Možná jste ale nevěděli, že několik let patřila ke stálým spolupracovnicím redakce Vlasty. A bylo to v dobách, kdy její texty nikdo v nejprodávanějším ženském časopise nečekal. Psala pod rodným jménem Heroldová, ale taky jako Matulová, Jarošová, Keslová...

Věděla jsem dlouho, že měla s redakcí cosi společného, ale podrobnosti jsem se dozvěděla díky nevšednímu dotazu, který mi koncem roku přistál v redakční poště. Jedna z našich čtenářek našla na půdě svázané Vlasty ročník 1979, ve kterých objevila rubriku Křižovatky, pod kterou byla podepsaná paní Dr. Jiřina Heroldová, CSc. Chtěla vědět, jestli autorka žije, ráda by jí poslala poděkování za její práci. „Možná je to k smíchu, ale nemohu si pomoci,“ dodala.

A tak jsem je propojila. Křižovatky vycházely díky dvojici redaktorek Králová a Šedivá i v době, kdy jejich autorka seděla ve vazbě na Ruzyni. Vyměnily jsme si s Jiřinou Šiklovou při té příležitosti několik e-mailů a já obdržela pozvání do jejího legendárního bytu v Klimentské ulici, kde žila celý život. Byla jsem na to pozvání opravdu řádně pyšná.Návštěvu jsem ale oddalovala. Zdálo se mi riskantní, vypravit se za ní před očkováním. Bohužel Jiřina Šiklová na mou druhou dávku nepočkala.

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 23), který je nyní na stáncích: