Dny jsou kratší a povinností s blížícími se Vánocemi přibývá. Většinou jsme rádi, že po celém dni obtěžkáni taškami s nákupem dojdeme domů, nachystáme večeři, zkontrolujeme dětem úkoly a v osm večer si s jazykem na vestě alespoň na chvíli sedneme k televizi či přečteme hezkou knížku. Všechno nás bolí, cítíme se bez energie, a to poslední, co by se nám chtělo, je cvičit. Jenže právě pravidelný pohyb od bolesti a únavy pomůže. Ne nadarmo se říká, že člověk je nejvíce rozbolavělý z "nicnedělání". Nemáte čas nebo chuť na fitko? Nevadí! Jděte na to od lesa a zařaďte pohyb do svého každodenního života přirozeně. Poradíme jak.

1. Jděte po schodech

Jistě jste tuhle radu slyšeli už milionkrát. Navíc je chůze do schodů dost nudná. Ale! Vyměnit výtah za schodiště je to nejlepší, co pro své zdraví během dne můžete udělat. Nejen že tím zvýšíte tepovou frekvenci a trénujete srdce a plíce, chůze do schodů navíc pomáhá s rovnováhou, zlepšuje sílu dolních končetin a tvaruje zadek. Zapovídali jste se někým právě na schodech? Pak chvíle využijte, stoupněte si špičkami na hranu a paty spouštějte přes jeho okraj. Tento pohyb je ideální pro posílení lýtek.

2. Choďte pěšky

Pracujete z domova nebo jste přešli na virtuální konferenční hovory? Pokud nepotřebujete zírat na obrazovku a dívat se do tabulek, zapojte sluchátka, strčte telefon do kapsy a řešte problémy světa na procházce. Je to skvělý způsob, jak si ozvláštnit každodenní rutinu. Výzkum navíc ukazuje, že chůze zvyšuje kreativitu a zlepšuje duševní bystrost.

3. Seďte na gymnastickém míči

Vyměňte svou kancelářskou židli za stabilizační míč. Pomůže vám při bolestech zad a zlepší držení těla. Zařadit můžete také několik jemných pohybových cviků pro krk, kyčle a páteř, jako je například podsazování a vysazování pánve, které aktivuje stabilizátory středu těla.

4. Parkujte dál

Navyšte svůj denní počet kroků tím, že zaparkujete ve vedlejší ulici, anebo že vystoupíte o autobusovou či tramvajovou zastávku dříve.

5. Sexujte

Některé výzkumy uvádějí, že ženy spálí sexem asi 3,1 kalorií za minutu, muži pak zhruba 4,2 kalorií za minutu. Pravda, není to totéž, jako když například uběhneme deset kilometrů, ale je dobré vědět, že i při této příjemné aktivitě se člověk může hezky zapotit. Chcete spalovat víc? Pak zapojte fantazii a nebojte se zkoušet nové pozice.

6. Tancujte

Vytírání, luxování, skládání prádla či vaření už nemusí být nudnou záležitostí. Pusťte si oblíbenou muziku a trsejte, co to jde! Kromě spalování kalorií je tanec skvělým způsobem, jak zapracovat na své rovnováze a koordinaci. A věřte, že se zapojí i děti.

7. Cvičte nebo se protahujte u televize

Tento tip nemusí být pro každého. Je k němu totiž potřeba špetka vůle a odhodlání. Díváte se večer na televizi a štvou vás neustálé reklamy? Zkuste je přeskočit tím, že si pokaždé zacvičíte. A je jedno, zda půjde o sérii dřepů, sedů-lehů či párkrát zvednete činku v podobě naplněné pet lahve. Každý pohyb se počítá! Prostor ke cvičení si vymezte hned vedle gauče, ať vám přemisťování nezabere příliš energie, ani času, a především, ať se z lehu ke cvičení nemusíte tolik přemlouvat. A co víc, pokud máte doma rotoped, můžete na něj nasednout a u jízdy zhlédnout například celé večerní zprávy.

Zdroj: vlasta.cz www.healthline.com/health/fitness/10-ways-to-move-more#5.-Park-far-away

Související články