1. Obezřetnost

Obezřetná, opatrná osoba postupuje rozvážně a ne unáhleně. Pokud s někým mluví, vyvolává to u toho člověka pochopení a respekt. A taky často ochotu změnit názor, nebo aspoň jiný názor vyslechnout a pobavit se o něm. Je to určitě účinnější než na někoho přesvědčeně hlasitě a překotně chrlit argumenty. (Dejte si jen pozor, abyste vůbec mluvili. A také se nesmíte bát vyjádřit své emoce, aby váš partner věděl, jestli máte třeba strach nebo radost. A nenechte obezřetnost přerůst ve strach.)

2. Důraz na podstatu

Jako introvert pořád pozorujete a přemýšlíte. Srovnáváte, co lidé říkají, vnímáte, co neříkají, porovnáváte představy a skutečnost. Nic vás jen tak nepřekvapí a neoblafne. Pokud se pak introvert rozhodne něco říct, obvykle to nejsou jenom prázdné tlachy. Je to promyšlené, míří k podstatě věci a okolí se na to může spolehnout. (Jen byste měli přece jen občas promluvit třeba na večírku, i když zdánlivě není co říct. Pochválit jen tak hostitelce jednohubky nebo závěsy není nic pokryteckého.)

3. Soustředěnost

Mnoho tichých lidí má dar skvělého soustředění. Jsou schopní věnovat se něčemu s plnou pozorností a dlouho. Proto často dosahují velkých pokroků, a navíc působí velmi přesvědčivě. Třeba při přednášce se může stát, že tichý člověk silou své osobnosti obecenstvo úplně uchvátí, i když vůbec nekřičí a nemáchá rukama nad deseti grafy. Tiché ženy často zaujmou opravdu kvalitní muže, kteří nevyhledávají efektní lomení rukama a dramata.

4. Naslouchání

Schopnost naslouchat je velmi podceňovaná! Když budete poslouchat typický dialog extrovertů, zjistíte, že spíš jde o dva monology. Zatímco jedna osoba hovoří, druhá si už promýšlí, co řekne, místo aby poslouchala, co se jí druhý snaží říct. Pro vás jako introverta je ale naslouchání přirozené, proto umíte dialog dokonale. Dáváte svému partnerovi v práci i soukromí obrovský dar, protože ho opravdu posloucháte. Vycházíte z toho, co řekl, a na konci se tak můžete skutečně domluvit.

5. Klid

Všichni tiší lidé vědí, že pokud potřebují pracovat nebo načerpat novou energii, dělá jim vnější klid dobře. Když tichý člověk nemá možnost si klid dopřát, roste jeho nervozita, podrážděnost a únava. Výsledky finské studie ukázaly, že mezi ženami citlivými na hluk je úmrtnost vyšší o 80 procent! Určitě tedy stres z hluku působí stres v těle. Pokud vám ticho vyhovuje, dopřávejte si ho co nejčastěji, i jako prevenci. Navíc váš klid působí zklidňujícím způsobem i na okolí, všichni dostanou méně stresových dávek a mají čas přemýšlet a odpočívat.

6. Analytické myšlení

Dobré myšlení samozřejmě mohou mít i extroverti, ale introverti mají navíc výhodu většího odstupu od vnějšího světa. Pořád totiž přemýšlejí a informace zpracovávají a nenechají se pokud možno rušit. Jsou to skvělí plánovači, umí předem navrhnout a posoudit jednotlivá řešení, umí výborně zpracovávat texty, a to i texty s čísly.

7. Nezávislost

Proč nezávislost? Protože pokud jste introvert, nepotřebujete kolem sebe pořád mraky lidí a nemusíte se tedy tolik starat o jejich názory a o to, abyste byli oblíbení. Můžete být klidně o samotě, i když to neznamená, že jste nepříjemná osoba. Jen vám prostě stačí být sami se sebou a přemýšlet si, naopak vám to vyhovuje pro doplňování energie. Nezávislost znamená vnitřní svobodu. Když ji máte, nepotřebujete se ptát na názory druhých. (Jen pozor, abyste se nestali příliš sebestřednými.)

8. Vytrvalost

To je schopnost držet se jedné věci nebo myšlenky, i když věci nejdou zrovna rychle dopředu. Je třeba být trpěliví a cílevědomí. Introverti jsou schopni dotahovat i velmi náročnou práci do konce, jsou vysloveně svědomití a nenechají se rozptylovat novými podněty. Třeba Marie Curie-Skłodowská prokázala cílevědomost obrovskou. Nemohla studovat v Polsku, odešla tedy do Francie, své výzkumy financovala z toho, co si vydělala jako učitelka, a některé pokusy opakovala mnohosetkrát.

9. Psaní (místo mluvení)

Tiší lidé radši píší, než mluví. Než by zvedli telefon a mluvili do něj, radši napíší dopis, mail nebo textovou zprávu. Písemný projev má přitom tu výhodu, že si můžete všechno předem promyslet a také případně opravit, co se vám nezdá. Pro mnoho lidí je také písemná zpráva srozumitelnější než to, co si vyslechnou ústně.

10. Empatie

Jako introverti jste vybaveni silnou intuicí k ostatním lidem, protože máte nastudovány stovky hodin sledováním lidí, čtením o nich a analyzováním jejich chování. Dokážete proto snadno rozpoznat, jak váš partner funguje, a z toho poznat, co je pro něj důležité a co potřebuje. Můžete se stát neocenitelným poradcem a přítelem, který skutečně porozumí tomu, co jiné lidi trápí, a dokáže jim najít vhodné řešení. Dobře totiž víte, že svět se netočí jenom kolem vás.