1. Sýry

Bohužel, sýr nemusí být smažený, aby se stal kalorickou bombou. Sice obsahuje bílkoviny a vápník a malý kousek je fajn, když chcete zahnat hlad, zabere na delší dobu než sušenka. Jenže výhody zůstanou jen tehdy, pokud zvolíte sýr nízkotučný a dáte si ho skutečně jen kousek. Rovnou můžete zapomenout na hermelín a nivu, tabu by měl být i tučný eidam. Vaše ruka by měla sáhnout po tom, který má nejvýše 30 procent tuku v sušině nebo ještě lépe jen 20. Samozřejmě nebude tak dobrý, neboť chuť se u sýrů do velké míry odvíjí právě od množství obsaženého tuku. Málo sýra znamená tak jedno dvě malá sousta, protože i deset deka nízkotučného sýra má skoro tolik energie jako malý řízek.

Pozor na oblíbenou chuťovku k pivu v podobě naloženého hermelínu. Takový jeden může mít až 1800 kilojoulů, což je stejně jako dva a půl obloženého chlebíčku s pochoutkovým salátem či skoro stejně jako vepřový řízek.

2. Zakysané mléčné nápoje

Pokud jde o složení, jsou zakysaná mléka vesměs dobrou volbou. Ale je dobré si uvědomit, že co se tváří nevinně ve 100 mililitrech, vypadá jinak, pokud takového nápoje vypijete půl litru. Jedno deci nápoje mívá asi 300 kilojoulů, avšak celá půllitrová lahev už 1550. A to rozhodně není něco, co můžete vypít jen tak – obsahuje to tolik energie jako lehký oběd, a to zejména pokud je slazené. Úspornější je v tomto ohledu neochucené kefírové mléko.

3. Cereálie

Snídáte cereálie v domnění, že jsou plné vlákniny, která vás zasytí na celé dopoledne? Jenže jsou také plné cukrů a tuků. Pražené müsli, to „slepené“, ve kterém často bývají i kousky čokolády a oříšků, je smažené na oleji, čímž vzroste energetická hodnota. A pokud byste měli dodržovat doporučené denní dávkování, nejspíš vás překvapí, jak malinká porce to je. „Obsah přidaných cukrů by měl být nižší než 28 gramů na 100 gramů výrobku a dalším důležitým kritériem je obsah vlákniny. Obecně platí minimálně 5 gramů na 100 gramů výrobku,“ říká nutriční poradkyně Karolína Hlavatá. Pokud máte rádi müsli, sáhněte v obchodě po sypaném, případně si kupte ovesné vločky a kombinaci si namixujte sami.

4. Oříšky a sušené ovoce

Dali byste si jen tak deset deka másla? To asi ne. Ale sáček oříšků o stejné hmotnosti? To dost možná ano, i když víte, že byste neměli. Možná vás překvapí, že jejich kalorická hodnota je skoro stejná – deset deka másla má něco přes 3000 kilojoulů, deset deka oříšků zhruba 2800, podle druhu.

Pokud si chcete oříšky dopřát, předem si jich pár – čtyři nebo pět – odsypte a vezměte s sebou do misky k pracovnímu stolu nebo do kabelky pro chvíle krize ve městě. Je chybou myslet si, že zatímco slané arašídy jsou špatné, mandle nebo kešu jsou v pořádku.

Samozřejmě, nesolené a nepražené oříšky jsou mnohem zdravější než třeba sušenky, protože obsahují bílkoviny a zdraví prospěšné mastné kyseliny. Ty mimo jiné chrání srdce a oběhový systém. Ale také obsahují mnoho kilojoulů.

Podobným chytákem je sušené ovoce, například oblíbené sušené meruňky. Nebo třeba sušené plátky banánů – věděli jste o nich, že se často ještě obalují v cukru?

