Pokud toužíte po plápolajícím ohni a vyhřátém domově, potřebujete mít komín. Pak stačí jen vybrat vhodný zdroj a můžete pomalu chystat dřevo.

1. Kotel na dřevo

Když je potřeba plnohodnotně vytápět několik místností v objektu, oceníte výhody zplynovacího kotle na dřevo. Je připojený na centrální topnou soustavu s radiátory a současně dokáže ohřívat teplou užitkovou vodu. Moderní zplynovací kotle na dřevo bývají vybavené mnoha prvky, které výrazně usnadňují jejich provoz a obsluhu.

Vysoký komfort při používání kotle umí zajistit například:

  • elektronická řídicí jednotka, která ovládá celý chod kotle včetně připojených systémových prvků,
  • intuitivní displej, který zobrazuje hodnoty vytápění a usnadňuje nastavení,
  • odtahový ventilátor, který automaticky reguluje výkon kotle,
  • chladicí smyčka, která se stará o bezpečný provoz,
  • klapka, která během přikládání zabraňuje vniknutí kouře do místnosti,
  • možnost ovládání a seřízení kotle na dálku.

Kotle na dřevo se vyznačují také vysokou účinností, takže spotřebují méně paliva. Při účinnosti kolem 90 procent nedochází téměř k žádným ztrátám tepla, což se projeví na teplotě v domě i na ceně za protopené dříví.

2. Krbová vložka

Na rozdíl od kotle umožňuje krbová vložka pohled na plápolající oheň. Proto ji často najdeme přímo v obývacím pokoji, kde nabízí možnost přitopit si a zároveň vytvořit romantickou atmosféru. Prosklenou vložku je potřeba obezdít vhodným materiálem a celou stavbu umístit v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Na podlahu zvolte nehořlavý povrch v rozměrech minimálně 80 centimetrů před dvířky krbu a 40 centimetrů po stranách. Pozor také na celkovou hmotnost obestavby, která se podle materiálu může vyšplhat na stovky kilogramů.

3. Krbová kamna

Kdo hledá jednodušší instalaci bez stavebních úprav, zvolí raději krbová kamna, která se prodávají již připravená k zapojení. Na výběr je nepřeberné množství tvarů, velikostí i designů, takže záleží jen na vkusu majitele. Stejně jako u obestavěné vložky platí, že kamna musí stát na nehořlavém povrchu a připojení ke komínu má provádět odborník. Před prvním použitím je potřeba vyřídit revizní zprávu pro bezpečné používání.

Krbová obestavba i kamna přestavují lokální zdroj a vytápějí především místnost, ve které jsou umístěné. V případě připojení na teplovodní výměník je možné rozvádět vytvořené teplo i do dalších místností.

4. Kachlová kamna a sporáky na dřevo

Do venkovsky laděného interiéru nebo na chalupu se skvěle hodí tradiční kachlová kamna nebo stylový sporák na dřevo. Poskytují jak teplo, tak prostor pro vaření nebo pečení.

5. Otevřený krb

Krby, v nichž nejsou hořící plameny ukryté za bezpečnostním sklem, se stavěly spíše v minulých desetiletích. Jejich nevýhodou je hlavně nízká účinnost, vysoká prašnost a hrozí také riziko úrazu. Proto je lepší užívat si otevřený oheň spíše v ohništi na zahradě nebo ve venkovní kuchyni.

Jakým dřevem vytápět?

Při topení dřívím není důležitý jen výběr kotle či kamen, ale také správná volba paliva. Mezi vlastnostmi dřeva totiž bývá velký rozdíl a liší se také maximální velikost polínek, která lze použít.

Zplynovací kotel na dřevo se obvykle umisťuje do technické místnosti nebo kotelny, takže manipulace s palivem i popelem probíhá mimo obytnou zónu. Do kotlů vybavených velkou násypnou šachtou můžete přikládat i velké kusy dřeva bez nutností štípání. Výjimkou nejsou kotle, které pojmou i 50centimetrová polena.

Pro dlouhodobé vytápění se doporučuje tvrdé dřevo (například buk, habr nebo jasan), které hoří pomalu a stabilně. Naopak na zatápění a pro rychlé vyhřátí prostoru dobře poslouží měkké dřevo ze smrku, borovice, modřínu nebo břízy. Pro každé dřevo platí, že musí být dostatečně suché s maximální vlhkostí 20 procent.