Bez bílkovin to nepůjde. Jsou skvělé, pokud chcete hubnout, potřebujete je i tehdy, když si chcete váhu nebo kondici udržet. Bez bílkovin budete unavení a nebudete mít svaly. Kromě masa či vajec je najdete i v luštěninách, sýrech, zelenině či celozrnných výrobcích, kde byste je možná nečekali.

1. Mléčné výrobky

Dobře, tohle možná není tak překvapivý zdroj bílkovin, ale je důležité mezi nimi rozlišovat. Dobrým zdrojem jsou některé jogurty, zejména řecký, nebo skyr. A také tvrdé sýry. Pavel Suchánek ze společnosti FitBee poukázal na nové studie, které na základě nových zjištění považují tvrdé sýry za vyloženě prospěšné, kromě bílkovin je v nich totiž ještě množství rovněž potřebného vápníku.

Ovšem je třeba vzít v potaz jejich velkou energetickou hodnotu – když si chcete dát sýr, musíte zkrátka někde jinde ubrat. Ale jinak ani odborníci na výživu proti tvrdým sýrům nic nenamítají, naopak. Odpusťte si však sýry plísňové a také tavené, ty ani nejsou moc zdravé. Zvláštní pozornost si naopak zaslouží sýry kozí.

„Mléko a mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem bílkovin, vápníku a fosforu. Tyhle minerální látky mají vůči sobě navíc výhodný poměr a velmi dobře se vstřebávají,“ potvrdila obezitoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. A není pravda, že nadbytek bílkovin vede ke zvýšenému vylučování vápníku. Nejnovější studie podle ní ukazují pravý opak.

2. Listová zelenina

Je to tak, Pepek námořník měl pravdu, listový špenát a listová zelenina obecně jsou zdraví prospěšné. I když neobsahují tolik železa, kolik se tvrdilo, protože šlo o chybu ve výpočtu. Ani bílkovin v nich nenajdete tolik jako třeba v mase či vejcích, ale pořád jich je dost na to, aby mělo smysl zařazovat tyto potraviny na jídelníček co nejčastěji.

Ze zelených listů si můžete například připravit pesto – stačí vám šálek dušeného špenátu, čtvrt šálku čerstvé petrželky, dva stroužky česneku, čtvrt šálku olivového oleje a šťáva z půlky citronu. Všechno rozmixujte dohladka a podle chuti osolte. Pesto je skvělé na ochucení grilovaného kuřete či ryby, případně jako přísada do polévky.

3. Celozrnné těstoviny

Už nikdy se na talíř s těstovinami nebude dívat jako na velkou porci sacharidů, kterou byste si měli především vyčítat. Tedy v případě, že si jich dáte přiměřené množství a zvolíte celozrnnou variantu – pak vás může potěšit informace, že šálek vařených celozrnných těstovin má také 7,5 gramu bílkovin. Můžete také sáhnou po těstovinách například z cizrny.

Pokud možno se ale vyhněte sýrovým a smetanovým omáčkám, mnohem vhodnější jsou ty rajčatové.

4. Hrášek a další luštěniny

Vegetariáni dobře vědí, co dělají, když si dopřávají hodně luštěnin – je v nich nejen vláknina, ale i bílkoviny. Rozhodně více než v jakékoli zelenině. Pokud jde o hrášek, dopřejte si ho pokud možno čerstvý. Pozor, naopak fazole se syrové jíst nesmí, s výjimkou mladých zelených fazolek. Zkuste hráškový hummus – umixujte dva šálky dušeného hrášku, čtvrt šálku tahini a dva stroužky česneku se šťávou z půlky citronu. Dle chuti osolte.

5. Quinoa

Různé obiloviny jsou také osvědčeným zdrojem bílkovin, zejména quinoa. Jde vlastně o zrna rostliny jménem merlík chilský. V každém šálku vařené quinoy najdete osm gramů bílkovin a kromě toho i množství železa a hořčíku, což je rozhodně také plus. Quinoa se dá jíst nasladko podobně jako vločky, nebo naslano jako součást zeleninových salátů či jako příloha. Zbytek vařené quinoy můžete také použít jako základ těsta na lívance.

6. Mandle

Ořechy patří obecně ke skvělým zdrojům bílkovin, mezi ostatními druhy však mandle vynikají i pro svůj vysoký obsah vápníku, vlákniny, vitaminu E, manganu a hořčíku. Hodně bílkovin je také v pistáciích a kešu (které sice řadíme mezi ořechy, ale ve skutečnosti jde o jedlé nažky stromu jménem ledvinovník západní).

Nevýhodou ořechů je jejich vysoká kalorická hodnota. Obsahují totiž hodně tuků, proto je jezte spíš po kusech než po hrstech.