Doma jsme měli vždycky plnou poličku voňavého koření, ale že je takový rozdíl, když někam lupnete bylinku čerstvou, nebo sušenou, to se doopravdy ukázalo, až když začala být moderní bazalka. Rajčatový salát mého dětství se topil v octové zálivce.

Rajčata s bazalkou a olivovým olejem mi ukázala gejzír chutě rajčat.

Pak jsem objevila potenciál rozmarýnu. Jméno bylinky jsem znala asi jako úplně první, protože písnička Na tom pražským mostě byla moje oblíbená, ale s opravdovým rozmarýnem jsem se seznámila až mnohem později. Že bez něj pečené brambory chutnají vlastně úplně nudně, to asi víte, ne?

I čerstvý tymián, kterému jsem podlehla před sedmi lety, je čarovný. Zkuste ho přidat do citronové polevy na bábovku. U nás doma už ji bez těch drobných lístků prý vůbec nemám dělat.

Můj poslední objev je medvědí česnek. Jasně, vím, že moderní je posledních pět let, ale já poprvé našla jeho bohaté naleziště. Sklidila jsem (opatrně nožem, abych neponičila cibulky) tři sáčky. Mám z něj už hotové pistou i pesto, jíme ho na chlebu s máslem, uvařila jsem z něj polévku, přidala ho do sekané, do salátu... Ať žijí bylinky!

Recepty z medvědího česneku a jiných bylinek a samozřejmě mnoho dalšího najdete v novém časopise Vlasta (číslo 15), který je nyní na stáncích: