Přepadla vás lehká viróza, ale vy si nemůžete dovolit zůstat ležet v posteli, protože máte práce nad hlavu? A z firemního večírku se už tuplem omluvit nemůžete, co by tomu řekl šéf? Spraví to prášek, říkáte si. A večer jedna, dvě skleničky vína a hurá do postele... O tom, že se třeba antibiotika nemají kombinovat s alkoholem, povědomí máte. Ale co ostatní prášky? V lékárnách jsou dostupné i jiné léky, často volně prodejné, které si s alkoholem také netykají. Které to jsou?

„Léky, které běžně používáte proti bolesti či při zvýšené teplotě, nesmíte míchat s alkoholem. Ani nárazově, ani dlouhodobě. Znásobují se jejich nežádoucí účinky, což má za následek zvýšené podráždění žaludku, průjmy, nevolnost, zvracení, vznik vředů, krvácení do žaludku či dokonce problémy s játry. Jedná se o přípravky s kyselinou acetylsalicylovou, ibuprofenem a paracetamolem,“ říká internista MUDr. Ivan Halmo.

Čtěte příbalové letáky

„Zvláště rizikový je paracetamol, protože se nachází v množství léků na lékařský předpis, ale hlavně v takových, které si koupíte volně. K nim patří mimo jiné horké nápoje v prášcích proti nachlazení, chřipce a horečce.“ Podle odborníků si mnozí lidé myslí, že když přípravek není na předpis, mohou jej užívat bez omezení, aniž by si přečetli příbalový leták. Ale i takovým paracetamolem se můžete předávkovat. Stačí, když užijete v krátké době více preparátů s touto účinnou látkou, zalijete je pivem, vínem nebo něčím tvrdším, a průšvih je na světě. Paracetamol je totiž ve vyšších dávkách hepatotoxický, a když jsou játra již dříve lehce poškozena, může způsobit jejich totální selhání.

Cukrovkáři a psychicky nemocní: na tvrdý alkohol zapomeňte

Podobné nežádoucí účinky se mohou objevit, když mícháte alkohol s léky na žaludek. Tato kombinace způsobuje dráždění žaludku, pálení žáhy a snižuje účinnost léků. Alkohol by měl být tabu i pro cukrovkáře, přestože obsahuje mnoho energie, paradoxně snižuje hladinu cukru v krvi. Nejen po bezprostřední konzumaci, ale také druhý den. Příznakem bývá nevolnost, zvracení, mdloby a pády. Pohárku se striktně vyhýbejte, pokud užíváte psychofarmaka, zvláště antidepresiva. „Je to velká skupina medikamentů, které mají různé mechanismy účinku, ale v kombinaci s alkoholem se u nich výrazně zpomaluje činnost centrálního nervového systému. Zhoršuje se myšlení, pozornost, koordinace, člověk působí zpomaleně a může vypadat jako úplně opilý, přestože vypil jen málo,“ vysvětluje psychoterapeutka Košínová. Kromě toho alkohol výrazně zhoršuje příznaky deprese. „Nekontrolované pití může u člověka, který užívá antidepresiva, vyvolat velmi nepříjemné stavy, někdy dokonce sebevražedné úmysly.“

Srdeční kolaps

S pijatikou se nekamarádí ani pilulky na srdce a krevní tlak. Mnohé z nich roztahují cévy a snižují tlak, alkohol bohužel dělá totéž. Při jejich kombinaci se účinek léků často zvyšuje. Můžete mít závratě, pocity slabosti, potácíte se, případně odpadnete. Samotné mdloby nebývají nebezpečné, horší je úraz, který si při tom můžete způsobit. Pokud berete antihypertenziva a přeženete to, můžete vypadat jako pod parou, ačkoli jste si dopřáli jen jednu sklenku vína.

Uvědomte si, že při pití alkoholu nejste zcela ve formě

Dejte si pozor i tehdy, když jste alergik. Alkohol zvyšuje tlumivý účinek některých antihistaminik, projevuje se to zejména ospalostí a sníženou pozorností. Lékař vám nedoporučí vypít si, i když užíváte některá antibiotika. Mnozí lidé například těžce snášejí tetracykliny, mají po nich průjmy, bolí jejich žaludek. Spolu s alkoholem se jejich nežádoucí účinky zhorší. Některé cefalosporiny zase zpomalují odbourávání alkoholu, což způsobuje závratě, zvracení, bolesti hlavy. S alkoholem se nesmí míchat metronidazol, který má podobné účinky jako antabus. Vypijete třeba jen kapku alkoholu a už zvracíte. Pokud jste trochu v náladě, můžete zapomenout na to, že si máte vzít antibiotika a narušíte tak rytmus léčby a antibiotika mohou ztratit svoji účinnost, podobně jako antikoncepční pilulky.

Starší organismus snáší alkohol hůř

Obezřetní by měli být i pacienti s onemocněním jater a starší lidé, kteří se léčí pro více onemocnění a užívají větší množství léků. Počítejte s tím, že alkohol téměř vždy ovlivní účinek léků – buď jej oslabí, nebo zesílí. A zvýrazní se i jejich nežádoucí účinky, které by jinak mohly být minimální nebo žádné. Nesmíte zapomínat ani na to, že se stoupajícím věkem organismus na alkohol hůře reaguje, mladší člověk léky a alkohol snáze odbourá.

Co taková antikoncepce?

Co taková antikoncepce?

Alkohol prý primárně nesnižuje její účinnost, ale bourá zábrany. Pokud zapomenete užít pilulku, případně ji užijete o dvě hodiny později, než byste měla, a máte pohlavní styk, může se stát, že vás dostatečně neochrání. Zejména kontraceptiva nejnovější generace obsahují malé dávky hormonů, proto je velmi důležité užívat je vždy ve stejnou dobu. Když vypijete více, než snesete, hrozí i riziko, že skončíte na WC a budete zvracet. V takovém případě váš organismus ještě pravděpodobně nestihl antikoncepční pilulku vstřebat, takže nemá co účinkovat. Tímto se nenaruší jen jeden den, zasažen je celý měsíční cyklus. Takže se nemůžete spoléhat na to, že neotěhotníte.

Zdroj: www.vlasta.cz Chciodvykat.cz Drugstore.com

Související články