Velká Británie je zemí tradic. Má puding, výborný fotbal, Beatles a královnu. Ostatně většina lidí na světě se narodila, když už královna Alžběta II. vládla Spojenému království. Nepamatují, že by to někdy bylo nějak jinak. Ani libru si neumějí představit bez portrétu panovnice, která se narodila roku 1926 a na trůn usedla v roce 1952. Letos od té chvíle uplyne sedmdesát let. A Britové se toto „platinové jubileum“ chystají za pár dní oslavit s velkou pompou. Tamní tisk píše o „party, jakou Británie ještě nezažila“. Už proto, že v posledních měsícících se hovoří o královnině křehčím zdravotním stavu a ostrované si snad poprvé připouštějí skutečnost, že jejich nezdolná panovnice přece jen stárne. Vždyť v dubnu oslavila 96. narozeniny.

Od chvíle, kdy 6. února 1952 Elizabeth Alexandra Mary Windsorová usedla na trůn, přijala kromě královské koruny i notnou dávku sebekontroly a sebeovládání, které se v mnoha okamžicích bouřlivé druhé poloviny 20. století, nemluvě o prvních dvou dekádách století jednadvacátého, stalo pro obyvatele Spojeného království jediným pevným bodem a kotvou. Na královnu a její chování se mohou spolehnout, málokdy je překvapí, nikdy nešokuje, což se nedá říct o dalších členech britské královské rodiny.

Program oslav platinového jubilea

Program oslav platinového jubilea

čtvrtek 2. června – začne se oslavou královniných narozenin, Trooping the Colour, jejíž hlavní částí je vojenská přehlídka před Buckinghamským palácem. Vše zakončí tradiční přelet letadel Britského královského letectva, který rodina sleduje z balkonu Buckinghamského paláce. 

pátek 3. června – oslavy pokračují velkou bohoslužbou 

sobota 4. června – uskuteční se derby a platinový koncert s účastí řady světových hvězd

neděle 5. června – budou se konat pouliční party po celé zemi

Mimochodem právě královnina rodina je nyní v souvislosti s oslavami často skloňována. Mnozí řeší, kdo se při oficiálních akcích ukáže a kdo ne. Oříšek pro královský protokol bude například návštěva prince Harryho, donedávna „nejoblíbenějšího“ vnuka královny. Vévoda ze Sussexu se totiž chystá do Británie i s rodinou, manželkou Meghan a jejich dvěma dětmi, synem Archiem a dcerou Lilibeth (právě tímto jménem oslovovali královnu, když byla ještě holčička). Harry a Meghan, kteří před časem opustili královskou rodinu a odstěhovali se do Kalifornie, mají zakázáno zúčastňovat se oficiálních akcí pořádaných korunou. Zřejmě tak nevystoupí na slavném balkoně Buckinghamského paláce, aby společně s ostatními členy rodiny sledovali vojenskou přehlídku. Balkon bude letos vůbec méně obsazený. Zákaz má i jeden ze synů královny, princ Andrew, a to kvůli soudu, který se vede v Americe ohledně jeho údajného sexuálního obtěžování nezletilé dívky. A přehlídku z balkonu tím pádem musejí oželet i jeho dcery, princezny Eugenie a Beatrice, s rodinami.

Nehledě na rodinné trable, jimiž se na druhou stranu královská rodina přibližuje svému lidu, vždyť kdo v rodině nemá nějakou černou ovci, se Britové hodlají pořádně bavit. Už proto, že uplynulé dva roky se nesly ve znamení protipandemických opatření. Chystají pouliční oslavy a přejí si rekordní účast. Tradice pouličních oslav v Británii sahá do dvacátých let minulého století, mnozí například slavili korunovaci Alžbětina otce, krále Jiřího VI., svatbu prince Charlese s Camillou, i královniny devadesátiny před šesti lety. I ty se konaly v červnu, byť se královna narodila v dubnu. To je také zvyk, už proto, že anglické počasí je vrtkavé a zjara hodně deštivé.

Oslav se zúčastní mimo jiné i řada hvězd, třeba herečka Helen Mirren, která si zahrála britskou panovnici v divadle i ve filmu, dále například americký herec Tom Cruise, Daniel Lewis a jiní. Otázkou ale je, zda se zúčastní samotná královna. Podle informací z Buckinghamského paláce bude záležet na jejím zdravotním stavu. Od loňského roku, kdy královna prodělala covid, je její zdraví chatrnější. V říjnu strávila dokonce jednu noc v nemocnici a od té doby je pod dohledem lékařů. Nevětší obtíže jí údajně dělá pohyb, mimochodem na veřejnosti začala vystupovat s hůlkou. Nedávno dokonce svým projevem nezahajovala nové období bristkého parlamentu, což se stalo teprve podruhé za zmíněných 70 let. Naposledy se nezúčastnila před 59 lety kvůli pokročilému těhotenství. Letos jej poprvé zahajoval princ Charles, jehož doprovodil princ William.

Nicméně před pár dny královna navštívila jednu z prvních oslav, a to mimořádnou koňskou přehlídku, kde vystoupilo na 500 koní a tisíc lidí. Také byla u zahájení nové linky metra.

Alžběta II. v exkluzivním klubu panovníků, kteří vládnou přes 70 let

Alžběta II. už před sedmi lety stanula v čele nejdéle vládnoucích panovnic, když předstihla královnu Viktorii, jež vládla v letech 1837 až 1901. Nyní se dostala po bok tří vládců, kteří dosáhli platinového jubilea. Dva z nich ještě zažila, a to lichtenštejnského knížete Jana II., jenž panoval od roku 1858 až do roku 1929, a thajského krále Pchúmipchona Adunjadéta, jenž řídil zemi v letech 1946 až 2016. Prvenství nejdéle vládnoucích panovníků drží francouzský král Ludvík XIV. Král slunce vytrval na trůnu v letech 1643 až 1715 přesně 72 let a 110 dní.

Zdroj: Autorka je expertkou na královskou rodinu.