1. Česání

Dát několik set za kvalitní kartáč se zdá většině z nás přehnané. Jenže pokud máte vlasy dlouhé k ramenům a víc, které už mají pár let života za sebou a jsou náchylnější k poškození, vyplatí se o česání více přemýšlet. Zapomeňte na plastový hřeben za dvacku z drogerie. Bývá lisovaný, což znamená ostré hrany a špičky, které poškozují pokožku hlavy i povrch vlasů.

Když si hřeben kupujete, zkuste s ním přejet po hřbetu ruky. Jestli dotek zubů není příjemný, nebo dokonce zanechá červené čáry, neocení jeho dotek ani vaše pramínky. Naopak přírodní materiály jsou vítány. Kvalitní dřevěný hřeben s hlazenými hranami bude klouzat mezi vlasy jako po másle. Kartáč s přírodními štětinami usnadňuje rozčesávání, a navíc rozprostře po celé délce přirozený maz, který vlasům prospívá a dodává jim lesk.

Bezbolestný zásah slibuje i bodlinkový kartáč tangle teezer. Já na něj nedám dopustit, moje vlnité suché vlasy tvoří neuvěřitelné dredy a tahání nesnáším odmala. Majitelkám hustších vlasů by se mohlo stát, že krátké bodlinky se nedostanou pod povrch. Dělám to tak, že rozčesané horní pramínky spoutám gumičkou, aby došlo i na ty spodní.

Pamatujte si, že mokré vlasy jsou zranitelnější, radši je rozčesávejte před umytím. Hřebenu uhlaďte cestu pomocí vlasového oleje nebo nesmývací péče.

2. Mytí

Dobrá zpráva je, že vlasy si můžete mýt tak často, jak máte náladu. Chci tím říct, že když máte pocit, že by to mělo být každý den, dělejte to. Ovšem chce to šampon, který je k tomu určený, jemný, který nevysuší pokožku hlavy ani vlasy. V tomhle případě asi bude stačit jedna lázeň. Všeobecně používáme šamponu zbytečně moc, na délku pod uši stačí loužička velikosti pětikoruny, k ramenům dvacka, k lopatkám dvojnásobek. Ale záleží i na konzistenci, zda je šampon tekutý nebo krémový. Třeba péče ze salonu bývá hutnější a koncentrovanější, bude vám stačit méně, takže s nižší spotřebou si doma trochu obhájíte vyšší cenu, kterou v salonu za šampon zaplatíte.

Máte-li interval mezi jednotlivými mytími delší, bude to asi chtít dvě lázně. Nezapomeňte vlasy pořádně namočit. Při prvním šamponování se naruší špína a zbytky přípravků, druhé napěnění je opravdu uvolní a také si vlasy užijí pečující látky, které se do šamponů přidávají.

Oplachovat horkou nebo studenou vodou? Oplachování horkou vodou namáhá vlasovou pokožku a mohlo by odmastit povrch vlasů. Že ledová voda zvyšuje lesk vlasů zatím nikdo vědecky nepotvrdil. Nejlepší je vlažný proud, ale intenzivní, aby vypláchl všechny zbytky šamponu.

3. Péče

Je to jen pár minut navíc, tak se s pravidelným používáním kondicionéru prostě smiřte. Nejjednodušší je koupit si pečující řadu, kde na sebe účinek šamponu a kondicionéru navazuje a tím se násobí. Ocení to především vlasy s problémem – třeba, když potřebujete nafouknout jejich objem – nebo vlasy barvené, které potřebují speciální péči. Ale můžete účinek i kombinovat, třeba používat univerzální hydratační šampon a přilepšit si regeneračním balzámem.

U vlasů dlouhých a barvených, které se hodně vysušují a lámou, klidně místo balzámu používejte vlasovou masku. A kam s ní? Především ke konečkům, kam se hůř dostává výživa z vlasových kořínků. Prsty z nich vyždímejte vodu, aby se péče mohla vstřebat.

4. Sušení

Kéž bychom měly čas na luxus přirozeného schnutí! Asi jen krátkovlásky mohou tento odstavec přeskočit a posunout se na styling, většina žen se bez fénu neobejde. Ale myslete na to, že tvar získávají vlasy až těsně před uschnutím, takže je zbytečné týrat je natahováním na kartáč hned od začátku. Prosušte je vlažným vzduchem, jemně je od hlavy nadzvedávejte prsty, aby se teplo dostalo ke kořínkům, kde schnou pomaleji.

Proud vzduchu směřujte ke konečkům, tím uhladíte a nablýskáte povrch, který se skládá ze šupinek, poskládaných jako tašky na střeše. Až budou prameny skoro suché, sáhněte po tvarovacím kartáči. Jestli má fén nastavení na více teplot, nakonec vlasy přefoukněte studeným vzduchem, kadeřníci tvrdí, že to přispěje k fixaci účesu.

Fénem vlasy sušte i tvarujte, žehlička je určena jen na tvarování. Vysoká teplota by vodu z vlasů změnila na páru a sušit si hlavu v parním hrnci není ono.

5. Úprava

Určitě zvládnete aspoň lak na vlasy pro fixaci účesu. Aby se vám nadýchané vlny k hlavě nepřiplácly, pokryjte je lehkým závojem ze vdálenosti natažené ruky. Lakem pohybujte cikcak nebo kružte od ofiny vzad. Napočítejte do tří a dost.