V tomto směru zatím neexistuje dostatek odborných výzkumů, ale zdá se, že některým lidem stačí spotřebu alkoholu omezit – spolu s dalšími novými dietními a pohybovými návyky, aby hubli. Část žen však nezačne hubnout, dokud se alkoholu nevzdá úplně. Podle některých teorií totiž jeho příjem zpomaluje spalování. Jde o to, že tělo musí nejdříve zpracovat alkohol a teprve pak se zaměří na spalování sacharidů a tuků, přičemž tato metabolická funkce bude u různých lidí různě výkonná. Budete nejspíše muset sami vyzkoušet, do jaké skupiny patříte.

Pokud má být změna trvalá, měla by být příjemná

Někteří odborníci navrhují odstranit alkohol zcela. Pravdou je, že sklenka vína obsahuje méně energie než standardní dezert. Jak říká psycholožka Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB a iniciátorka spousty kurzů hubnutí, důležité je brát v úvahu celkový jídelníček.

„Žádná jednotlivá potravina nás rozhodně nezachrání ani nám neublíží, pokud ji nejíme nebo nepijeme pravidelně mnohokrát za den. Jde vždy o množství a frekvenci konzumování potraviny,“ říká. Podle ní by se při hubnutí neměla zakazovat žádná potravina. „Ani žádný alkohol. Protože změny musí být trvalé, člověk se musí kontrolovat celý život a změna musí být příjemná. Pokud zakážeme oblíbenou potravinu, ať už je to dortík, nebo alkohol, bude to brát člověk jako provizorium před návratem k původním návykům, a váhové úbytky tak nebudou nikdy trvalé,“ míní Iva Málková.

Suché víno není řešení

Každopádně platí, že ani alkohol nepředstavuje nic dietního. Stačí se podívat na obyčejné dvě deci vína. Pokud se podobných věcí nechcete vzdát, musíte si dopřát o to méně jídla přes den. Protože ač má víno v jednom deci podle druhu jen 220 až 350 kilojoulů – jako půlka rohlíku –, půl lahve už konkuruje energetické hodnotě večeře, alespoň té dietní určitě.

Mohlo by se zdát, že stačí ubrat ještě více na jídle, ale to není dobrý nápad – chyběly by vám živiny a energie, alkohol totiž představuje vyloženě prázdné kalorie, které tělu nic prospěšného nedodají. Nové výzkumy navíc bohužel vyvrátily i dříve rozšířené tvrzení, že alkohol v menší míře prospívá srdci a cévám.

Na druhou stranu, samozřejmě že zhubneme rychleji, když na alkohol zapomeneme, ale tu a tam jedna sklenka vína by neměla nabourat vaše hubnoucí snahy. Pokud tedy chcete pít, pak skutečně jen málo a hlavně si správně vyberte druh alkoholu. Nejmenší zlo je suché bílé víno nebo vinný střik. Doporučuje se každý alkoholický nápoj zapít vodou o stejném objemu.

Pár piv je horších než řízek

Převedeme-li sklenky, jimiž lidé zahánějí žízeň nebo třeba mizernou náladu, na čísla, nejde o pěknou podívanou. Půllitr slabšího piva, označovaného jako desítka, má 650 kilojoulů, pivo známé jako dvanáctka dokonce 700 kilojoulů.

Ženy často rády pijí černé pivo, a jak možná tuší, za jeho nasládlejší karamelovou chuť se platí – v černé jedenáctce je kolem 1100 kilojoulů.

Účet za večer s přáteli může být dost vysoký: pokud si dáte několik piv, dostanete se dejme tomu na 3500 kilojoulů, zůstanete-li u světlých dvanáctek. Přidáte-li jeden nakládaný hermelín v oleji (zhruba 2000) a půl pytlíku oříšků (pět deka má kolem 1300), dostanete se v součtu na 6800. A v případě, že ta piva byla černá, dokonce na 8800 kilojoulů. Což je celodenní doporučený energetický příjem pro ženu, která už nesedí jen za kancelářským stolem, ale dost se hýbe.

Pozor, nealkoholické pivo na tom není o moc lépe: půllitr má kolem 400 kilojoulů a dia pivo dokonce 650 kilojoulů.

Nejhorší jsou koktejly

Je dobré vědět, jak moc se od sebe liší jednotlivé druhy alkoholu. Markantní je třeba rozdíl mezi sladkým smetanovým likérem Baileys a suchým bílým vínem. Zatímco víno má v jednom deci 220 kilojoulů a suché červené jen o málo více, velký panák likéru 1240 kilojoulů.

Pokud si dáte čtyři deci tohoto vína, dostanete se na 880 kilojoulů, což je jako občasný zážitek ještě únosné. Avšak čtyři panáky Baileys už jsou za 4960 kilojoulů, což odpovídá dvaceti dvěma a půl deci bílého.

Velký panák tvrdého alkoholu, jako je whisky, gin, fernet či rum, mají v průměru 400 až 500 kilojoulů. Sladší becherovka nebo griotka to dotáhnou na 600 kilojoulů ve velkém panáku. Stejnou energii má deci vermutu, jako je cinzano nebo martini.

Půl litru coly s rumem má 1500 kilojoulů, tři deci ginu s tonikem 1050. Koktejl Piña Colada může mít až 2500 kilojoulů, pokud se připravuje se smetanou.