Příznaky menopauzy jsou přirozené a jsou součástí stárnutí každé ženy. Znalost symptomů ale pomůže zmírnit především přechodné období, které předchází menopauze – perimenopauzu. Toto období je charakterizováno hormonálními, fyzickými i psychickými změnami a začíná zhruba jeden rok před menopauzou. Může začít už po 45. roce. To, že budete vědět něco víc o příznacích, vás samozřejmě příznaků nezbaví, ale můžete včas zahájit určitá opatření, aby menopauza proběhla bez větších problémů.

Příznaky mírné i velmi závažné

Jednotlivé příznaky menopauzy bývají mírné, střední, závažné nebo velmi závažné. Přibližně 15 procent amerických a evropských žen vykazuje příznaky v kategorii „velmi závažné“. Naštěstí většina žen mívá pouze mírné až střední příznaky. Ty se dají řešit různými způsoby, včetně hormonální substituční terapie či užívání hormonální antikoncepce, ale mnoho žen chce tyto symptomy kontrolovat po svém, přirozeně. Obvykle stačí zakomponovat do každodenního života tyto tři změny.

Pravidelně cvičte

Neexistuje sice dostatek vědeckých důkazů, které by potvrdily, že je cvičení skutečně účinné při léčbě návalů horka a nočního pocení. Ovšem existují jiné důkazy, které podporují výhody pravidelného cvičení. Když budete pravidelně cvičit (ideálně co nejdříve, nejpozději pak od 45. roku), budete mít více energie a zrychlí se vám metabolismus. Budete mít taky zdravější klouby a kosti, méně stresu a budete lépe spát. Jedna studie zjistila, že cvičení tři hodiny týdně po dobu jednoho roku zlepšilo fyzické a duševní zdraví a celkovou kvalitu života ve skupině menopauzálních žen. Pravidelné cvičení je také spojeno s lepším zdravím a ochranou před nemocemi, včetně rakoviny, srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky druhého typu, obezity a osteoporózy.

Minimalizujte stres, který může zhoršit příznaky

Ženám v perimenopauze a menopauze lékaři často předepisují antidepresiva, protože během přechodu bývají ve stresu, úzkostné, nebo dokonce depresivní. Ve většině případů ale antidepresiva nejsou správnou odpovědí na úlevu od příznaků menopauzy a nevyřeší zdroj vašich příznaků. Za skrytými nevyváženostmi hormonů a neurotransmiterů, které mohou ovlivnit náladu i kognitivní funkce, totiž téměř vždy stojí přemíra stresu. Stres má taky vliv na návaly a snížené libido. Proti stresu pomáhají meditace, zejména hluboké dýchání.

Změňte svůj jídelníček

Sledujte, co jíte. Měla byste se vyhýbat kofeinu, perlivým vodám, nezdravým potravinám a sladkostem. Snižte konzumaci vepřového, kuřecího a hovězího masa, protože může obsahovat velké množství nasycených tuků, což snižuje schopnost těla metabolizovat estrogen. Omezte také konzumaci alkoholu, protože ten má vliv na produkci stresového hormonu kortizolu, vede ke špatnému spánku a následně tloustnutí.