Stačí pohled z okna a je vidět, že se blíží jaro. Tedy v nížinách, byť i na horách už sníh drží jen silou vůle posledních nevyběhaných běžkařů a nevyježděných sjezdařů. Každopádně my už se pomalu chystáme na jaro a začínáme přemýšlet nad výlety. Jednodenními i víkendovými.

Zdroj: Youtube

Třeba do Českého středohoří, malebné oblasti, kterou si před několika sty lety oblíbil i císař Svaté říše římské a český král Karel IV. Tehdy si nechal poradit a v oblasti založil vinice.

1. Po stopách Karla IV.

Člověk může obdivovat krajinu v srdci Českého středohoří donekonečna. Nabízí toho mnoho. Například přírodní památku Blšanský Chlum, která je domovem nejen ojedinělých druhů živočichů a rostlin, ale od dob Karla IV. zde roste i vinná réva. Právě slavný český král, syn Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského, na tomto netradičním místě s vulkanickým podložím a specifickým mikroklimatem založil v polovině 14. století vinice.

Tradice pokračuje a dodnes je na místě vinařství, dnes s názvem Wilomenna. Je možné ho navštívit a nechat se provést vinařstvím i vinohradem. Návštěvník se dozví mnohé o výrobě vína, navíc může degustovat a relaxovat. Wilomenna produkuje vína červená, bílá i růžová a taky skrývá jeden z místních klenotů, sekt připravovaný klasickou metodou champagne.

2. Humboldtova vyhlídka

Pokud jeden vínu příliš neholduje a raději se sytí zážitky, může vyrazit na slavnou Humboldtovu vyhlídku. Nachází se na vrcholu Bukové hory, dominanty Verneřického středohoří. Humboldtova vyhlídka nese jméno po slavném přírodovědci Alexandrovi von Humboldtovi. Z čedičového kopce s televizním vysílačem jsou pěkné výhledy na Velké Březno, Milešovku, Ústí nad Labem nebo Krušné hory, ale také do údolí Labe a na Lužické hory.

Pod vrcholem v jihovýchodním svahu je hluboká trhlina, nazývaná také Ledová jáma, v níž se i v létě drží sníh a led. A jak na vyhlídku? Skoro až na vrchol (683 m) se dá dojet autem, od televizní věže k vyhlídce je to asi 10 minut pěšky. Pokud chcete celou cestu absolvovat po svých, vystoupejte z Malého Března nebo Zubrnic.

A pokud jste vyloženě lezci, vydejte se k nedalekým Ptačím kamenům, kde jsou až 15 metrů vysoké čedičové skalní věže a masivy, které mají rádi horolezci.

3. Muzeum města Ústí nad Labem

Jestliže vás na nějaké poskakování po kopcích příliš neužije a raději se noříte do hlubin historie, je možné zajít do muzea v Ústí nad Labem. Tamní sbírky se týkají celé řady odvětví. Ukazují přírodu severozápadních Čech, také zvířat a zaměřují se i na archeologii a historii. Nechybí ani vojenské sbírky a ukázky, které přibližují těžký průmysl v oblasti.

V muzeu se pořádá mnoho výstav a také je v něm rozsáhlá knihovna s více než 60 tisíci svazky starých tisků a rukopisů.

4. ZOO Ústí nad Labem

Máte-li s sebou menší děti, zdolání muzea pro ně možná bude ještě hrdinský čin. Nebo pro vás, jak se to vezme. V každém případě v Ústí nad Labem je možné navštívit zoologickou zahradu. Ve svahu východně od centra potkáte příjemnou procházkou více než dvě stě druhů zvířat, a to i velmi vzácných druhů. Odchovali zde levharty i nosorožce.

Navíc ústecká zoo nabízí i celou řadu zážitků, při kterých se člověk něco dozví. V určitých hodinách se třeba krmí orangutani, nebo pirani. Dozvíte se o tučňácích brýlových i malajských medvědech. A nechybí ani surikaty. Krmení doprovází výklad pečovatelů zvířat. A koho popadne hlad, může se najíst v místní restauraci.

5. Střekovská vyhlídka

Pokud máte rádi výhledy, můžete zkusit i Střekovskou vyhlídku, která se nachází na vrchu Sedla ve Střekově. Kdysi tam byla válečná protiletecká pozorovatelna, dnes tam stojí volně přístupná osmimetrová kamenná rozhledna s dřevěným schodištěm. Rozhlédnete se z ní po Ústí nad Labem a uvidíte i Krušné hory. V dalších směrech jsou vzrostlé stromy.

Takřka až nahoru můžete dojet autem, když zaparkujete v ulici Kojetická, Českých bratří nebo Poděbradova. Dojet tam ale můžete i na kole, byť stoupání je poměrně prudké. Zase je to ale trénink na plavkovou sezónu.

Zdroj: vlasta.cz Rozhledna Střekovská vyhlídka, Ústí nad Labem-Střekov (hrady.cz) Zoologická zahrada Ústí nad Labem | ZOO Ústí nad Labem (zoousti.cz) Muzeum města Ústí nad Labem – akce – novinky – výstavy (muzeumusti.cz) SeniorTip

Související články