ANAKONDA

Typické životní prostředí tvoří rodina, kde chybí muž. Zploditel byl zahnán zpátky do pralesa poté, co předal genetický materiál, nebo odlákán jinou mrštnou dámou. Pouto mezi dcerou a matkou je velmi těsné, spíše kamarádské než výchovné. S přibývajícími roky začnou matčina objetí dceru nepříjemně dusit.

BABOČKA

Matka, která životem prolétá se záviděníhodnou lehkostí krásného motýlka a podobně ležérní vztah má i ke své dceři, hýčká ji a ničím neomezuje. Mění byty i chlapy. Už v pěti letech koupí své ratolesti první rtěnku a naučí ji lakovat si nehty. Všechny dceřiny kamarádky ji milují.

FRETKA

Nikdy se nezastaví, život ji naučil zvládat práci, děti i domácnost, kde manžel nikdy ani nehnul prstem. Když ratolesti vyletí z hnízda, rozšíří své teritorium i na území jejich bytů. Po její návštěvě najde dcera různá překvapení, například igelitové sáčky a tašky z nákupů vzorně složené do komínků v zásuvce.

KLISNA

Máma snů. Utáhne i pořádně velký náklad problémů, kterými ji dcera rok za rokem zásobuje. I když je cesta dlouhá a plná kamení, nedá se odradit a spolehlivě dojde až do cíle. Na oplátku nežádá téměř nic, je vděčná i za dobré slovo.

LABUŤ

Všichni ji obdivují, protože je prostě nádherná! V patnácti ji dcera začne nenávidět, zvlášť když místo labutí ladnosti zdědila postavu à la kačer po tátovi. Matčin sex-appeal ji zažene do internátu a později do jiného města, nejméně 150 kilometrů vzdáleného.

MEDVĚDICE

Není nad to mít mámu, která se vás vždycky zastane a brání vás jako medvědice medvíďata. Začíná to na pískovišti, když vám o dvě hlavy větší chlapeček ukradne bábovičky, ale je to stejně milé i po letech, když srovná prodavačku, která si na vás dovoluje v obchoďáku.

OPICE

Není o co stát, opičí láska sice znamená, že můžete mámě beztrestně skákat i po hlavě, ale to, co se zdá v dětském věku jako osvobozující, může v pubertě znamenat, že si dcera zkazí život, protože ji nikdo nenaučil, jak se tomu vyhnout.

SOVA

Chytrá máma, která svou dceru dokopala k vysokoškolskému diplomu, i když původně chtěla zběhnout už z gymplu. Vztah k této trochu odměřenější ženě se prohloubí až s věkem. Typické pro mámy sovy je to, že na stará kolena chodí místo do cukrárny na univerzitu třetího věku.

VRÁNA

Vývojové stadium téměř všech matek. Když jim trochu odrosteme a už nás nevidí každý den, zážitky poctivě střádají a pak nám je líčí i se všemi únavnými detaily, občas i dvakrát či třikrát. Pojďme jim to krákorání víc tolerovat. I když praskají ušní bubínky, máma je přece jen jedna.