Kdybyste mluvili s lidmi, kteří mají dejme tomu desítky kil navíc, asi by se většina z nich shodla na tom, že by rádi byli štíhlejší. Možná by mluvili i o tom, že moc nemají rádi své tělo. Ale existují lidé – častěji jsou to ženy –, kteří svou obezitu milují a jimž vyhovuje, když je v tom jejich okolí podporuje. Dokonce to mohou považovat za výraz lásky. Bohužel může být takový vztah zdraví nebezpečný, v krajním případě může skončit i smrtí.


Tohle sníš. A tohle taky

Tento typ vztahů má dokonce odborný název, jde o feederismus a většina odborníků se shodne na tom, že jde o zneužívání. Tento typ vztahů přitom začíná docela nevinně, na počátku bývají shodné zájmy a sexuální tužby. Dát někomu čokoládu, na tom přece není nic špatného, stejně jako nikomu nejde vyčíst, že někdo pozve protějšek do luxusní restaurace, kde mu objedná hned několik chodů.

„Feederismus je sexuální aktivita, při níž člověk, jemuž se v komunitě říká feeder, je sexuálně vzrušován vykrmováním a sledováním, jak vykrmovaná osoba přibírá. Protějšku, kterého vzrušuje být vykrmován a nabírat váhu, se říká feedee. Lidé, kteří se takto identifikují, ovšem často feederismus označují spíše jako životní styl, identitu či subkulturu. Existence této komunity není příliš dlouhá a objevila se až s příchodem internetu,“ napsala ve své bakalářské práci Hana Neničková, která se tomuto fenoménu věnovala během svého studia na brněnské Masarykově univerzitě.

Později ve vztahu přibývají situace, kdy tu čokoládu dostáváte denně a kdy partner trvá na tom, abyste snědli všechno, co vám předloží, a že toho není zrovna málo. Jsou popsány případy, že pokud dotyčná, protože většinou jde o ženy, jídlo odmítla, dočkala se fyzického útoku nebo znásilnění. Feederismus tak je velkým problémem nejen pro tělo, ale i pro duši.

Vztah se mění. Zatímco na začátku je obézní člověk rád za projevy náklonnosti, později se nejspíše cítí vystrašený a zneužívaný, zároveň pro sebe nemusí vidět cestu ven. Může přitom trpět závažnými zdravotními problémy, které se ještě zesilují tím, že se člověk kvůli obezitě moc nehýbe. Ohrožené je především srdce, ale také ledviny.


Žádná přitažlivost

Ten, který krmí, se však nemůže ovládnout, ačkoli je jeho chování společensky nepřijatelné. Je pro něj potěšením pozorovat partnerčina přibývající kila i to, jak zároveň fyzicky slábne. Mimochodem, sex spolu tyhle páry většinou nemívají, přinejmenším v pokročilé fázi vztahu ne. Příliš vykrmená žena je na to zkrátka moc obézní, navíc se může stát, že ačkoli je partner s chutí vykrmuje, sexuálně je jejich tělo nepřitahuje.

Ideální zkrátka je, když takový vztah ani nezačne. Muži, kteří mají touhu vykrmovat své partnerky, většinou potřebují odbornou terapii a ne se zajímat o ženy, které si nevěří, a proto jdou do vztahu, který jim ubližuje.

Mezi odborníky nicméně pokračuje debata na téma, zda skutečně jde o zneužívání nebo zda to prostě není životní styl, který si lidé, včetně vykrmovaných žen, sami volí. V této souvislosti stojí za zmínku příběh Donny Simpsonové, která o sobě v roce 2008 prohlásila, že se chce stát nejtlustší ženou na světě a vážit 450 kilo. Hodně se o ní tehdy psalo, ona sama se přihlásila k feederismu a svůj život včetně vykrmování přenášela on-line. Američanka to dotáhla skoro na tři sta kilo. Mezi její fanoušky převažovali muži, kteří platili za to, že ji mohou sledovat. Podporoval ji i její tehdejší partner. Když se s ním v roce 2011 rozešla, svůj web zavřela a rozhodla se zhubnout. Na své stránky napsala, že účasti ve feeders komunitě lituje a že její vztah byl založen na fetiši, jenž existoval pouze ve fantazii.