Na začátek je dobré uvědomit si, že menopauza je v životě ženy normální a že se k ní schyluje někdy před padesátkou, kdy vaječníky už nejsou úplně vzorné v každoměsíčním uvolňování vajíček a pravidelné měsíční krvácení tak postupně ustává.

Celý proces má tři fáze:

Premenopauza – Jde vlastně o období, kdy se tu a tam začínají objevovat příznaky menopauzy, jako je nepravidelná menstruace, výkyvy nálad, problémy se spánkem nebo zhoršující se PMS, nic z toho ale zatím není trvalé a zase to přejde.

Perimenopauza – Pokud žena nedostala menstruaci celý rok, je v menopauze. Mohou přibývat příznaky jako návaly horka, noční pocení, potíže se spánkem a podrážděnost.

Postmenopauza – V této fázi může mít žena pocit, jako by se její život zase vracel k normálu. Příznaky menopauzy se zmírnily, nebo dokonce vymizely, může se vracet ztracená energie.

„Z pohledu medicíny začíná klimakterium krátce před poslední menstruací a trvá do jednoho roku po menopauze. Průběh a projevy klimakteria jsou u každé ženy individuální. Některé ženy mají to štěstí, že se u nich tato změna projeví pouze ztrátou pravidelného měsíčního krvácení, ale asi 75 procent žen trpí v různé míře akutním klimakterickým syndromem,“ uvádí na svém webu pražská klinika Gyn Medico.

Menopauza automaticky začíná v padesáti letech

Bohužel, takhle předvídatelné to není, ostatně menstruovat také nezačínají všechny dívky ve stejném věku. Vlastní menopauza začíná v průměru kolem padesáti dvou let věku, ale její příznaky se mohou poprvé objevit už před čtyřicítkou a někdy zase až skoro v šedesáti letech. Dobrým ukazatelem je věk, ve kterém měla menopauzu vaše matka.

Zapamatujte si:

V menopauze už se nedá otěhotnět

Tohle je trochu složitější. Samozřejmě pokud žena už vůbec nemenstruuje rok a déle, už neotěhotní. Ale mnoho žen mluví jako o přechodu o době, kdy mají třeba jednu menstruaci za půl roku a v tom případě to bohužel nemohou považovat za spolehlivou antikoncepci.

Neexistuje žádná úleva, pokud jde o návaly horka

Četnost a intenzita návalů horka se u jednotlivých žen liší. I když je to nejčastější příznak menopauzy a může přetrvávat od půl roku do dvou let, existují řešení, která nabízejí úlevu, včetně estrogenní substituční terapie pro případ, že jsou potíže skutečně silné a ženy nemají nějakou kontraindikaci pro jejich užívání. Je možné vyzkoušet i bioidentickou hormonální terapii (BHRT), úlevu mohou přinést i některé rostlinné potravinové doplňky. „Přírodní preparáty pomohou jen při mírném stupni klimakterických potíží. Ohledně doby a věku, za rozumné se považuje nenasazovat hormonální substituční terapii po 60 letech věku a pečlivě hlídat ženy, které ji užívají déle než deset let. Osobně po deseti letech užívání doporučuji každý rok na měsíc pauzu v užívání a pak posuzuji, zda došlo k opětovným těžkým projevům deficitu estrogenů, nebo je již vše v klidu,“ uvedl gynekolog Petr Lidák v on-line poradně na webu ulekare.cz.

Menopauza nevyhnutelně znamená kila navíc

Je pravda, že klesající hladina ženských pohlavních hormonů způsobuje, že se případný tuk začne na těle ukládat jinak, například v oblasti horní poloviny břicha, a naopak mizí vyrýsovaný pas. Ale to nemusí nutně znamenat, že váha začne trvale stoupat – za to daleko spíš může fakt, že nebereme v potaz to, že výkonnost našeho metabolismu o něco klesá, a zároveň se méně hýbeme, protože jsme lenivější než dříve.

Ženy v menopauze musí neustále chodit na malou

Tkáň močového měchýře má tendenci během menopauzy slábnout, stejně jako svaly kolem močové trubice, a tak se skutečně stává, že je potřeba chodit častěji na WC a v případě nutkání to moc neodkládat. Ale není třeba to brát jako neměnnou skutečnost či něco, co už se bude jenom zhoršovat. Protože pomoci může cvičení, například Kegelovy cviky, vaginální estrogenová léčba, případně menší chirurgický zákrok.

Sexuální touha navždy zmizí

Možná vás to překvapí, ale některé ženy naopak po menopauze pociťují větší chuť na sex než dříve, protože už mají velké děti a méně starostí s nimi, případně se nemusí bát otěhotnění. Nicméně může váš potrápit i menší libido v důsledku hormonální nerovnováhy, což lze řešit po poradě s lékařem.

Menopauza přináší trvalé výkyvy nálad

Ne, vůbec ne, většinou jde o dočasný problém. Studie provedená American College of Obstetricians and Gynecologists – více ZDE – ukazuje, že menopauza sama o sobě nespouští depresi. Můžete však pociťovat výkyvy nálad nebo poněkud rozbíhavé myšlení v důsledku hormonální nerovnováhy během menopauzy, které bývají dočasné, případně je lze mírnit hormonální terapií.


Zdroje: Vlasta.cz,

https://www.balancehormoneoklahoma.com/blog/10-myths-about-menopause

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menopause-weight-gain/art-20046058