udržet stabilní váhu. Její den neměl žádná pravidla, jako jsou třeba snídaně, obědy nebo večeře. Agatha Christie jedla vždy, když měla na něco chuť, a to bylo v jejím případě pořád.
Dokonce milovala jídlo natolik, že se už ve svých dvanácti letech objevila na soutěži jedlíků. Nastoupila v souboji s dvakrát tak starším soupeřem, ale dokázala mu konkurovat. „Oba jsme nejprve jedli polévku z ústřic, vařenou krůtu a pak i krůtu osmaženou, následovalo hovězí maso, pudink, koláč a sušenky, také ovoce, a nakonec i několik tabulek čokolády,“ popsala spisovatelka.
Milovnice smetany
Prakticky závislá pak byla na smetaně, které dokázala během dne vypít i několik šálků. Na lžíci si navíc nabírala devonshirskou hustou smetanu, která se svou konzistencí více podobá máslu. Smetanu ráda konzumovala společně s anglickými koláčky zvanými scones.
Debužírovala hlavně u psacího stroje, když zrovna připravovala jednu ze svých knih. Agatha lásku ke smetaně promítla i do svých postav v detektivkách. Pochutnával si na ní nejenom Hercule Poirot, ale také slečna Marplová.
Dohlížel na ni komorník
Agatha dobře věděla, že by si neměla dopřávat tolik jídla, a už vůbec ne tučné smetany. Neměla ale pevnou vůli, a tak začala spolupracovat s komorníkem na jejím venkovském sídle v Greenway. Ten se jí snažil sestavit jídelníček na dvouhodinové večeře a také dohlížel na velikost porcí a omezoval přísun dezertů.
Recept na anglické koláčky scones
Ingredience (cca na 10 kusů)
- 225 g hladké mouky
- 150 ml polotučného mléka
- 25 g cukru krupice
- 55 g lehce změklého másla
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 vejce na potření
- hrst rozinek
Postup:
- Do velké mísy dejte hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva, sůl a důkladně promíchejte.
- Do suché směsi přidejte na kostky nakrájené změklé máslo. S těstem pracujte, dokud nebude máslo zapracované.
- Přidejte mléko, cukr, rozinky a opět zapracujte do těsta.
- Z těsta udělejte bochánek a ten vyválejte do výšky asi 2 cm.
- Vykrajujte kolečka vykrajovátkem s vroubky a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozšlehejte vejce, přidejte do něj lžíci mléka a lžičku cukru, směsí potřete všechny koláčky.
- Pečte 10 až 12 minut v troubě na 200 °C, dokud nebudou dozlatova.
- Po upečení nechte koláčky vychladnout, rozřízněte je napůl a naplňte je šlehačkou s jahodami či džemem.
Zdroj: vlasta.cz, cz-test.cz, toprecepty.cz, irozhlas.cz