Soutěž Peče celá země se v roce 2024 stala prozatím nejsledovanějším pořadem sobotních večerů. Na prvních příčkách ve sledovanosti se tak jednoznačně umístila Česká televize, a to s milionovým zhlédnutím každý týden. Uplynulou sobotu diváci mohli sledovat už osmý díl, který však pro některé nebyl tím nejzábavnějším.

Zdroj: Youtube

Za to, že nikdo v osmém díle nevypadl, může částečně flexibilní přístup k pravidlům vyřazování soutěžících, který umožňuje licence od BBC. Porotci Josef Maršálek a Michaela Landová tak mohou rozhodovat bez pevně stanovených pravidel, což v letošním ročníku vedlo k nečekaným rozhodnutím. Předem uniklé informace o výsledku tohoto dílu způsobily velké zmatení a rozčarování mezi diváky.

„Pravidla soutěže jsou ve směru vyřazování volná a stanovují pouze cíl vyhlásit jednoho vítěze,“ sdělila Michaela Hronová, která je hlavní dramaturgyní soutěže Peče celá země. Je to ale takto v pořádku? ptají se diváci. „Nezlobte se na mě, ale dávat výsledky dopředu, to je ubohost,“ napsala na facebooku jedna z divaček. „Ach jo, proč to říkáte dopředu, už se na to nemusím dívat,“ dodala jiná zklamaná fanynka. „Dobře, dejte výsledky a nevysílejte to v TV,“ míní jiná sledující. Na druhou stranu se však našli i tací, kterým pravidla nevadila, a kteří je dokonce uvítali. "Za mě super rozhodnutí, těším se zase za týden," napsala nadšeně divačka. A další se přidala: "Skvělý díl, radost pohledět."

Večer ve znamení návratu do dětství

V osobní výzvě se soutěžící vrátili zpět do dětství a měli za úkol připravit oblíbené vánoční cukroví. V rámci technické výzvy soutěže se účastníci pustili do hry nazvané Pepa říká, kde museli držet krok s Josefem Maršálkem při přípravě dezertu. Josef, stojící u svého stolu zády k soutěžícím, se věnoval výrobě tartu s vrstvou pistáciového krému, rebarbory a želé z jahod a rebarbory, zakončeného cukrovou kopulí. Během této výzvy instruoval ostatní, jak postupovat.

Dort ve tvaru medvěda

Kreativní výzva naopak zaujala i mladé diváky. Účastníci během čtyřhodinové výzvy vytvořili třicet centimetrů vysoký dort ve tvaru roztomilého plyšového medvěda. Josef Maršálek přiblížil, že takový dort spadá do kategorie známé jako cukrářské sochařství. Michaela Landová pak dodala, že klíčem k úspěchu při tvorbě 3D dortů je použití dostatečně stabilního těsta a krému.

Zdroj: Vlasta.cz, Peče celá země, Česká televize

Související články