Nejčastější kontaktní alergen nikl na vás číhá téměř na každém kroku. Ve špercích, kosmetice, mincích, ve vodě i v jídle. Pokud se vám zapalují ušní lalůčky z náušnic, svědí vás kůže pod knoflíkem na džínách či pod hodinkami, dráždí vás rámy brýlí nebo se osypete po některých krémech, i vás se pravděpodobně týká alergie na kovy. A pokud vám mokvá kůže kolem piercingu, je to naprosto jasné.

Více trpí ženy

V žebříčku kovových alergenů jednoznačně vede nikl, následuje chrom a kobalt. Reakce na rtuť, zinek, hliník, mangan, titan, vanadium či jiné kovy jsou vzácnější. Podle odborníků na nikl reaguje negativně více žen než mužů. Častěji přicházejí do styku se šperky a s kosmetikou a mají na takový typ reakcí větší predispozici. Z tohoto pohledu pak patří k rizikovým povoláním třeba profese prodavačky, která zachází s mincemi neustále, nebo servírky.

Nejméně dráždivé je

Nejméně dráždivé je zlato, ideálně žluté, protože obsahuje méně niklu a jiných příměsí. V létě se však radši vyhněte bižuterii a drahým šperkům. Pokud se zpotíte, kožní reakce může být ještě prudší a ozdoby, které v zimě snášíte celkem v pohodě, mohou udělat paseku na vaší pokožce.

Vyrážka, únava, záněty…

Nejčastějšími kožními projevy kontaktní alergie je zarudnutí, svědění a pálení, drobné puchýřky, trhlinky, otoky a olupující se kůže. Někteří pacienti si stěžují na chronickou únavu, bolesti svalů, otoky, afty, netypické záněty zubů a dásní, které často souvisí právě s alergií na kov. Ta může být také spouštěčem autoimunitních onemocnění či problémů se štítnou žlázou. Lékaři v souvislosti s alergií na kovy zaznamenali reakce trávicího traktu a jiných vnitřních orgánů.

Sejdeme se na kožním

Proto je důležité, pokud pociťujete podobné příznaky a nevíte si dlouhodobě rady, co je oním spouštěčem, zajít k lékaři a nechat se otestovat na alergeny. Kožní lékař či alergolog vám udělají epikutánní, tedy náplastové testy, které by měly alergii na kovy potvrdit nebo vyvrátit. Běžně se testuje na nikl, chrom a kobalt, přidat se mohou také testy na dentální či jiné materiály.

Někdy pomůže nestandardní dieta

V případě náznaku alergie je doporučeno omezit konzumaci některých potravin, třeba obilovin, zejména těch celozrnných, hlavně z žitné mouky. Doporučuje se vyhýbat také čokoládě a kakau, jehněčímu, kozímu a skopovému masu. Nemá však význam, abyste ze stravy vyloučili všechny potraviny obsahující nikl, zejména ne dlouhodobě. Mnohé z nich jsou zdravé a obsahují důležité živiny.

Když zasáhne lékař

Projevy alergie na kovy se dají léčit lokálními přípravky s kortikoidní složkou, antiseptickými roztoky, protizánětlivými nesteroidními či celkovými antihistaminiky. Ve vážnějších případech lékaři podávají celkové kortikosteroidy ve formě injekcí a tablet.

Máte-li alergii na kov, dejte si pozor na:

Máte-li alergii na kov, dejte si pozor na:

  • bižuterii, piercing, ale i na šperky ze zlata či stříbra
  • vlasovou a dekorativní kosmetiku – make-upy, řasenky, rtěnky, tužky, laky na nehty a vlasy, barvy na vlasy
  • kovové pracovní nástroje
  • předměty jako knoflíky a zipy, háčky na podprsence, ale i příbory
  • různé léky, injekční a akupunkturní jehly, zubní rovnátka a implantáty, ortopedické pomůcky a endoprotézy
  • jedno- a dvoueurové mince, které se vyskytují ve slitině s mědí
  • materiál ve stavebnictví (cement), v automobilovém průmyslu (antikorozní slitiny), ve sklářském průmyslu (chemikálie na zrcadla), v chemickém průmyslu (přísady do olejů a chladicích kapalin), v elektrotechnickém průmyslu (akumulátory)

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.verywellhealth.com/money-allergy