Rozvedu se! To jsou možná dvě slova, která vás teď napadají až děsivě často. Krize středního věku se vám nejspíš potkává s krizí manželskou, která po zhruba dvaceti letech společného života obvykle přichází. Češky se před padesátkou rozvádějí dokonce mnohem častěji, než je evropský nebo americký průměr. Dělají dobře? Manželský poradce Petr Šmolka má pro své klientky v rukávu jednoduchou pomůcku: „Zkuste si namalovat ‚osu svého života‘, úsečku, na které si označíte vše, co vás čeká a s vysokou pravděpodobností nemine. Od promocí a svateb dětí, narození vnoučat přes vlastní choroby, odchod do důchodu, starost o rodiče až po úmrtí v rodině… A pak se zamyslete: Jak budete tyto situace prožívat, zůstanete-li s manželem, a jak sama?“ Možná vám ve vašem rozhodování pomohou i vědecké výzkumy z posledních let. Ty definitivně potvrzují, že ženy jsou skutečně z Venuše a muži z Marsu. Tady je pět nejčastějších věcí, které ženy trápí, ale muži za ně nemohou. Stojí za to se kvůli nim zas a znovu zlobit?

1. Proč může mít po hádce ihned sex?

Aby mohli dosáhnout orgasmu, musí jak muži, tak ženy nejprve vypnout několik částí svého mozku, jako třeba amygdalu – mozkové centrum nebezpečí a ostražitosti. To jde mužům velmi snadno, ženy s tím mívají dost práci. K sexu potřebují pohodu. I proto mnoho sexuologů tvrdí, že pro ženy je předehrou vše, co se odehraje čtyřiadvacet hodin před pohlavním stykem, zatímco pro muže je to záležitost tří minut před souloží. Ani hádavý večer jejich mozku v milostné touze zkrátka nezabrání.

2. Proč po sexu do minuty usne?

V ženském mozku oxytocin a dopamin uvolněné po orgasmu způsobují touhu objímat se a mluvit. Ve fázi zamilovanosti navíc zařídí, aby se žena do muže ještě víc zakoukala. Výzkumy z posledních let zároveň ukázaly, že muže tenhle postorgasmický výbuch naopak ukolébá ke spánku. A to i přesto, že by třeba i rádi s partnerkou mluvili nebo se s ní mazlili. Oxytocin se ale uvolní přímo do jejich hypotalamu, kde zaktivuje mozkové centrum spánku.

3. Proč nechápe, jak se cítím?

Mužský mozek byl utvářen a formován minulostí, kdy byla schopnost empatie nevýhodou. Od muže se vyžadovala rychlá a primitivní reakce limbického mozku, aby byl vůbec schopen se zapojit do akce při útoku či obraně. I proto nebyl a dodnes není vybaven tak, aby byl stejně senzitivní k pocitům jiných lidí jako žena. A opět za to mohou hormony, tedy testosteron. Jeho přítomnost působí proti tomu, aby byl muž vřelou a citlivou bytostí. Dokonce i to, jak často a hodně se směje, je ve vztahu k jeho hladině testosteronu. Čím vyšší hladina, tím se směje méně.

4. Proč mě vůbec neposlouchá?

Mužský mozek připomíná rychlík: nezastaví se, dokud nedojede na konečnou. A tou konečnou je řešení. Muži nejsou stvořeni k tomu, aby s vámi sdíleli sklíčenost z toho, co vám řekla kolegyně v práci. Místo toho vám nabídnou funkční řešení, co máte dělat. Vám se to zdá necitelné, oni jen reagují tak, jak je vybavila příroda. Mužský mozek je vybaven systémem, který vymezuje jasnou hranici mezi jeho pocity a pocity druhých. Zabraňuje tak tomu, aby byl mužův myšlenkový proces infikován emocemi jiných lidí, což posiluje jeho schopnost dobrat se rychle řešení.

5. Proč je mu milejší televize?

Koukání na televizi muži vnímají jako obranný val před nutností komunikovat se členy rodiny, potažmo s manželkou. Také u ní mohou v klidu přemýšlet, odpočívat, pospávat, či dokonce snít. Jednat hodlají obvykle až v souladu se známou pověstí o blanických rytířích – zapojí se, až bude nejhůře…

6. Proč se pořád vzteká?

Oblast mužského mozku pro potlačování hněvu je menší než v tom ženském, vyjadřování zlosti je proto obvyklejší odpovědí pro muže než pro ženy. Podle průzkumů sice muži a ženy udávají, že pociťují vztek po přibližně stejně dlouhou dobu za den, muži však přejdou do agresivity až dvacetkrát častěji než ženy. Dobrá zpráva je, že páry, které se dohadují, mají větší pravděpodobnost, že zůstanou pohromadě. Až se příště bude schylovat k hádce, vzpomeňte si na to.

7. Proč je lepší děda, než byl otec?

Může za to mužský přechod neboli andropauza. Během ní se zvyšuje poměr estrogenu vůči testosteronu, vyšší je i hladina oxytocinu. Z celého života jsou v tomto období muži nejvíce ženám podobní, protože oxytocin je činí otevřenější k náklonnosti a porozumění a snižující se hladina testosteronu jim ubírá na agresivitě. Jsou laskavější a mírnější, dokonce začínají dávat v sázku víc projevů emocí, aniž by měli takový strach, že ztratí svoji tvář.