„Máte rádi paštiku? Klidně si ji dejte, ale ne denně a jen malý kousek,“ říká psycholožka, odbornice na výživu a zakladatelka společnosti STOB (Stop obezitě) Iva Málková. Takhle to podle ní je se všemi jídly, která rozhodně nejsou dietní.

Jinými slovy, můžete jíst všechno, záleží na množství a samozřejmě na tom, co jiného jíte kromě těchto nedietních věcí. Ale počítejte s tím, že jen pomocí dietních opatření kila navíc neshodíte.

1. Žádná dieta, ale změna životního stylu

Za každou cenu se vyhněte dietám, které vám slibují rychlé zhubnutí až několika desítek kil. A nejen těm. Vyhněte se i přísným hubnoucím rozpisům, které zabraly kamarádkám, musíte najít vlastní způsob shazování nadváhy.

„Neberte dietu jako dočasné utrpení, po kterém si zase budete moci dopřávat, změňte svůj životní styl,“ doporučuje Iva Málková. Podle ní mnoho lidí překvapivě zjistí, že jim nový odlehčený jídelníček vyhovuje a že kvůli němu rozhodně nehladovějí.

2. Mějte realistická očekávání

Je skvělé, pokud se vám podaří dosáhnout nové váhy v pásmu normy, což znamená BMI mezi 18,5–24,9 kg/m2, ale nepočítejte s tím, že budete vážit tolik jako v osmnácti. A pokud například válčíte s těžkou obezitou, má smysl si dávat postupné cíle, třeba po pěti nebo deseti kilech, a dostat ze z obezity k nadváze, tedy na BMI pod třicet. Mimochodem, už zhubnutí pěti až deseti kil výrazně snižuje riziko nemocí srdce nebo cukrovky.

3. Dejte tomu čas

Pokud máte deset nebo třeba dvacet kilo navíc, pravděpodobně jste je nenabrali za rok. A tomu by mělo odpovídat i tempo hubnutí – to by se mělo držet kolem půl kila až kila týdně. Pokud shazujete rychleji, je to vlastně špatně. Pokud chcete shodit patnáct kilo, počítejte nejméně s půlrokem, spíše však s rokem, protože i úspěšné hubnutí provázejí momenty, kdy se proces zastaví.

4. Přiznejte si, co jíte. A proč!

Jsou lidé, kterým dlouhodobě vyhovuje, když si píší, co všechno snědí, případně i kolik to mělo kilojoulů. Ale i když mezi ně nepatříte, zkuste si alespoň týden poctivě psát, co všechno sníte nebo vypijete, a to včetně jídla, které sníte při ochutnávání, zbytků, které dojíte po dětech nebo vnoučatech, kousků čokolády, které vám nabídla kolegyně v práci a podobně. Poznamenejte si případně, proč jste něco snědli – spousta lidí jí, protože jsou naštvaní, ve stresu nebo se nudí.

Když si to dokážete psát i s energetickou hodnotou daného jídla, bude to skvělé, ale i bez toho by vám mohlo dojít, kde je váš největší problém, na který se bude potřeba zaměřit.

5. Nespoléhejte jen na jídlo

Tohle je zásadní! Mnoho žen si myslí, že když začnou skoro hladovět, hubnutí půjde samo. Jenže to se nestane – nebo pouze v případě, kdyby šlo skoro o půst, a to rozhodně není správný směr. Už proto, že by vám pak chyběly živiny, což je problém poměrně velkého množství žen ve středním věku. Vy potřebujete jíst relativně dost a k tomu se hýbat, aby tělo spalovalo tuky.

„Snížení energetického příjmu nepomůže, naopak je nutné zvýšit výdej energie tak, aby se tuk z oblasti uvnitř břicha spotřeboval jako zdroj energie pro fyzickou aktivitu. Dále je nutné hlídat a případně zvýšit přísun bílkovin,“ vysvětluje Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Pohyb je hodně důležitý i proto, že vy přece nechcete jen zhubnout, ale zároveň být zdravější. Odborníci na to mají termín „celková kardiorespirační zdatnost“, tedy schopnost člověka podstupovat nějaký pohyb. A mají jasno – člověk s mírnou nadváhou, který žije aktivně, je na tom lépe než ten, kdo váží ideálně, ale nehýbe se.

6. Nebojte se příloh ani mléka

Mnoho žen začne při hubnutí zásadně omezovat přílohy, pečivo a mléčné výrobky. Což je vlastně docela špatně. Už proto, že náš energetický příjem by měl být tvořen z poloviny sacharidy, ovšem přirozenými, kvalitními, s dostatkem vlákniny – tedy třeba ne dort, ale poctivý chléb. Ani konzumaci mléka a výrobků z něj nic nebrání. Patřilo do našeho jídelníčku odjakživa a je zdrojem bílkovin. Nicméně je dobré vědět třeba to, že naprostá většina sýrů má více tuků než uzeniny.

7. Vyhlaste to do světa!

Až se rozhodnete, že zhubnete, pochlubte se svým záměrem rodině i kamarádkám. Oznámit jim to může být těžké, ale reakce bývají až na naprosté výjimky kladné. I když se ostatní nepřidají, mohou vás podporovat nebo vám alespoň přestanou nabízet věci, které už jíst nechcete.