Věděli jste, že s nadměrným pocením není třeba se smířit, ale je možné ho omezit či mu zcela zabránit? V prvé řadě třeba jídelníčkem. Stačí se zaměřit na dostatečný příjem tekutin, který vede ke snížení teploty a brání pocení po celém povrchu těla. Výborné účinky má například šalvějový čaj. Nepříjemné koláče v podpaží zmírníte také stravou bohatou na vápník, jako sýry a mléčné produkty. Ideálními pomocníky jsou ale i mandle, oves, sladké brambory a olivový olej, z ovoce pak banány, meloun a hrozny.

Vyřadit, anebo alespoň v letních měsících omezit, byste naopak měli veškeré potraviny, které organismus zahřívají, jako česnek, kari, cibuli, skořici a hodně kořeněná jídla. Pocení zvyšuje také kofein, který stimuluje nervový systém, což způsobuje zvýšení krevního tlaku a produkci potních žláz. A co teprve nikotin! Ten zrychluje srdeční tep a potní žlázy tak jedou na plné obrátky.

Nejspíš s námi budete souhlasit, že základem všech hygienických návyků je pravidelné sprchování. I tato banální aktivita má však svá pravidla. Pokud jste milovníky horké sprchy, pak po okoupání chvíli vyčkejte, než se obléknete, aby mělo tělo šanci zchladnout. Doporučujeme také oholit chloupky v podpaží, které udržují vlhkost, hromadí bakterie a brání účinkům antiperspirantu. Ale pozor! Bezprostředně po depilaci neaplikujte žádný přípravek. Pokožka je citlivá a mohlo by dojít k podráždění.

Znáte rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem?

Znáte rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem?

V regálech obchodů je najdeme na jednom místě, přesto se výrazně liší.

  • antiperspirant - omezuje samotné pocení, ve složení má alkohol
  • deodorant - mění zapáchající odér na vůni, alkohol neobsahuje

Na trhu jsou v dnešní době také deodoranty na nohy.

Noste volné oděvy a prodyšné materiály

Upnuté oblečení, které se na vás lepí, je nejen nepříjemné, ale navíc prozradí všechna místa, kde se člověk byť jen malinko opotí. A to nechce nikdo! V horkých dnech proto noste oblečení ze vzdušných a chladivých materiálů, jako je hedvábí, bavlna, len, případně jejich kombinaci. Některé přírodní materiály obsahují dokonce membránu, která je schopna zadržet pot a díky iontům stříbra zabraňuje množení bakterií. Vaše tělo tak může navíc „dýchat“ i přes oděv. Obloukem se naopak raději vyhýbejte umělým látkám - pokud tedy nejde zrovna o funkční úbory na sport.

Nic nepomáhá? Zkuste estetickou medicínu

Potíte se doslova jako vrata od chlíva a začínáte být zoufalí z toho, že na vás nic nezabírá? V takovém případě lze vyhledat estetickou medicínu a přistoupit k injekční aplikaci botoxu do nejvíce problematických míst. „Látka obsažená v botulotoxinu se váže k nervovým zakončením potních žláz, a dochází k zamezení uvolňování potu a tím i zápachu. Po dobu zhruba šesti měsíců se tak člověk nemusí obávat mokrých skvrn na košilích. Ošetření lze opakovaně aplikovat na podpaží, dlaně, chodidla, bedra, třísla, čelo i zátylek. Tam všude aktivní látka při nadměrném pocení pomůže,“ říká lékařka Dominika Slezáková s tím, že ošetření je prováděno v lokální anestezii, takže bezprostředně po výkonu se pacient může vrátit do běžného života. Efekt přichází do druhého až třetího dne.

Rada na závěr!

Rada na závěr!

Extrémní řešení je odstranění potních žláz. To ale musí být diskutováno s lékařem. Nadměrné pocení totiž může být příznakem nádorových onemocnění, cukrovky, nebo špatné funkce štítné žlázy. Proto nepodceňujte vyšetření.

Zdroj: vlasta.cz mediest.cz prevention.com

Související články