Jedna možná otravná, ale užitečná rada. I když už se necítíte nejmladší, byla by škoda na váhu rezignovat a takzvaně to pustit, protože už na tom přece nezáleží. Jednak to není nutné, navíc byste mohla přijít o víc než jen o vyrýsovaný pas – kila navíc s sebou nutně nesou problémy se zdravím.

Nejčastěji jde, kromě zvýšeného rizika rozvoje cukrovky, o potíže se srdcem a oběhovým systémem. Ty jsou u žen po padesátce ve zvýšeném ohrožení tak jako tak, protože jim klesají hladiny ženských pohlavních hormonů, které jejich cévy do té doby chránily.

Takže i v tomto věku má smysl snažit se udržet váhu v normě nebo něco shodit. A proto je dobré vědět, jakým chybám se pokud možno vyhnout. Které to jsou?

1. Příliš málo jídla

Aby žena hubla, musí jíst nejvíce pět tisíc kilojoulů denně… Nebo taky jen čtyři tisíce, nebo dokonce ještě méně. A to je špatně! Při tak nízkém příjmu je skoro jisté, že tělu budou chybět nějaké živiny, protože zkrátka nesníte tolik různých potravin, abyste je do sebe dostala. „Při hubnutí doporučujeme pět až šest tisíc kilojoulů denně, pokud by to bylo méně, nedá se to většinou ani vydržet dlouhodobě,“ vysvětluje Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB, které dlouhodobě pořádá úspěšné kurzy hubnutí pro ženy i pro muže.

2. Vynechávání pohybu

Když se budete moci hýbat, spálíte více energie, takže váš jídelníček nebude muset být tolik asketický. A nejen to – díky pohybu se bude vaše postava zpevňovat, což vždycky vypadá lépe než sice štíhlý člověk, ale s povislými svaly. Odborníci dokonce považují kombinaci pohybu a odlehčeného jídelníčku za jedinou správnou cestu, jak mohou ženy po čtyřicítce něco shodit.

3. Zapomíname na bílkoviny, vynecháváme sacharidy

I když ženy nejedí příliš málo, jejich jídelníček bývá často chudý, a to zejména na bílkoviny. Mnohé se například bojí masa coby příjmu zbytečných kalorií, ale to je omyl. Tělo potřebuje bílkoviny, a pokud se žena zároveň dost hýbe, daleko spíše zhubne.

Podobný hubnoucí nesmysl je to, když vám někdo tvrdí, že zhubnete, když z jídelníčku vymažete všechny sacharidy. Stejně jako u tuků, i tady záleží na tom, jaké sacharidy si dopřáváte. Je jasné, že jednoduché cukry, které se nachází hlavně ve sladkostech, klasickém bílém pečivu, ale také třeba alkoholu, bychom měli omezovat. Ale sacharidy, mezi které patří mimo jiné i vláknina, potřebujeme, aby tělo mělo dostatek energie.

Podle Fóra zdravé výživy by měly sacharidy představovat až 55 procent denního příjmu. Ovšem v podobě příloh, žitného pečiva anebo ovoce. U něj ale dejte pozor, často se v něm skrývá více cukrů, než byste čekali, a tak možná nehubnete i kvůli tomu.

4. Myslí si, že prohřešek tu a tam nevadí

Když si žena dá pořádný kus dortu dejme tomu na svatbě, kde se žení její syn, jistě se z toho nestřílí. Ale pokud si něco takového „výjimečně“ dovoluje každou chvíli, protože je unavená, protože je pátek, protože kolegyně má narozeniny, protože se pohádala s manželem…, je to špatně. V tomhle věku už to tělo nekompromisně sčítá dohromady.

5. Věří na krátkodobé utrpení

Velkou chybou, a v tomto věku obzvláště, je vidět dietu jako krátkodobé utrpení, kdy se stačí pár týdnů, nejvýše měsíců odbývat v jídle – a pak se zase vrátit ke starým zvykům. To totiž nefunguje. Snažte se o změnu životního stylu ke zdravějšímu. Neznamená to, že si spoustu věcí už NIKDY nedáte, ale je jisté, že si jich budete dávat méně – a někdy jen výjimečně.