Tato hubnoucí metoda na základě čínské medicíny se používá stovky let, ale její schopnost odstranit vaše nadbytečné kilogramy není ani stoprocentní, a už vůbec ne rychlá. „Akupunktura není magie,“ říká odborník na akupunkturu Daniel Hsu. Nerozpustí tuk z vašeho těla a nebudete po první aplikaci vážit o deset kilo méně. Tak to nefunguje.

Zdroj: Youtube

Akunpunktura funguje na principu stimulace konkrétních bodů na těle pomocí malých jehliček, které se do těchto míst zapíchnou. To pomáhá vyrovnat tok energie tělem a vede k řadě zlepšení fyzického a duševního zdraví. Výzkumy naznačují, že akupunktura je velmi účinná při řešení chronické bolesti, například zad, či úzkosti, ale v případě hubnutí je spíše podpůrnou metodou. Výsledky asi 27 studií z roku 2018 ale ukázaly, že i když samotná akupunktura nebyla tak moc účinná při hubnutí, byla velice slibná v případě, když se spojila s úpravou životního stylu. Zejména u lidí, kteří měli nadváhu, ale nebyli obézní. Jak konkrétně jehličky pomohou při hubnutí?

Může ovlivnit vaše hormony

Studie z roku 2018, která byla publikovaná v čínském lékařském časopise, sledovala prediabetiky, kteří byli rozděleni do tří skupin. Jedna z nich změnila držela rozumnou dietu a mírně cvičila, druhá změnila životní styl a užívala léky na diabetes, třetí změnila životní styl a praktikovala akupunkturu. Po 12 týdnech se ukázalo, že ti, kteří využívali akupunkturu, výrazně snížili hmotnost, výrazně se jim také snížila hladina cukru v krvi a hladina cholesterolu. Vědci se domnívají, že akupunktura může pomoci lidem s prediabetem zhubnout snížením jejich inzulinové a leptinové rezistence, a jak inzulín, tak leptin, jsou hormony regulující chuť k jídlu, které hrají významnou roli při dlouhodobém hubnutí.

Podporuje zdravé trávení

Akupunktura může aktivovat takzvaný parasympatický nervový systém. Ten řídí mimo jiné proces trávení a je nejaktivnější v průběhu spánku. ak říká lékař Shari Auth, prostřednictvím tohoto mechanismus se zlepší průtok krve do žaludku, což napomáhá trávení. Ať už se jedná o snížení nadýmání, plynatosti, syndromu dráždivého tračníku či záspy, akupunktura se jeví jako vhodný způsob řešení zažívacích potíží.

Může zmírnit stres

Akupunktura může být účinným prostředkem proti stresu, jak ukazují studie. Sharon Zarabi z Lenox Hill Hospital říká, že jehličky uvolńují napětí ve svalech a zvyšuje se produkci endorfinů neboli hormonů štěstí. Jehličky „blokují“ strese vyvolané skoky stresových hormonů, jako je kortizol. Uvolňující endorfiny pomáhají, abychom byli více v klidu a tím minimalizovali chutě k jídlu. Dá se říct, že akupunktura funguje jako resetovací tlačítko pro autonomní nervový systém.

Může snížit chuť k jídlu

Některé výzkumy naznačují, že ušní akupunktura pomáhá lidem snížit touhu k jídlu či dokonce závislost na jídle. Akupunktura může změnit chemické látky v mozku spojené s těmito závislostmi a tímto způsobem pomoci při hubnutí.

Může vést k lepšímu spánku

Tím, že jehličky „vypnou“ reakci těla na „boj nebo útěk“, zlepší se také spánek. A dostatek kvalitního spánku je při hubnutí nezbytný. Lidé, kteří mají nedostatek spánku, mají větší pravděpodobnost, že budou mlsat, hůře se soustředit a budou trpět vlčím hladem.

Může zvýšit vaše energii

Kromě podpory dobrého spánku, který by měl zcela automaticky zlepšit vaši energii během dne, může akupunktura poskytnout energii sama o sobě. Některé výzkumy ukázaly, že terapie může pomoci pacientům s rakovinou bojovat s únavou související s léčbou výrazně víc než samotná léčba. Pro relativně zdravé lidi, kteří se snaží shodit jen pár kilo, však energetické zvýšení související s jehličkami může podpořit dietu a cvičení, které mohou vést ke ztrátě hmotnosti. Někdy si dáme něco sladkého, abychom nabrali rychle energii, ale akupunktura je podpora bez kalorií.

Kolikrát musíte „jehličkovat“

Jedno sezení rozhodně nestačí k tomu, aby viděli nějaké působivé výsledky hubnutí. Ani po první návštěvě posilovny neshodíte deset kilo. Chcete-li zhubnout kolem 5 kilogramů, měli byste si dopřát léčbu po dobu šesti až osmi týdnů, zpočátku několikrát týdně, pak návštěvy snižovat podle toho, jak proces hubnutí probíhá. Ve finále je to ale velmi individuální, někteří lidé mají sklon reagovat na akupunkturu velmi rychle, jiní ne. Pokud navíc k akupunktuře nepřidáte změnu životního stylu, především změnu jídelníčku a pohyb, jen těžko můžete očekávat kouzla. Kromě toho musíte počítat s tím, že akupunktura se platí, nehradí ji zdravotní pojišťovny. Obvykle musíte absolvovat vstupní vyšetření, které stojí kolem 1300 Kč, půlhodinová aplikace jehliček 500-700 Kč.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a19949353/acupuncture-weight-loss/

https://health.usnews.com/wellness/articles/2019-02-14/can-acupuncture-help-you-lose-weight

https://www.verywellhealth.com/acupuncture-for-weight-loss-5088178

Související články