Vůně není radno podceňovat. Dokážou ovlivňovat naše momentální rozpoložení i zdravotní stav. Dejte si proto velký pozor, jaký olej si koupíte!

Za kvalitu se platí a ne málo

Pokud sáhnete po nekvalitních esenciálních olejích, obsahujících syntetiku, můžete si zadělat na alergickou reakci nebo třeba pořádnou bolest hlavy. Kvalitní esenciální olej rozhodně poznáte podle ceny. Například lahvička stoprocentní přírodní levandule nebude stát stovku, ale určitě si za ni připlatíte. Nebudou v ní umělá aromata ani jiné složky zvýrazňující vůni, nebude ředěná dalšími různými oleji. Kvalitní a přírodní esenciální olej je totiž laicky řečeno „výcuc“ z dané rostliny. Takže pokud si kupujete třeba kvalitní esenciální olej z růže, na pouhých 5 ml se při jeho výrobě spotřebuje asi 10 kg okvětních plátků.

Důležité je uvědomit si, že nejde o žádný rostlinný olej, který se navoní parfémem levandule, pomeranče nebo jinou vůní. Takové oleje jsou syntetické a s léčivými účinky, které od nich očekáváte, toho mají společného minimum. Bolí z nich hlava, a pokud je aplikujete na kůži, může vzniknout i alergie. Levné esenciální oleje z drogerií tedy rozhodně s těmi kvalitními nemají nic společného.

Jak oleje správně používat

Kvalitního esenciálního oleje potřebujete jen pár kapek a je tak silný, že pokud jej chcete použít na kůži, je třeba jej naředit takzvaným nosným olejem. Použít můžete třeba mandlový, který je volně dostupný v drogeriích. Ředění pak záleží na tom, jestli jej bude používat dospělý nebo dítě. U dětí pak musíte ředit podle věku.

Esenciální oleje ale můžete také kapat do difuzérů. Kvalitní difuzér má zpravidla ultrasonické tělísko, které vytváří velké množství studené páry, která dostane olej do místnosti, a tedy i k našemu nosu. Dáváte před difuzéry přednost aromalampám? Pozor na ně! Věděli jste, že zahřívání esenciálním olejům škodí? Ideálně by se měly kapat do difuzérů, které vytvářejí studenou páru. Pokud ale přece jen patříte k zastáncům aromalamp, vzdálenost plamene svíčky by od misky, do které jste olej nakapali, neměla být menší než 11 centimetrů, jinak veškeré benefity, které olej přináší, mizí a nedostaví se očekávaný efekt.

Jak poznat přírodní olej od syntetického

Jak poznat přírodní olej od syntetického


Zapátrejte po značkách, které jsou osvědčené, a nebojte se požádat o radu. Není totiž nic horšího než vyhodit peníze oknem za esenciální olej, který „nefunguje“ a ještě z něj budete mít migrénu.

Přečtěte si složení. Pokud obsahuje lahvička parfémy, aromata nebo složky zvýrazňující vůni, rozhodně nejde o olej získaný z rostliny.

Kvalitní esenciální olej, který je neředěný, není mastný. Pokud jej kápnete na polštář, vypaří se a nezanechá mastný flek. Tady dejte jen pozor na oleje, které jsou lehce zbarvené. Například heřmánek modrý, který je typický svým zbarvením do modré barvy, zanechá stopy i na vašem difuzéru.

Zdroj: Původní text, autorka se věnuje aromaterapii