Štěchovický poklad

Jde pravděpodobně o nejznámější poklad v Česku. Není tedy divu, že láká profesionální i amatérské badatele. Právě v okolí Štěchovic měli Němci v roce 1945 ukrýt svůj majetek, obsahující zlato, cenná díla, bankovky i tajné materiály vojenského výzkumu, který nakradli během války. Pro uložení pokladu si vybírali špatně přístupné terény. Skalnaté a zalesněné prostředí Štechovic se tedy zdálo být ideální. V roce 1946 na místo přijeli američtí vojáci s německým důstojníkem Gunterem Ashenbachem, který je na místo, ukrývající bedny plné důležitých dokumentů, dovedl. Zbytek byl však dodnes nenalezen. Možná tak bedny plné drahých kovů stále čekají na svého objevitele. Anebo že by šlo jen o pověru?

Zdroj: Youtube

Napoleonovo zlato

Zřícenina gotického hradu Hazmburk vytváří nezaměnitelnou kulisu dolního Poohří. Dvě charakteristické majestátní věže patří k nepřehlédnutelným dominantám krajiny. Podle legendy byl kopec, na kterém hrad stojí, provrtán mnoha tajnými chodbami a místnostmi, kam Napoleonova vojska ukryla zlato a sudy s vínem. Stalo se tak proto, že cestou z Ruska do Francie musela projít několika německými knížectvími, která neměla Napoleona příliš v lásce, tudíž se dalo předpokládat, že by je o bohatství připravila. Vojáci tedy poklad ukryli na hradě Hazmburk s tím, že si ho po válce vyzvednout. To se ale už nikdy nestalo. Je tedy dost dobře možné, že je v útrobách kopce skrytý dodnes.

Související články

Kopec Brada

Několik kilometrů severozápadně od Jičína leží vrch Brada, na němž kdysi stával raně gotický hrad. Nikdy v něm ovšem nikdo dlouho nepobyl, často měnil majitele a tak se stalo, že už v 16. století zůstal opuštěný a začal chátrat. Dnes se na místě rozkládají už jen nepatrné zbytky zdí a příkopů, pod nimiž se podle legendy ukrývá pohanský poklad s historickými artefakty nevyčíslitelné hodnoty. Zda je to pravda, je pouze v našich fantaziích.

Zlatá husa

Poklad, který by měl kromě zlata a šperků ukrývat i zlatou husu, jež snáší zlatá vejce, za které se v minulosti dalo údajně pořídit jedno celé panství, se dle legendy nachází pod ostatky někdejšího hradu Hus. Hrad byl postaven roku 1341 jako ochrana okolních vesnic, jenže se v něm o 100 let později usídlil loupežník Hubert Maršík, který odtud přepadával kupce. Chcete zkusit štěstí a zlatou husu objevit? Pak se vydejte asi jeden a půl kilometru jihozápadně od Křišťanovic do okresu Prachatice.

Související články

Český Šternberk

Na skále vysoko nad řekou Sázavou v obci Český Šternberk stojí monumentální stavba, jejíž historie sahá až do roku 1241. Jedná se o původně gotický hrad, který byl později přestavěný na zámek. Říká se, že blízko hradu uprostřed temného lesa ční vysoká skála, kterou vede puklina. Tou se kdysi dávno dalo projít do útrob, čehož využil jeden z pánů a ukryl tam své bohaté jmění. Legenda pak praví, že přesně na Velký pátek se skála otevře a do řeky Sázavy vyvrhne zlaté dukáty. Zdá se vám to přehnané? Možná. Ale najít v řece zlatý plíšek není nic neobvyklého. V minulosti se to stalo několikrát a kousky jsou nyní k vidění v expozici takzvaného Šternberského pokladu.

Zdroj: vlasta.cz Český Šternberk - popis hradu, historie (hrady.cz) Mapa pokladů v Česku | LovecPokladu.cz youtube.com Hrad Brada, Brada (hrady.cz) Štěchovický poklad – Wikipedie (wikipedia.org) Štěchovický poklad - mýtus nebo pravda | ARMYWEB.cz