Michaela Landová je úspěšná blogerka, cukrářka a také porotkyně soutěže Peče celá země, kde soutěžícím pravidelně předává cenné rady a osobní zkušenosti. Obzvláště oblíbená se stala pro své legendární makronky. Její workshopy, na nichž ukazuje, jak tyto náročné francouzské dezerty připravit, jsou pravidelně vyprodány. V poslední době se Michaela Landová však více zaměřuje na tradiční české cukroví, přičemž její nejoblíbenější pochoutkou zůstává kynutá buchta.
Právě tradiční pokrmy a jejich příprava je přesně to, co ji naplňuje a co by chtěla předávat svým studentům a sledujícím. „Moje recepty jsou tak osvědčené, že podle nich upeče opravdu každý,“ prozradila v jednom ze svých rozhovorů.
Nezaměnitelné makronky
Míša však proslula především díky svým nezaměnitelným makronkám, které, jak si mnozí mylně myslí, ovšem nepocházejí z Francie, nýbrž z Itálie. K jejich přípravě cukrářka nepoužívá žádné květinové vůně ani příchutě.
Ty podle ní signalizují a připomínají spíše mýdlo na ruce a nejsou pro konzumenta natolik chutné, jako například lahodná chuť perníku.
„Levanduli nemám, protože nemám ráda květinové vůně. To je, jako kdybyste kousli do mýdla. Ale mám tam jednu speciální příchuť – krupicová kaše. Jinak můžu vřele doporučit slaný karamel,“ prozradila v Show Jana Krause. Na makronkách si navíc pochutnají i bezlepkáři, protože neobsahují klasickou mouku. „Ale pozor, v některých náplních mouka je, jako například mango s maracujou.“
Je vystudovanou ekonomkou
Cukrařinu přitom Míša Landová nevystudovala, naopak má diplom z ekonomie. Během života si však uvědomila, že by se z pozice ekonomky chtěla posunout. „Pečení se věnuju asi deset, patnáct let, ale zpočátku to byl koníček. Vyloženě jako profesionál se tomu věnuju posledních pět let,“ popisuje s tím, že blog o pečení začala psát před deseti lety.
„Začala jsem péct, zkoušet recepty, začala jsem chodit na první kurzy, vzdělávat se, a teprve před těmi pěti lety jsem začala zvažovat, jestli si neotevřít vlastní cukrárnu či zakázkovou výrobu, anebo se nevydat spíš cestou lektorství.“
Nakonec se rozhodla pro druhou možnost. „Dnes se živím tím, že vedu kurzy pečení pro amatéry.“ K její popularitě přispělo i to, že je porotkyní úspěšné televizní kulinářské soutěže.
Michaela je pyšnou matkou jedné dcery a má slabost pro obchody s domácími potřebami. Dle svých slov raději utratí peníze za nový kuchyňský robot než za novou módní kabelku.
Zdroj: Vlasta.cz, Show Jana Krause, Instagram Michaely Landové