Jen málo lidí si uvědomuje, že klíčem k duševní i fyzické svěžesti může být něco tak obyčejného, jako je jídlo. Ovšem kvalitní jídlo. Andrea Javůrková s partnerem Jánem Balážem o tom začali přemýšlet ve chvíli, kdy byl jejich synovi ve třech letech diagnostikován autismus. Tehdy zjistili, že kvalita potravin je pro průběh jeho nemoci důležitá a klíčová.

Andrea pracuje jako daňový poradce, její manžel je pilot. Mají pětiletého syna Andreje, který má poruchu autistického spektra. Když mu lékaři poruchu diagnostikovali, začali se zajímat o kvalitu potravin a o souvislosti mezi střevy, imunitou a mozkem. „Pochopili jsme, že vhodná dieta je základem terapie, která pomáhá dělat tělu to, co umí nejlépe – uzdravovat se samo, pokud mu k tomu vytvoříme podmínky a prostředí,“ říká Andrea Javůrková. Začali hledat sami pro sebe co nejméně zpracované a toxicky nezatížené potraviny. Pochopili také, že nemá smysl čekat na cizí pomoc a že je lepší se rychle orientovat a jednat. Protože jejich dítěti běží čas a představa, že jeho život je limitován tím jejich, byla nesnesitelná.

Související články

Nedáme se!

A začal běh na dlouho trať. Jako rodiče se rozhodli, že NE a NEJDE pro ně není odpověď, a začali studovat různé materiály, především zahraniční, a hledat cestu, na které by našli spojitost mezi výskytem současných civilizačních nemocí a potravinami. „Objevovali jsme, jak výrazně se celosvětově změnila nutriční hodnota a kvalita potravin za posledních padesát let oproti předchozím tisícům letům od začátku zemědělství a přirozeného vývoje organismus. Postupně jsme tak nacházeli informace a souvislosti, které jsme nikdy předtím neviděli a neznali. Hledali jsme na internetu, přečetli jsme několik knih a zhlédli spoustu videí, absolvovali videokonference na Slovensku, v USA i Německu. A našli jsme cestu pomocí specifické diety s podporou minerálů a detoxikačních prostředků. Natrefili jsme ale také na podvodníky tady u nás, kteří slibovali vyléčení, několikrát jsme změnili a upravili dietu, probiotickou a minerální podporu, ale nenechali se odradit,“ vypráví vlastní příběh Andrea Javůrková.

Dieta – základ terapie

Poslední dva roky byly velkou školou, v níž manželé pochopili, že dieta je základ terapie nejen pro jejich syna, ale i pro další děti. „Věříme, že příroda nás vybavila vším, co potřebujeme, a že v toxickém prostředí není možné dosáhnout optimálního vývoje. Naše tělo je ovlivňováno každý den tím, co jíme. Pokud se budeme bavit konkrétně o autismu, většina těchto dětí má také nějaké zažívací problémy a oslabenou imunitu. Buď mají dlouhodobé průjmy, nebo problémy s vylučováním, a velice rychle se na ně lepí běžné nemoci. Náš syn trpěl na průjmy, dýchací obtíže a každou chvíli byl nemocný. Po aplikaci ,naší‘ diety jsme za poslední minimálně rok nezaznamenali žádný průjem. Nemoci jako nachlazení a rýmy, které předtím trvaly i měsíce, jsou teď pryč do dvou dnů a jejich četnost se výrazně snížila,“ vypráví Andrea. Před dietou měl také opakované noční epizody, kdy se probudil, povídal si, nebyl duchem přítomný a nebyl k zastavení. „Poslední rok spí jako miminko a musíme ho budit,“ dodává maminka. Když nastupoval před lety do školky, musel být ve speciální třídě, poslední rok je v „normální“ třídě bez vlastního asistenta. Zlepšilo se porozumění i soustředění, sociální interaktivita a snaží se komunikovat i verbálně.

