Pravda

Aloe pochází z arabského slova alloeh, což znamená zářící hořká látka. Vera se váže k latinskému výrazu veritas, v překladu pravda.

Pohřební dar

Léčivé vlastnosti aloe vera jsou známé minimálně 6000 let. V dávné historii byla považována za rostlinu nesmrtelnosti a například egyptští faraonové si ji nesli s sebou do hrobů jako pohřební dar. Z Afriky se aloe v průběhu času rozšířila do různých koutů světa, například do Číny, Indie, Mexika nebo do Severní Ameriky. A stejně tak získávala rozmanité přezdívky – rostlina na popáleniny, lilie z pouště či sloní žluč. Lidé vypozorovali její blahodárné účinky a používali ji k léčbě ran, trávicích problémů, hemoroidů, ale i padajících vlasů.

Aloe latex

Z rostliny se využívají dvě části – čirý gel v listech, který se osvědčuje na popáleniny a kožní problémy, a aloe latex, což je žlutá dužina nacházející se těsně pod vnějším povrchem listu, jež má projímavé vlastnosti a je vhodná při řešení zácpy.

Ekzém

Aloe má schopnost podporovat produkci prostaglandinu E2. Ten hraje roli při zánětech, je aktivní v mazových žlázách a napomáhá hojení. Proto přípravky s obsahem aloe vera mají zklidňující účinek a mohou snižovat svědění a záněty. Díky antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem pomáhají při kožních problémech, jako jsou lupénka, ekzém a akné. Aloe jako přirozený zdroj salicylových kyselin dokáže rovněž snížit výskyt pupínků a černých i bílých teček.

Pigmentové skvrny

Listy aloe vera jsou bohaté na vodu – rostlina obsahuje až 95 procent vody – takže pomáhají hydratovat pokožku a uzamykat v ní vlhkost. Dostatečná vlhkost navíc potlačuje známky přibývajícího věku v podobě jemných linek a vrásek. Uvádí se, že aloe stimuluje produkci kyseliny hyaluronové a kolagenových a elastických vláken v pokožce. Ale to není všechno, sloučenina zvaná aloesin podporuje blednutí pigmentových skvrn.

Chladivý účinek

Kdo aloe vera zná a přiložil si její gel někdy na kůži, moc dobře ví o jejím chladivém účinku. Potýkáte-li se s mírným spálením a potřebujete si zklidnit pokožku, můžete sáhnout po aloe.

Svědění hlavy

Hydratační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti této rostliny ocení i pokožka hlavy. Použití gelu jako masky pomůže zklidnit podráždění, odstranit odumřelé kožní buňky, doplnit hydrataci, a dokonce posílit vlasové folikuly. Osvědčuje se také pro řešení lupů a svědění hlavy.

Léčivý mix

Jak získat gel z aloe vera? Odřízněte vnější list těsně u stonku a opláchněte ho. List položte na prkénko (zaoblenou stranou nahoru), pomocí nože sloupněte slupku kolem okrajů a setřete nožem všechen gel. Ten pak rozmixujte nebo rozmačkejte a máte hotovo!

ZDROJ: časopis Překvapení, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591#bioactive-compounds

Související články