Kdy budete mít další děti a jak se budou jmenovat?

Počet dětí je jen a jen na rodičích, prarodiče by se rozhodně neměli dožadovat dalších vnoučat, i když to myslí dobře – třeba proto, že podle jejich zkušeností si více dětí vyhraje lépe než jedno.

Mladý pár by třeba více dětí mít chtěl, ale početí se nedaří a podobné diskuse jsou pro něj bolestivé. Nebo si další dítě nemůže dovolit z finančních důvodů. Nebo prostě rodiče více dětí mít nechtějí a je to jejich rozhodnutí, které by nikdo další neměl hodnotit a snažit se ho změnit.

Mimochodem, jestli mladá rodina čeká dítě, zkuste se vyhnout vlastním tipům na to, jak by se dítě mělo jmenovat, pokud vás o to budoucí rodiče nepožádají. Měli byste naopak respektovat i to, pokud se rozhodnou, že nebudou pokračovat v rodinné tradici užívání stále stejného mužského nebo ženského jména. Další Jiří nebude? Svět kvůli tomu určitě neskončí.

Zveřejňování fotek a videí na sociálních sítích

„Rozhodli jsme se s manželem, že nebudeme dávat nikam na internet fotky našich dětí, protože chceme chránit jejich soukromí a nechceme dělat něco podobného bez jejich vědomí. Teď jsou malé, časem by nám to třeba vyčetly,“ vypráví Jana, matka dvouletých dvojčat. Nedávno však náhodou zjistila, že její matka tam fotky dětí dává, včetně těch ne moc lichotivých, a to společně se jmény a různými podle ní úsměvnýmy historkami.

Teď z toho je solidní rodinná roztržka. A není divu, protože tady babička rozhodně zašla příliš daleko, jelikož nerespektovala smysluplné rodičovské přání. Janina matka se navíc zkusila bránit tím, že fotky takhle ukazuje jen kamarádkám, ve skutečnosti je však vůbec nijak zabezpečené neměla.

Když už je řeč o kamarádkách, neměli byste vnoučata, která zrovna hlídáte, dávat do náruče každému, kdo o to projeví zájem. Děti o to nejspíše vůbec nestojí, nehledě na to, že jim lidé, o kterých toho vlastně zase tak moc nevíte, mohou předat nějakou infekci.

Když prarodiče vychovávají vnoučata, jako by to byly jejich děti

Každá rodina je jiná a rodina vašich dětí se logicky liší od té, v níž vyrůstaly. Nejspíše bude mít jiná pravidla, třeba se budou lišit jen o trochu, ale možná zásadně. Pokud nechcete jít s mladými do konfliktu, respektujte jejich výchovné postupy, s jedinou výjimkou – kdybyste měli pocit, že dětem ubližují. I tak to neřešte na vlastní pěst, zkuste to s mladými rodiči nejdřív probrat.

Jinak nepřistupujte k výchově vnoučat stylem „teď je mám na starosti já a já rozhoduju o tom, jak se budou mít“. Jste prarodiče, ne rodiče.

Bezpečnost nade vše? Ano!

Samozřejmě, vaše děti vyrostly bez autosedaček či helem na kolo a nic se jim nestalo, takže není nutné přehnaně v tomto směru chránit ani vnoučata. Vždyť jedete jen kousek. Na to zapomeňte! Jednak není pravda, že se nikdy nikomu nic nestalo, úrazy hlavy na kolech byly rizikem vždycky, navíc se třeba v autech jezdí mnohem častěji než před čtvrtstoletím. Pokud budete děti vozit svým autem, můžete se s rodiči dohodnout, ať vám pro svoje dítě pořídí sedačku, která splňuje jejich nároky.

Kázeň nebo nekázeň?

Je chybou, když prarodiče zkoušejí zavádět své metody, pokud jde třeba o uspávání dětí nebo o způsob, jakým řešit záchvaty dětského vzteku. Je fajn se rodičů zeptat, co na děti funguje, a toho se držet včetně například hodin, v kolik chodí spát – nechcete přece vnoučata úplně rozhodit. Respektujte způsoby, jimiž rodiče udržují kázeň, i když byste vy sami situaci řešili jinak, například plácnutím přes ručičku. Tělesné tresty už jsou naštěstí dost out. Zrovna tak se neuchylujte k druhému extrému, kdy budete dítě například uplácet sladkostmi, aby se přestalo vzteky válet po zemi.

Jídlo, váha, hubnutí. Citlivé téma!

Odpusťte si komentování těhotenské nebo poporodní váhy svojí dcery nebo snachy, ale pokud možno neřešte ani váhu vnoučat. Pokud přece jen máte pocit, že trpí podvýživou nebo jsou naopak obézní, svěřte se s tím rodičům v momentě, kdy u toho děti nebudou.

Omluvte se, že tohle téma otevíráte, neodvolávejte se na kamarádky – nikdo nechce slyšet, že jeho rodinu řešíte ještě s někým dalším –, a přiznejte, že máte určitě pochybnosti, které byste rádi zahnali. A naopak, nesnažte se dětem tajně za rodičovskými zády vařit zdravě nebo naopak nezdravě, abyste vnoučata zachránili.

Pozor na nevyžádané dary

Překvapivě mnoho prarodičů si myslí, že musí na každou návštěvu za vnoučaty dorazit s nějakou novou hračkou nebo s kupou sladkostí, případně s obojím. Zeptejte se schválně rodičů vnoučat, nejspíše zjistíte, že z toho nadšení nejsou a že by bylo fajn tenhle zvyk odbourat.

Ideální je nekupovat nic bez předchozí domluvy s rodiči, ačkoli je to někdy těžké, když jste třeba ve městě náhodou narazili na rozkošnou teplákovou soupravu. Bohužel, pravděpodobnost, že se trefíte do velikosti i vkusu není vysoká. Nevyžadujte, aby si dítě nové oblečení hned obléklo, nepátrejte po tom, zda ho nosí.