Noste zdravotní obuv

O nohách nevíme, dokud nás nezačnou bolet. Jenže tehdy už je pozdě. Kuří oka, propadlá nožní klenba, patní ostruha, kladívkový prst a další nepříjemné deformace umí z běžného dne udělat peklo na zemi. S postupem času se navíc začínají zhoršovat. Někdy nezbývá nic jiného než lékařský zákrok, v extrémních případech ani ten nepomůže. Udělejte něco pro svá chodidla a pečujte o ně! Ať za pár let nemusíte litovat, že s vnoučaty neudržíte krok.

Zdravotní obuv je nejlepší způsob, jak zajistit nohám zdravé prostředí a práci i ve volném čase. Poskytuje prstům dostatek prostoru a zároveň přirozeně stimuluje klenbu nohy. Při chůzi se ohýbá, a tak snižuje riziko tvorby kostních výrůstků a zánětů. Zároveň tlumí nárazy, a tak chrání vaše klouby a snižuje jejich opotřebení. Vyhněte se úzkým lodičkám, nepadnoucím teniskám a plochým sandálům! Mohou vám nadobro zničit nohu.

Choďte na pravidelné lékařské prohlídky

Jestli se lékařům vyhýbáte jako čert kříži a do ordinace vás donutí jedině opravdová bolest nebo akutní problém, neděláte dobře. Každý pojištěnec má nárok na pravidelné prohlídky a screeningy, a to zcela zdarma. Nezanedbávejte prevenci, může vám zachránit život! Při preventivních vyšetřeních se odhalí nejen rakovina, ale i začínající problémy se srdcem, ledvinami nebo cukrovka.

Co všechno lze bezplatně absolvovat?

  • Úplný základ je prevence u praktického lékaře jednou za dva roky.
  • Od 45 let máte zdarma mamograf, a to jednou za dva roky.
  • Dále pravidelné vyšetření hladiny krevních tuků a krevního cukru.
  • EKG, oči a ledviny se kontrolují jednou za 4 roky.
  • A vyšetření na okultní krvácení ve stolici se provádí každý rok od 50 let. Potom může následovat i screeningová kolonoskopie.
  • Nezapomínejte na každoroční návštěvu gynekologa a zubaře.

Buďte aktivní!

Věděli jste, že byste každý den měli alespoň 30 minut věnovat nějaké aktivitě? Jestli nejste zrovna v kondici, i obyčejná svižnější chůze prospěje. Při pravidelné fyzické aktivitě posilujte srdce, plíce a zároveň si díky ní zachováte zdravou váhu. Obezita způsobuje cukrovku, zhoubné nádory i bolesti zad a kloubů.

Zůstaňte v kondici! Prodloužíte si tak život. Jak na to?

  • Vyberte si aktivity, které vás baví. Nemá smysl se nutit do něčeho, co vás otravuje. Může to být například jízda na rotopedu při sledování pořadu o vaření, ale i práce na zahradě nebo plavání. Plavání je vůbec skvělé, hlavně pro lidi s nadváhou a problémy s klouby.
  • Dbejte na pravidelnost. Zařaďte fyzickou aktivitu do svého denního rozvrhu a buďte důslední. Ne vždy máme dostatek síly na sport, ale půlhodinku na procházku si přece najdete.
  • Najděte si motivaci. Buďte aktivní s manželem, kamarádkou, vnoučaty nebo třeba s pejskem. Povzbuzujte se navzájem. Najděte v aktivním životním stylu radost a potěšení.

Jezte zdravě

Zní to jako klišé, ale zdravá strava skutečně dokáže prodloužit život. Rychlé občerstvení a průmyslově zpracované potraviny jako jsou polotovary, sladkosti a slané pochutiny obsahují spoustu chemikálií a škodlivin. Zároveň zvyšují cholesterol, ucpávají tepny a žíly, přispívají k obezitě. Umělá dochucovadla z těchto dobrot dělají neodolatelné hříšky, u kterých si prostě neumíme říct dost.

Jak vypadá zdravá strava? Jezte co nejvíc čerstvých a nezpracovaných potravin. Snažte se omezit nezdravé tuky a raději zařaďte ty prospěšné (najdete je v mořských rybách, olivovém oleji nebo třeba v avokádu, naturálních semínkách a oříškách). Nesmažte v tunách oleje, nepřehánějte to s omáčkami a hlavně, nepřejídejte se! Nadváha a obezita způsobují spoustu zdravotních problémů. Některé z nich mohou být i smrtelné.

Omezte alkohol

Věděli jste, že pití alkoholu zvyšuje riziko vzniku až 8 druhů rakoviny? Odborníci se shodují v tom, že neexistuje žádná dávka alkoholu, která by byla bezpečná nebo zdraví neškodná. Nejlépe proto uděláte, když se mu vyhnete úplně.

To může být problém. Přeci jen je alkohol tak nějak součástí naší kultury. Chcete s tím něco dělat? Jestli je to pro vás hodně velký problém, raději se vyhněte akcím, kde byste se „museli napít“. Domů si alkohol nekupujte a v restauraci si místo vína objednejte třeba domácí limonádu nebo nealkoholický drink.