Tento rok začal mluvit a jeho pohledy z očí do očí jsou odměnou a hnacím motorem vpřed. „Je z něj spokojené dítě,“ usmívají se rodiče.

Bio je volba

Jídelníček Andreje je složený z kvalitních surovin převážně v bio a farmářské kvalitě s mizivým obsahem patogenů a toxických látek v podobě zbytečné chemie, konzervantů a podobně. „Takové potraviny jsou podle nás nejlepší investicí do zdravého životního stylu. Je to cesta k dobrému zdraví bez léků a chemických doplňků, které nic neřeší,“ tvrdí Andrea. Založili obchod, který je pouze prvním krokem a součástí jejich vize – projektu Autismus. „Snažíme se hledat řešení a usnadnit návrat do běžného života pro jednotlivce a rodiny s různými diagnózami, kterým současná medicína nenabízí řešení, jako je autismus, alergie, ADHD a podobně – terapií jídlem a vhodnou minerální podporou,“ vyjmenovává Andrea. „A také chceme být místem, kam budou rádi chodit lidi, kteří žijí bio a hledají zdravou výživu,“ dodává. Jako správní rodiče jdou ale také příkladem a stejnou stravu, jakou předkládají synovi, konzumují i oni. „Je potřeba to přijmout jako životní styl. Manželka před aplikací diety nosila brýle, dnes je nepotřebuje (po roce a půl diety), byla astmatik, trpěla dlouhodobě na atopický ekzém a najednou je vše pryč. Dnes už jsou známé a dohledatelné pojmy jako ,střevo je náš druhý mozek‘ či přerušovaný půst, a dostávají se více do povědomí. Už se ví, že zpracované potraviny, antibiotika, genetické modifikace jsou časovanou bombou. Příroda má přitom své čisté produkty,“ říká Ján Baláž. A s aplikací autistické diety může každý začít kdekoliv a hned. „Dieta je základ, ale není komplexní řešení,“ říkají manželé. „Posouváme se vpřed, jsme trpěliví a každé zlepšení nás motivuje. Věříme, že úspěšně dorazíme do cíle a odměnou a inspirací pro nás bude, že syn bude žít plnohodnotný život. A rádi budeme svědky jiných úspěšných příběhů,“ říkají Andrea a Ján.

Související články

Projekt autismus

Projekt autismus

Manželé Andrea Javůrková a Ján Baláž založili projekt na základě vlastní zkušenosti s autismem. Chtějí tak pomoci rodinám s autistickými dětmi k výraznému zlepšení kvality života. Může to pomoci i začlenění dítěte do společnosti a pozdějšímu uplatnění na trhu práce. Na základě vlastního příběhu nabízejí vstupní vyšetření pro stanovení terapie, poradenství a konzultaci při aplikaci diety a vaření z uvedených surovin i možnost zajištění produktů pro terapeutický plán. Nenabízejí zázračné injekce ani léky, ale aktivní cestu, které se účastní celá rodina.

Ukázkový jídelníček

Snídaně:

Zeleninová polévka (základ je zeleninový vývar uvařený ze zelených natí různých druhů zeleniny) + kokosový olej a restovaná zelenina + minerální podpora (například zinek a hořčík na přírodní bázi).

Svačinka:

Kokosový nebo mandlový jogurt.

Oběd:

Lososová polévka se zeleninou (pórek, kedlubna, mrkev) nebo dýňová polévka s avokádem, musaka (kachní mleté maso, zelenina a květákové pyré s kokosovým mlékem) + minerální podpora.

Svačinka:

Mandlové perníčky (čerstvé z Paleo pekárny) a na mlsání třeba kokosový čokoládový nanuk bez cukru, slazený datlemi s ingrediencemi z ekologického zemědělství v raw kvalitě.

Večeře:

Polévka z oběda + minerální podpora.

Před spaním:

Minerální a vitaminová podpora (například B, C na přírodní bázi).

ZDROJ: časopis Vlasta, www.bioaid.cz

Související články