Povinné ručení je, jak již z názvu vyplývá, nezbytnou součástí každého vozu. Auto, které nemá zelenou kartu sloužící jako doklad o pojištění, se nesmí po pozemní komunikaci vůbec pohybovat.

Platba pojistky na auta, která hradí škody způsobené vlastníkem vozu na zdraví a majetku třetích osob, je tak nevyhnutelným výdajem. Nicméně i na této platbě se dá velmi snadno ušetřit, přesto 7 z 10 lidí své povinné ručení přeplácí.

Jak se tedy bránit zdražování povinného ručení?

1. Využijte online srovnávač

Nejjednodušším způsobem, jak získat to nejlevnější pojištění auta, je online srovnání povinného ručení. Na online srovnávači si zájemci mohou nechat srovnat nabídky veškerých pojišťoven a vybrat si mezi nimi tu nejvýhodnější.

Srovnání cen povinného ručení je zcela zdarma, stačí jen vyplnit krátký formulář a do chvilky se zobrazí široká nabídka pojištění na míru. Není navíc nutné si pojištění rovnou sjednat, srovnání je nezávazné a šetří lidem čas i peníze.

2. Sjednejte si pojištění online

Pojištění si lze na srovnávači také rovnou sjednat. Proces sjednání je přitom velmi snadný a klienti oceňují, že pro jeho zajištění nemusí cestovat na pobočku pojišťovny.

Mnoho pojišťoven navíc také nabízí slevy při online sjednání, pojištění lze díky této příležitosti získat levněji klidně až o 20 %.

Online pojištění je mezi klienty stále oblíbenější, existují dokonce i pojišťovny, které fungují pouze online. Jedním příkladem za všechny je Pillow pojišťovna, která pro prvních 100 000 klientů připravila slevu 20 % na povinné ručení.

Pillow je jednou z pojišťoven, které umožňují klientům platit povinné ručení úměrně najetým kilometrům. Podobnou službu nabízí také Allianz. Jedná se tak o výraznou možnost, jak ušetřit.

Komplikace však mohou nastat v případě, kdy chce klient změnit pojišťovnu. Ukončení povinného ručení je možné provést pouze v konkrétních případech:

  • výpověď ke konci pojistného období
  • do dvou měsíců od uzavření smlouvy
  • do tří měsíců po pojistné události
  • prodeje vozu či vyřazen vozu z evidence
  • jeden měsíc po oznámení změny ceny pojistného

Pojišťovny nevidí rády, když je klienti opouštějí. Výpověď dohodou z důvodu výhodnější nabídky u konkurenčního subjektu je tak takřka nemožná.

3. Čerpejte bonusy za opatrnou jízdu

Pojišťovny zpravidla poskytují bonusy v podobě slev na pojistném za beznehodovost klientů. Ročně lze tak díky opatrné jízdě ušetřit na ceně pojistného 5-10 % ceny. Řidiči, kteří jezdí opatrně a několik let v řadě nezpůsobí žádnou pojistnou událost, mohou čerpat bonus až do výše 60 %. Výše bonusu se pak liší v závislosti na pojišťovně.

Opakem bonusu je malus, který funguje jako sankce po nezodpovědné řidiče, kteří svým vozidlem způsobí na silnicích nehodu. Zdražení pojistného se může vlivem malusu vyšplhat až na 150 %. Opatrná jízda se tedy vyplatí dvojnásob a může výrazně ovlivnit cenu pojištění.

4. Sjednejte si komplexní pojištění

Některé z pojišťoven nabízejí lákávé slevy také za sjednání komplexního autopojištění, tedy současné sjednání povinného ručení i havarijního pojištění, případně doplňkových produktů. Slevy za komplexní sjednání se pohybují v rozmezí 5 až 10 %.

Havarijní pojištění se rozhodně vyplatí, hradí škody na autě vzniklé při:

  • nehodě
  • přírodních pohromách
  • styku se zvěří
  • vandalismu
  • odcizení

Výhodou havarijního pojištění je, že na rozdíl od povinného ručení hradí škody i tehdy, je-li viníkem nehody sám pojištěnec.

5. Nastavte si frekvenci platby

Při sjednání pojištění si lze nastavit, v jaké frekvenci bude platba pojistného probíhat. Zpravidla lze vybírat z čtvrtletní, půlroční nebo roční platby. Platí, že při volbě nižší frekvence, je možné ušetřit určitou částku na pojistném, proto se rozhodně vyplatí hradit pojistné ročně.

6. Sjednejte si flotilové pojištění

Poslední tip se týká těch, kteří vlastní tři a více aut. V takové situace lze využít nabídky flotilové pojištění, které pojistí všechna auta na jednu smlouvu. Pojištění celé flotily bývá výrazně levnější, než v případě, kdy by se každé z vozidel pojišťovalo zvlášť. S flotilovým pojištěním se pojí také mnoho dalších výhod, jako je např. jednodušší správa pojišťovací smlouvy.