Každý, kdo nechce povolat úklidovou firmu, by si měl osvojit jednoduchý postup, jak okna umýt rychle, efektivně a přitom dokonale. Jaké chyby při mytí oken můžete opakovat a okrádat se tak o drahocenný čas?

1. Nečistíte okna pravidelně

Spoléháte se na náhodnou dešťovou sprchu nebo při zalévání „vezmete“ okna proudem vody z hadice? Tak tahle údržba má k efektivnímu mytí oken hodně, hodně daleko. Nehledě na to, že proud vody může zničit těsnění a mezi dvojitá okna se může dostat voda. Pak je budete muset rozebrat a vyčistit od plísně, takže si naopak přiděláte spoustu práce.

2. Myjete je jen za slunného dne

Na slunci voda a čisticí prostředky velmi rychle schnou, a než okna stihnete vyleštit, vzniknou na sklech pruhy, šmouhy a matný opar nebo film. Když už není zbytí a vy si nechcete počkat na zamračené počasí, začínejte s okny na stinné straně domu nebo bytu.

3. Používáte tvrdou vodu

Znáte to, když umyjete auto zahradní hadicí a saponátem a i po rozleštění zůstanou na kapotě velké, těžko odstranitelné skvrny? Tak to je právě kvůli tvrdé vodě, která obsahuje spoustu minerálů. Abyste této situaci předešli u mytí oken, používejte raději vodu destilovanou. A hlavně studenou, protože teplejší voda se rychleji odpařuje, takže se vracíme k předchozímu bodu – ošklivé šmouhy vás neminou.

4. Neutíráte prach a špínu

A tím pádem budete muset první fázi mytí několikrát opakovat. Celé okno, tedy rámy a parapety, vždy nejprve vysajte nebo opláchněte a pak vydrhněte jemným kartáčkem. U starších oken dejte pozor, abyste s nečistotami neodstranili i barvu. Až poté se pusťte do umývání skel.

5. Myjete okna jen zevnitř

Chcete si ulehčit práci a myjete okna jen z vnitřní strany? Pak přes ně za chvilku neuvidíte a při větrání se vám nečistoty stejně dostanou do bytu, a to právě z vnější strany.

6. Čistíte příliš velkou plochu

Pokud čistíte velká francouzská okna nebo balkonové dveře atypických rozměrů, rozdělte si plochu do sekcí. Mýdlová voda může na velké ploše rychle zasychat, a než ji setřete, vytvoří se na skle ošklivý film. Jednodušší je čistit jednu menší plochu a pak se přesunout na další. Vždycky umývejte okna v pruzích odshora dolů.

7. Používáte nekvalitní stěrku

Pokud jsou okna opravdu špinavá, nesmíte na saponátech šetřit, je třeba, aby se v nich nečistoty dokonale rozpustily, a vy je pak můžete lehce setřít stěrkou. Pomocí stěrky, která dokonale přiléhá k povrchu, setřete špinavou vodu dolů do rohů okna a na parapet. Dejte pozor, aby nebyla spodní část stěrky poškozená, mohli byste tak poškrábat okna. Parapet zakryjte froté ručníky, aby vám špinavá voda netekla po zdi pod oknem.

8. Leštíte sklo novinami

Tak to dělaly naše maminky, ale v dnešní době existuje mnoho druhů speciálních hadříků a utěrek z mikrovlákna určených přímo k leštění skla, které bývají super absorpční. Oproti tomu noviny jsou špinavé a tiskařský inkoust zanechává šmouhy na oknech i na pokožce rukou.