Rozchod je tak nepříjemná věc, že ho dokážeme odsouvat třeba i roky (empiricky ověřeno na vlastním příkladu). Je tak konfrontační a smutný, že na něj raději nechceme ani pomýšlet. Jenže občas není zbytí a my musíme s pravdou ven. Teda spíš: musíme z nevhodného vztahu ven. Už se totiž nemáte rádi, v ideálním případě ani jeden z vás. V tom horším je jeden zhrzený a opuštěný. Buďte v klidu, mně se taky párkrát stalo, že jsem s chlapcem chodila o 14 dní déle než on se mnou, protože mi to tak nějak zapomněl říct. Jednou se mi jeden jinak velmi milý kluk neozýval už asi měsíc, takže jsem si řekla, že toho mám fakt dost a že s ním končím. Napsala jsem mu hodně dlouhej a hustej e-mail, jakože tohle fakt ne a že je mezi námi konec. Myslím, že ho to šíleně ranilo a že jsem mu naprosto zlomila srdce. Asi byl naprosto v háji, protože mi dokázal, zřejmě z posledních sil, odepsat jen: OK.

Resting bitch face

Nechme ale bokem případy, kdy jste na koni – tedy ta, co odchází – vy. V tom případě se dá totiž grácie zachovat velmi snadno. V podstatě jen nahodíte výraz RBF (resting bitch face) alias netečné a nedotknutelné sfingy.

Náročnější bývá případ, kdy jste vy ta opuštěná a navíc, když se s ním musíte potkat u rozvodového soudu. Mám pro vás tip, jak odejít ze soudní síně jako vítězka. Chce to jen malou přípravu, ale efekt je zaručen.

1. Buďte bohyně – ve všech časopisech se radí, že máte být pro muže sexy, na což jste v manželství v záplavě práce a povinností jaksi neměla čas. Tak teď si ho udělejte, ať lituje. Pořiďte si na stání nové sexy šaty, zajděte ke kadeřnici, naličte se (řasenku pro jistotu voděodolnou, ano!?). Funguje to stoprocentně, protože i kdyby měl už dávno někoho jiného, muži jsou pudoví a majetničtí, takže když budete vypadat skvěle, můžete se vsadit, že bude litovat nebo ho minimálně naštvete, což taky není k zahození.

2. Vezměte s sebou pánský doprovod – máte v práci mladšího pohledného kolegu, kterého váš ex nezná? Požádejte ho, aby šel k soudu s vámi. Váš ex si na vás tolik nedovolí a bude supět vzteky.

Alkohol s mírou, kadeřník kdykoli

3. Zajděte si po soudu s kolegou na skleničku – zde jen malé upozornění: skleničky vypijte maximálně dvě až tři. Více by mohlo vést k tomu, že byste začala svému ex volat a vypisovat zhrzené nebo vilné esemesky a to není žádoucí.

4. Vyrazte klín klínem – v tomhle případě by bylo ideální, kdyby byl ten váš kolega nezadaný a nebyl gay. V opačném případě postupujte dle bodu 5.

5. Udělejte si ten den nějakou radost – kupte si něco pěkného (nebo někoho pěkného). Hlavně, ať je to jen a jen pro vás. A nebojte se, on se zase brzy objeví někdo, s kým se nebudete muset rozcházet. Aspoň pár měsíců nebo let ne.
Pokud potřebujete větší útěchu, s Ivou Pazderkovou máme 1. května, na prvního máje online show Rozchody stylově, kde se dozvíte ještě více rad a ještě více příkladů z našich dlouhých životů.

Autorka je performerka, textařka, herečka, komička a překladatelka. Jako komička vystupuje např. na Prima Comedy Central, v show Na stojáka nebo v brněnské stand-up comedy show NaMikrofon. Vloni vyšla její autorská prvotina Doba temna.