Kašleme na svaly

Zní to možná překvapivě, ale silový trénink je pro vás to pravé. Že se vám nechce posilovat doma, natož (až to zase půjde) někde v posilovně, kde vás uvidí i ostatní? Pak vám raději připomeneme tohle: pokud je vám padesát, máte o pětinu méně svalové hmoty než v době, kdy vám bylo dvacet. Což mimo jiné znamená výrazně pomalejší metabolismus, protože svaly i v klidu spalují mnohem více energie než tukové buňky. Jinými slovy – když zvýšíte objem svalové hmoty, půjde hubnutí snáze.

Podceňujeme svoje hormony

Se zvyšujícím se věkem klesá množství pohlavních hormonů, jako jsou progesteron nebo testosteron, což mimo jiné vede k tomu, že tělo si začíná ukládat tuky do zásob více než dříve. Lékaři se proto vážně zabývají myšlenkou, zda má smysl například podávat některé hormony uměle jako cestu k nižší váze – ani ne tak kvůli kráse, ale kvůli zdraví. Na druhou stranu je třeba naučit se přijmout měnící se postavu jako fakt, nicméně nutně to nemusí znamenat, že byste měla rezignovat.

Zapomínáme na své klouby

Trenérka Janna Lowellová z Los Angeles pro web Prevention.com prohlásila, že lidem, kterým je přes padesát, jde hodně k duhu cvičení v bazénu. Protože nezatěžuje tolik klouby jako chůze, natož běh. Navíc je kalorický výdej ve vodě o třicet procent vyšší než na suchu, a to při stejném rozsahu pohybu. Dobré vědět pro dobu, až budou bazény zase otevřené – jen je dobré zároveň znát, že musíte plavat ve vyšším tempu a nezajíst pak tempa něčím příliš vydatným. Zatím přece jen zkuste chůzi, cyklistiku či tanec.

Lenivíme

Na sport už se moc necítíte, protože už se vám po ránu hůře vstává, a navíc se dost hýbete třeba na zahradě nebo alespoň cestou do práce či z ní? Nejspíše to nestačí. Abyste se udržela v kondici a aby váš metabolismus zůstal výkonný, potřebujete se čas od času pořádně zapotit. Třeba alespoň 30 až 60 minutami chůze ve vyšším tempu, ideálně několikrát týdně.

Nedbáme o své zdraví

Pokud se chystáte začít pravidelně vydatně hýbat, ale dosud jste tak neučinila, proberte nejdříve své rozhodnutí s lékařem – nebo možná ještě lépe s fyzioterapeutem. Zvláště tehdy, pokud například trpíte bolestmi zad, kolen nebo kyčlí. Mohl by vás varovat před pohybem, který se pro vás nehodí, případně vám ulevit od bolestí. Když už jsme u odborníků na zdraví, rozhodně má smysl chodit na preventivní prohlídky a screeningová vyšetření a udržet se i díky tomu celkově v kondici.

Špatně jíme

Berte v potaz, že metabolismus se zpomaluje, což v praxi znamená, že byste denně měla sníst asi o 500 až 1000 kilojoulů méně, než dejme tomu před deseti lety. To je například půl litru mléka nebo dva rohlíky nebo půlka čokolády… Pokud budete jíst stále stejně a nezačnete se více hýbat – a to výrazně více –, budete tloustnout.

Podléháme stresu

Podobně jako klesá výkonnost vašeho metabolismu, snižuje se také odolnost vaší psychiky vůči stresu. Ten sám o sobě zvyšuje produkci hormonu kortizolu, což vede k vyššímu ukládání tuku. Pokud toho máte navíc hodně na starost, bývá těžké dodržovat nějaký denní režim, najít si čas na cvičení a podobně. Jediné řešení je, že si toho prostě budete nakládat méně.