O tom, že kardigan nosili a nosí také muži, jsme už psali. Ano, má svůj původ právě v pánském šatníku, v 19. století ho během krymské války nosil generál James Brudenell, 7. hrabě z Cardiganu. Tímhle pohodlným svetrem vybavil i své vojáky, kteří si ho natolik oblíbili, že se stal posléze součástí jejich civilního šatníku. Módním hitem se stal v celé Evropě!

Muži ho oblékají i dnes

V současné době je propínací svetr do pasu běžnou součástí pánského obleku, stejně jako pletená vesta. Kardigan v tlumených barvách nosí muži přes košili nebo polo triko s límečkem nejen na golf, ale i do kanceláře. A některé známé tváře si dokonce oblíbily i jeho delší variantu, herec a moderátor Jakub Prachař nebo stylista Honza Pokorný jsou toho jasným důkazem.

Do kabelky, do batůžku

Huňaté a hrubě pletené kardigany načas schovejte na dno skříně, stejně tak ty se silnější podšívkou. Naopak ty přízové, jemně háčkované nebo tkané pověste na ramínka, ať je máte kdykoli po ruce. Lehoučký kardigan má tu výhodu, že ho i za slunného dne můžete přibalit do kabelky pro případ, že se večer někde zdržíte. Pak vám samozřejmě přijde vhod.

Nedbalá elegance

Klasiku reprezentuje přízový svetřík do pasu, se zapínáním na menší knoflíky. Většinou bývá jednobarevný, nejlépe se na těle vyjímá oblečený přes jednoduché tílko nebo v kombinaci s bílou košilí či halenkou s drobným potiskem. V práci ho můžete nosit místo saka, na reprezentativnosti vám neubere, naopak, strohý úřednický look v mezích normy oživí. Hodí se k pouzdrové i kolové sukni, rozepnutý přes šaty, ale i k džínám nebo širokým kalhotám. Můžete si ho obléknout i na holé tělo, pokud to vaše proporce dovolí, a kolem krku nebo do vlasů uvázat malinký šáteček tón v tónu, jako to nosí šaramantní Francouzky.

Prodloužená

Dlouhý kardigan bez knoflíků můžete nosit téměř ke všemu. Dokonce už dávno neplatí, že by zpoza něj neměl vykukovat kousek šatů nebo sukně. V době, kdy vrstvení jednotlivých kousků slaví obrovský úspěch a nosí se cokoli přes cokoli bez omezení, jsou nějaká původní pravidla týkající se rozličných délek tabu. Prodloužené délce svetru sluší i výraznější a plastické vzory, není třeba se omezit na jednobarevné kousky. K dlouhému kardiganu si obujte látkové tenisky, kotníkové martensky, espadrilky na klínku nebo žabky, důležité je pohodlí.