Omezte zbytečné cesty

Na krátkých trasách má auto vyšší spotřebu než na těch delších. To proto, že se motor nestihne zahřát na správnou teplotu, a navíc se třeba při kilometrové cestě do pekárny budete asi často rozjíždět, čímž spotřeba dál poroste. Nejjednodušší způsob, jak se po městě a jinde pohybovat ekologičtěji a ekonomičtěji, je přesednout z auta do MHD, v případě kratších vzdáleností na kolo, koloběžku nebo to prostě vzít pěšky.

Zdroj: Youtube

Zamyslete se nad tím, kdy, kam a proč jezdíte autem, a zkuste své cesty přehodnotit. Vážně by nešly podniknout jinak? Platí to zejména pro cesty dětí do škol, školek a na odpolední kroužky. Není čas omezit rodičovské taxi? Méně cest autem prospěje nejen životnímu prostředí a vaší peněžence, ale i vašemu zdraví. Budete se divit, kolik kroků naženete jen cestou na zastávku.

Berte spolujezdce

Jízda autem má na životní prostředí i rodinné finance ještě větší dopad v případě, že v autě sedíte sami. Zkuste si proto ideálně na každou cestu najít spolujezdce. Čím víc jich bude, tím lépe. Dojíždíte-li třeba do zaměstnání, domluvte se s kolegy, kteří do práce míří ze stejného směru, a cestujte společně. Stejně si to můžete zařídit s rozvozem dětí do škol a na kroužky – spojte se s ostatními rodiči a v odvozu se střídejte. A při delších cestách využívejte platformy, které organizují spolujízdu. Jednoduše zadáte, kam a v kolik jedete a kolik míst nabízíte, a pak už jen čekáte, až se vám ozve váš budoucí spolujezdec. Ten vám přispěje na cestu. Funguje to nejen po Česku, ale i tehdy, když míříte do zahraničí.

Zpomalte

Když sundáte nohu z plynu, automaticky tím snížíte svou spotřebu. Platí to zejména pro cesty po dálnicích, které už na spotřebě opravdu poznáte. Nižší rychlost má navíc tu výhodu, že nebudete muset neustále přibržďovat za pomalejšími vozidly a vzápětí zase přidávat plyn. Jízda bude celkově plynulejší, což se odrazí na nižší spotřebě. A dost možná i na vašem požitku z cestování.

Nemusíte se bát ani výrazného zdržení – třeba když na dálnici mezi Prahou a Brnem pojedete namísto průměrné sto třicítky o deset kilometrů v hodině pomaleji, prodlouží se vaše cesta o sedm minut. Spotřeba ale klesne i o litr paliva na 100 kilometrů.

Využívejte eco režim

Většina moderních aut nabízí možnost využít úsporný Eco režim. Ten ovlivní funkce automobilu tak, aby spotřeboval méně paliva. V praxi to hlavně znamená, že se omezí výkon auta – šlápnete-li na plyn, auto rozhodně nevyrazí vpřed tak rychle, jak jste možná byli zvyklí.

Kdy do úsporného režimu přepnout? Ideální je to zejména na pohyb po městě, kde příliš nepotřebujete velké zrychlení, nebo na pohodové cesty po okreskách. Naopak tam, kde očekáváte, že budete předjíždět, je lepší nechat tuto funkci vypnutou.

Při delších stáních vypínejte motor

Pokud jste se rozhodli udělat si na cestě pauzu a zastavili jste na odpočívadle, vypněte motor. Totéž můžete udělat i v kolonách, které se vůbec nehýbou. Tedy za předpokladu, že venku zrovna není extrémně horko nebo naopak zima a na zadních sedačkách vám nesedí děti. Ve městě vám pomůže takto šetřit palivo systém start-stop, kterým je vybavena naprostá většina nových aut. V základním nastavení bývá zapnutý, a pokud ho nechcete používat, tak ho zpravidla musíte před každou jízdou znovu vypnout.

Zkontrolujte gumy a odmontujte střešní nosič

Vypadá to jako banalita, ale není. Sjetý vzorek na gumách nebo jejich podhuštění mohou zásadně ovlivnit jak kvalitu jízdy, tak spotřebu paliva, a to až o desítky procent. Proto pneumatiky pravidelně kontrolujte, předepsaný tlak pro vaše vozidla obvykle najdete na štítku, který bývá na rámu dveří u řidiče. Včas se také v servisu poraďte o jejich výměně.

Spotřebu umí zásadně zvýšit i střešní nosiče a úložné boxy, protože při jízdě zvyšují odpor vzduchu. Pokud je tedy zrovna nepotřebujete, odmontujte je a někam uložte, než zase přijde čas vyrazit třeba na dovolenou. Jestliže pravidelně převážíte kola, doporučujeme pořídit si nosič na tažné zařízení nebo na páté dveře. Vstupní investice sice bývá vyšší, kola vzadu mají ale výrazně nižší odpor než ta na střeše, mnohem pohodlnější je také jejich upevňování. Jen na ně nesmíte zapomenout při couvání.

Navštěvujte pravidelně servis

Technický stav auta souvisí s jeho spotřebou dost zásadně. Ani u staršího vozu nemusí být úplně tragická, pokud mu věnujete pravidelnou péči. Platí to ale i naopak. I nové auto může spolykat překvapivě velké množství pohonných hmot, když v něm nebude všechno fungovat tak, jak by správně mělo. Neodkládejte tedy návštěvu servisu a nechte spravit vše, co v autě hapruje.

Nevezete toho moc?

Nevezete toho moc?

Plné auto lidí je jedna věc, plný kufr druhá. Někdy samozřejmě není zbytí, ale občas člověk v kufru něco zapomene a takové cestující pytle granulí pro psa, kartony vod nebo krabice s knihami už dokážou spotřebu auta vyhnat o nějaké to deci nahoru. Snažte se balit se na cesty minimalisticky a auto nepřecpávat věcmi.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články