Taky vám dávala maminka před spaním teplé mléko se lžičkou medu, aby se vám lépe spalo? Nejsou to jen babské pověry, med je skutečně dobrý pomocník pro lepší spánek. Obsahuje totiž tryptofan, hormon, který dává tělu signál, že je čas jít spát. Naše tělo ho potřebuje, ale přirozeně si ho neumí vyrobit, takže ho získává z potravin či doplňků. Třeba právě z medu. A proč je med považovaný za tekutý zázrak?

Snižuje, posiluje, redukuje

Máte-li problém s hypertenzí, kromě léků, které vám lékař pravděpodobně předepsal, můžete vyzkoušet také med. Obsahuje totiž antioxidanty, o nichž se ví, že snižují právě krevní tlak. Díky acetylcholinu působí pozitivně na prokrvení cév a posiluje srdce. Budete-li užívat jednu lžíci medu před spaním, může to fungovat jako dobrá prevence nebo jako bonus navíc k tomu, co již užíváte.

Chceš být zdravý jako řípa? Užívej med. Tuhle radu dostal snad každý, kdo byl někdy nachlazený. Med je bohatý nejen na antioxidanty, ale také na antibakteriální látky, které pomáhají posilovat imunitu. Dokáže velmi účinně pomáhat v boji s viry, bakteriemi i plísněmi. Zejména účinný je při angíně, zánětech průdušek či rýmě. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek včetně vitaminu A, C, B1, B2, B6, D, K, E, vápníku, draslíku, fosforu a mateří kašičky.

Med je sice sladký, a když ho sníte celou sklenici, asi moc nezhubnete, ale podle jedné britské studie lžíce medu před spaním nastartuje tělo tak, že začne rychleji spalovat tuky. Prý také funguje jako prevence před závislostí na sladkém. Nutriční poradce Mike McInnese říká, že jedna lžíce před spaním aktivuje mechanismy v mozku, které chutě na sladké utlumí, takže v noci nebudete „vyjídat“ ledničku.

Přírodní antidepresivum

Med je díky antioxidantům skvělý v boji proti stárnutí (zvláště když si ho budete mazat i na tělo). Obsahuje také polyfenoly, které zabraňují působení negativního stresu na lidský organismus. Mimoto pár lžiček za den funguje i jako mírné antidepresivum, takže proč ho nezkusit?

Propolis – další včelí zázrak

Propolis – další včelí zázrak

Jde o směs pryskyřičných látek, které se uvolňují z právě vyrůstajících pupenů stromů a květin, včelího vosku, balzámů a éterických olejů. Tato látka vzniká stavební činností včel. Včely ji používají k zateplování úlů i proti šíření nákazy živočichů, kteří v úle zemřeli. Jedno včelstvo vyprodukuje ročně asi 300 g propolisu. Díky obsahu přírodních pryskyřic a éterických olejů pomáhá v boji proti virům, plísním a kvasinkám. Urychluje hojení, pomáhá při drobných poraněních, štípancích, zánětech dásní, aftech, oparech či ekzémech. Tinktury z propolisu pomáhají při inhalaci při rýmě, zánětech dutin či jako kloktadlo, když vás bolí v krku. Před první aplikací je vhodné provést test snášenlivosti, protože někteří lidé mohou být na med či propolis alergičtí. Alergii na propolis a med mívají lidé, kteří jsou alergičtí i na včelí bodnutí.


ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey#TOC_TITLE_HDR_2