Snažte se jíst stravu s vysokým obsahem živin, je to jeden ze způsobů, jak se můžete aktivně podílet na udržování zdraví a kondice. Tělo obvykle umí živiny zpracovat a využít lépe, když je dostává z přirozených zdrojů. Pokud je vaše strava pestrá, dostanete jich navíc dost v celé šíři, místo toho, abyste se snažili dodat tělu jeden dva vitamíny z pilulek.

Co by na vašem talíři nemělo chybět?

1. Citrusové plody, ovoce

Předpokládá se, že konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu C, jako jsou grapefruity, pomeranče, mandarinky, sladká červená paprika, brokolice, jahody, kapusta a kiwi, svědčí tvorbě bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj s infekcemi.

Mezi nejzdravější zeleninu patří brokolice, které výzkumy přisuzují protirakovinné a antioxidační vlastnosti nejen v růžicích, ale také v listech! Syrovou brokolici si dejte s humusem, nebo si ji jako zdravou přílohu vychutnejte lehce podušenou s česnekem, citronem a špetkou mořské soli.

2. Zelenina

Beta-karoten se v těle přeměňuje na vitamín A, což je protizánětlivý vitamín, který pomáhá tělu bojovat například s viry.

Mrkev, špenát, kapusta, meruňky, sladké brambory, tykev a meloun jsou skvělými zdroji beta-karotenu. Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích, takže konzumace těchto potravin zároveň s pokud možno zdravými tuky napomůže jeho vstřebávání. Skvělou kombinací na posílení imunity je mrkev s tradičním humusem nebo špenátový salát s avokádem a trochou oleje.

3. Ořechy a semena

Vaše tělo potřebuje vitamin E, rozpustný v tucích, který je klíčový pro regulaci a podporu funkce imunitního systému. Mezi potraviny bohaté na vitamín E patří ořechy, semena, avokádo a špenát.

4. Ryby a vejce

Vaše obranyschopnost vůči infekcím či odolnost vůči únavě nikdy nebude dost dobrá, pokud nebudete mít dostatek vitamínu D. Tělo si h umí tvořit samo při pobytu venku, ale zvláště v zimě to nestačí. Déčko najdete i v lososovi, konzervovaném tuňákovi, vaječných žloutcích a dokonce i v houbách.

5. Probiotika

Jogurt, kombucha, kysané zelí, kimchi, okurky, tempeh (fermentované sójové boby) a některé druhy sýrů obsahují živé kultury, známé také jako probiotika, o kterých se předpokládá, že pomáhají stimulovat imunitní systém k boji s nemocemi. Mikrobiom neboli „dobré bakterie“ ve vašem trávicím systému – který je zásadní součástí vaší imunity - mají zásadní vliv na to, jak vaše tělo zpracovává živiny a jak se vyrovnává se škodlivými bakteriemi či třeba plísněmi – více o mikrobiomu například v této studii.

6. Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny, které pomáhají imunitnímu systému bojovat proti choroboplodným zárodkům tím, že stimulují buňky důležité pro boj s nemocemi. Česnek navíc snižuje množství stresových hormonů, které vaše tělo produkuje, což může pomoci udržet váš imunitní systém funkční.

7. Měkkýši, drůbež a fazole

Buňky imunitního systému potřebují zinek, aby fungovaly tak, jak mají – dokládá to například tato studie.

Zinek je minerál, který si naše tělo neukládá ani nevyrábí a potřebujeme ho proto dodávat průběžně. Vůbec nejvyšší obsah zinku mají ústřice, které si nejspíš moc často dávat nebudete, stejně jako humra, kraba či mušle. Zinku je naštěstí docela dost i v drůbeži, červeném mase či fazolích. Zinek se také nachází v obohacených cereáliích a některých pečivech, ale nejlepší vstřebatelnost má ten z potravin živočišného původu. Ty jsou zároveň dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.uchealth.com/en/media-room/covid-19/boost-immunity-with-food, https://vibranthealth.com/blogs/blog/7-foods-to-boost-your-immune-system-naturally, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7264227/

Související články