1. Horká voda

Všeobecně známý fakt, ale málokdy vysvětlovaný. A co je to vlastně horká voda? Když se v koupelně udělá pára jako v sauně, bezpochyby. Ale horká už je vlastně i ta, která odpovídá teplotě těla. Ideální sprcha by měla mít kolem 32 stupňů, kterou by vyznavači horkého sprchování označili nejen za vlažnou, ale přímo za studenou. Pro hygienu pokožky, spojenou s dotekem sprchového gelu, však bohatě stačí, rozpustí běžné nečištoty, pot i nadbytečný maz. Vyšší teplota rozpustí a odplaví i velkou část přirozené ochranné bariéry, tvořenou přírodními tuky – lipidy. Chrání tělo před chemií, ale také tlumí mechanické útoky. Nahá pokožka s horkem otevřenými póry je jako otevřená brána, v lepším případě reaguje na vetřelce jen mírným podrážděním, v horším alergií, nebo dokonce zánětem. Obnova přirozeného štítu se může protáhnout až na šest hodin.

2. Moc pěny a vůně

Při testování sprchového gelu, který nepěnil a nevoněl, si ženy stěžovaly, že je mytí nebavilo a na závěr si nepřišly dokonale čisté. Ovšem máme to v hlavě, takzvaná pěnidla a parfemační složky se do čisticí kosmetiky přidávají jen kvůli komfortu. A tak si při pravidelném používání sice nutnou hygienu užijeme, ale pokožku můžeme zbytečně odmastit a podráždit. Navíc všeobecně gely nadužíváme, lahvička by nám měla vydržet dvakrát tolik než dosud. Zkuste ubrat na polovinu, obvykle stačí podle složení produktu na umytí těla loužička jako desetikoruna. Snadnější než pěny je vzdát se umělé parfemace, což nahradí například přídavek rostlinných olejů.

3. Věrnost houbě

Pomůcky, ať už přírodního původu, nebo plastové, sice přispívají k odstraňování nečistot, ale samy se časem mění v semeniště škodlivých bakteríí. Život v nashromážděných nečistotách, zbytcích suché kůže a vlhkém prostředí je jejich splněný sen. Přenáší se pak na kůži, způsobují alergie, které se projevují různě. Například šupinatěním pokožky, červenáním, záněty. Ideální by bylo houbu použít jen jednou a zahodit. Pro odstranění odumřelých šupinek stačí masáž jednou týdně. Pokud vám to přijde neekonomické, houbu po použití vypláchněte v dezinfekci a nechte důkladně uschnout. Neskladujte ve vlhké koupelně.

4. Špatný směr

Chcete-li využít sprchu k povzbuzení proudění lymfy a krevního oběhu, které odvádějí z pokožky toxické látky a povzbuzují její přirozenou regeneraci, zapomeňte na sprchování od hlavy. Silnějším proudem vody namočte nohy od kotníků ke kyčlím, ruce od špiček prstů, záda, hrudník. Stejně pokračujte při mydlení a oplachování. Tento rituál přispívá k odlučování suchých šupinek kůže, barevně vyvážené pokožce, její pevnosti a pružnosti od brady až po paty.

5. Zanedbaná záda

Aspoň jednou týdně poproste někoho o pořádné vydrhnutí, tak se vyvarujete kůže jako struhadlo, velkých pórů a zanícených pupínků. Případně si pořiďte lufový kartáč s dlouhou rukojetí. Před použitím je třeba záda i kartáč důkladně namočit. Lufu potom opláchněte horkou vodou a vysušte.

6. Šetření vodou

Důkladné oplachování sprchového gelu je v pečování o pokožku velmi důležité. Zbytky chemie se chovají jako útočník a pokožka věnuje veškeré síly na odvrácení následků. Projevit se to může okamžitě jako nepohoda – svědění. Dlouhodobě se začne vysušovat, nesnáší dotek kosmetické péče, kterou dosud přijímala bez výhrad. Pokožka zpomalí regeneraci, vytrácí se mladistvý vzhled, tedy zářivost a hladkost, například v oblasti dekoltu. Oplachujte silnějším proudem vody a přitom pokožku masírujte prsty, aby se zbytky čisticí péče uvolnily.

7. Drhnutí ručníkem

I když dodržíte rady ohledně teploty vody a šetrnosti sprchového gelu, nezapomínejte na to, že pokožka je po očistě zranitelná. Frotýrování ji zbytečně odírá a natahuje. Přirozená pevnost má hranice, představte si to na prádlové gumě, taky vydrží jen určitou zátěž, pak povolí a prověsí se. Důkladné osušení si žádají jen intimní partie, a to zvláštním ručníkem. Zbytek těla jen prosušte přikládáním ručníku a nechte doschnout. Dá se to naučit a už po dvou týdnech si všimnete, že pokožka je hladší a méně se vysušuje.