Pokud jste si oblíbili kulinářskou soutěž Peče celá země a milujete opulentní hostiny v barokním prostředí letního sídla hraběte Šporka, které se konají na vyhlášeném zámečku Bon Repos, pak vás určitě zaujmou i detaily z natáčení. Jinak totiž všechno vypadá na obrazovce a jinak v realitě. Scény jsou většinou takticky sestříhané a spousta nepovedených klapek či dramatických momentů se k divákům vůbec nedostane.

Zdroj: Youtube

Víte, že například samotné oblékání a líčení soutěžících zabere několik hodin? Stejně jako správná kombinace barev a účesů, které v jednotlivých dílech předvádějí? „Pocity jsou strašně intenzivní. K divákům se dostane hodina, ale tady se za ty dva dny, co se točí jeden díl, stane hrozně moc věcí,“ prozrazuje cukrář Jenda Jirka, který se zúčastnil první soutěžní řady a v internetovém vysílání komentuje zákulisí řady letošní.

Hodiny v kostymérně

Diváci za pracovními stoly vidí soutěžící vždy hezky oblečené, nalíčené a upravené, to ale není jenom tak. Všichni musejí dodržovat určitá pravidla, například nenosit pestrobarevná trika, trika s potiskem a líčení musí být střídmé a decentní. „Peče celá země je krásná soutěž, a tak i naši soutěžící musejí být krásní,“ prozradil další detaily z natáčení Jenda a dodal, že případné nedostatky dokážou v maskérně během několika minut zamaskovat či odstranit.

Ale to není vše. Na zámku je i speciální šatna, která slouží jako kostymérna pro moderátory a porotce. Zde se všichni svěří do péče garderobiérek, které si s nimi před natáčením pohrají. V šatně je přichystán dlouhý stojan s oblečením a pro případ neočekávaných situací je na dalším stojanu k dispozici i náhradní oblečení pro soutěžící. To kdyby se během pečení ušpinili nebo jinak poškodili vlastní oblečení. „Kdyby se cokoliv stalo moderátorům nebo soutěžícím, je tady připraven celý arsenál oblečení,“ prozradil Jenda.

Dorty nepeče porota, ale hlavní žena pořadu

V zadní části zahrady se nachází speciální stan, do kterého soutěžící nesmějí a diváci ho nikdy neviděli. Je to stan, kde se připravují vzorové dorty, které následně prezentují porotci do všech možných výzev. Porotci totiž nemají čas na to, aby těsně před natáčením tvořili dorty. „Nejsou to jenom technické výzvy, které musím péct pro naše porotce, protože oni na to nemají prostor. Odevzdávají recepty, ale péct to musím já,“ prozradila technoložka pořadu Zlata Otavová, která má celý tento proces na starost.

Porotci už jen výsledné dorty prezentují jako vzory a nikdy neřeknou, že to nepekli právě oni. Pouze dají recept a čekají, jaký výsledek přijde. A nechyběla ani osobní zpověď moderátorky. Té se Jenda zeptal na to, jak je spokojená s letošní partou soutěžících. Podle Terezy Bebarové se jedná o výborné soutěžící, kteří jsou dokonale sladění. Za moderátorkou se navíc Jenda vydal do přenosového vozu, který také nikdo a nikdy neuvidí. „Výběr soutěžících je alfa a omega a zjistila jsem, že tentokrát se povedl enormně,“ říká herečka Tereza Bebarová.

Upečené dorty zkonzumuje štáb i soutěžící

Určitě jste si alespoň jednou položili otázku, co se děje s tou hromadou dobrot, kterou všichni soutěžící vytvoří. Celý štáb, včetně kostymérek, porotců, moderátorů a dalších, se na dorty ihned po natáčení vrhne a všechny je snědí. Pokud něco zůstane, odnesou si to domů, kde se o dobroty, které ten den vznikly, podělí se svými rodinami.

Zdroj: Vlasta.cz Česká televize, Instagram, Wikipedia, Bon Repos

Související články