Pokud jde o oříšky a sušené ovoce, rozhodně se vyhýbejte těm, které jsou obalené v čokoládě nebo v jiných polevách – jde o nežádoucí cukr, a navíc se na ně většinou používá nejlevnější ztužený tuk, který srdci a cévám vůbec nesvědčí. Případně můžete oříšky nahradit rostlinnými semeny, jako jsou ta dýňová nebo slunečnicová, ale opět, stačí malinko.

5. Těstoviny

Možná víte, že těstoviny – až na výjimky – nejsou dietním pokrmem. Navíc mezi nimi existují velké rozdíly dané způsoby přípravy a použitými ingrediencemi. Asi nejhorší ze všeho jsou lasagne, i malá porce mívá běžně kolem 2000 kilojoulů, hodně z toho připadá na hutnou bešamelovou omáčku z másla, mouky a sýra, která udělá kalorickou bombu i ze špenátových lasagní. A co teprve, když jde o lasagne masové, v nichž se použije ne úplně libové hovězí, nebo dokonce směs s vepřovým?

6. Džusy

Zdraví a dieta nejdou vždycky ruku v ruce. Stačí se podívat na ovocné džusy – zdravé jsou, ale váha po nich půjde nahoru. Ovocné džusy mají běžně více než 2000 kilojoulů na litr, což je plus minus stejně jako limonády. Co do vydatnosti je v podstatě jedno, zda jsou stoprocentní a bez přidaného cukru nebo zda jde o ty s třeba padesátiprocentní koncentrací, které už se bez nějakého doslazování neobejdou. Na množství kilojoulů nemá vliv ani to, zda jde o fresh džus nebo džus v krabici, který bývá často vyroben z koncentrátu. Tady platí pouze to, že přírodní nedoslazované džusy jsou zdravější.

7. Low carb dorty

Low carb automaticky neznamená low energy. „Chybí sice mouka, ale ta je nahrazena třeba mandlovou, která má v porovnání s pšeničnou o 1000 kilojoulů na sto gramů víc. Hojně se také používá kokosový olej, který obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny a samozřejmě také není bez energie. Low carb zákusky by mohly mít význam v okamžiku, kdy dodržujete nízkosacharidovou dietu a nechcete ji porušit. Nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco nového. Ale platí stále to stejné – hubnutí je o energetickém deficitu a ani low carb zákusek nás nezachrání,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

8. Salát se zálivkou

Salát čistě ze zeleniny je moc hladové jídlo a žádný soudný dietolog vám ho jako plnohodnotné jídlo nedoporučí. Ale dobře si rozmyslete, co do něj ještě přidáte – bílkoviny v podobě šunky, libového masa, tuňáka či vajíčka jsou v pořádku, stejně jako hrstka těstovin či kousek tmavého pečiva coby příloha. Horší je to s dresinkem, zvláště pokud je z majonézy, takový totiž může energetickou hodnotu salátu rázem zdvojnásobit. Pozor také na sýr. Kousek mozzarelly je v pořádku, ale sýr typu ementál už by se měl dávkovat po troškách. Dietní nejsou ani saláty, jejichž základem jsou těstoviny.

9. Hummus

Tahle pomazánka se poslední roky zabydluje i v českých lednicích. Spousta lidí ji považuje za zdravou a dietní, ale pozor, je to tak trochu chyták. Protože deset deka hummusu obsahuje až 2000 kilojoulů, což je víc než lecjaký druh paštiky. Hummus většinou obsahuje cizrnu, tahini (sezamová pasta), olivový olej, citronovou šťávu a česnek. Právě sezamová pasta spolu s olejem způsobují, že je hummus tak energeticky výživný, i když sezam sám o sobě odstavuje zdraví prospěšné tuky.

10. Svařák

A teď něco, co se pije zrovna teď. Jeden hrnek svařáku má 800 až 1000 kilojoulů, což je více než dvakrát tolik ve srovnání s normálním vínem. Záleží samozřejmě na množství cukru, ale dá se to srovnat třeba s grogem, do něhož se dává rum. A také cukr. Bohužel, i obyčejné víno, natož pivo obsahují příliš mnoho energie a spoustu lidí nezačne hubnout, pokud si je úplně neodpustí.