Místo na vzácné maličkosti

Rodinné fotografie, sošky, vázy nebo suvenýry z cest – některé věci možná nejsou praktické, ale pohled na ně vám zkrátka přináší radost. Ani v tom nejmenším obývacím pokoji se přitom o tyto drobnosti nemusíte ochuzovat. Vsaďte na vitríny a závěsné skříňky ve světlých odstínech, které zvětší množství úložného prostoru, ale zároveň obývacímu pokoji neuberou na vzdušnosti.

Pohodlí je základ

Rozkládací pohovka je tím nejlepším řešením do malých bytů, ať už je váš obývací pokoj zároveň i vaší ložnicí, nebo jen chcete mít místo pro přenocování hostů. Do čtvercových místností skvěle zapadne rovná třímístná pohovka, do obdélníkových obývacích pokojů se zase hodí sedačka ve tvaru L. Místo křesel si pak pořiďte pohodlné pufy a taburety.

Truhla na poklady

Lámete si hlavu nad tím, kam v obývacím pokoji schovat stohy časopisů, hřejivé plédy nebo dětské hračky? Pořiďte si truhlu, kterou využijete nejen jako úložný prostor. Skvěle totiž vypadá i jako stylový a zároveň funkční konferenční stolek.

Každý centimetr se počítá

Že sníte o knihovně přes celou zeď, ale bojujete doma s každým centimetrem? Do úzkých policových dílů hravě vyskládáte i ty největší literární velikány, kuchařky nebo komiksy, aniž byste přišli o drahocenný prostor. Totéž platí i pro komody, televizní stolky nebo skříňky. Čím užší rozměr a světlejší odstín zvolíte, tím prostorněji bude obývací pokoj vypadat.

5 malých změn, které obývací pokoj opticky zvětší

  • Otevřené police a komody na nožičkách působí vzdušným dojmem i v malých místnostech. Vyhněte se naopak obývacím stěnám a masivnímu nábytku.
  • Volte světlé a neutrální odstíny, tmavé tóny používejte s citem a ideálně jen na dekoracích.
  • Nezapomeňte, že i se světlem se dá opticky kouzlit. Centrální osvětlení doplňte stojacími lampami, LED světelnými řetězy nebo drobnými stolními lampičkami, které prostoru dodají hloubku.
  • Při výběru nábytku dejte přednost jednoduchosti a čistým liniím. Příliš divoké vzory působí v malých místnostech těžkopádně.
  • Máte-li v obývacím pokoji i jídelní kout, pořiďte si klasický obdélníkový stůl. Ač to tak na první pohled nevypadá, kulaté stoly zabírají více místa a poskytují méně míst k sezení.

Chcete si zařídit obývací pokoj pěkně od podlahy a na jednom místě? Na Expedo.cz či Expedo.sk si díky šikovným filtrům vyberete nábytek, který vašemu domovu padne na míru.