Jak moc se liší mozek ženy a muže, vtipně předvedl pastor Mark Gungor ve své pohádce o dvou mozcích. Amerického sympaťáka k tomu vedlo zjištění, že většina problémů v manželství vzniká z nepochopení. A poukázat na ně tak, aby zjištěná fakta ani jednu stranu nebolela, lze nejlépe vtipem. Jeho příběh o rozdílném fungování mužského a ženského mozku opravdu pobaví.

„Hlava muže je vyplněná krabičkami. Krabice na práci, krabice na rodinu, krabice na peníze. Kdesi na dně, ve sklepních prostorách je i krabička na tchyni. Jeho krabice se vzájemně nedotýkají. Když muž o něčem mluví, vyjme ji, otevře ji a mluví o tom, co je jen v téhle jedné. Dává si pořádně záležet, aby ani náhodou nezavadil o obsah krabic, které leží kolem. Je tam i jedna krabice, o které ženy nemají tušení. Je to krabice s ničím… A tu používají muži nejraději. Jakmile mají volnou chvíli, vytáhnou právě ji. Ženská hlava je úplně jiná. Mozek je tvořen chumlem drátů, které jsou navzájem dokonale propletené. Všechno v ní souvisí se vším.“ Mark Gungor se proto domnívá, že způsob uvažování je u mužů i u žen naprosto rozdílný a ženský mozek umí propojit více činností. Otázka ale je, zda to není jen jeho pocit.

Jako počítač

Termín multitasking donedávna používali jen počítačoví odborníci – charakterizuje schopnost počítače řešit několik úloh najednou, proto se rychle vžil pro označení stejných schopností u člověka. Moje zkušenost říká, že ženský mozek umí využívat několik oblastí zároveň stejně efektně jako computer. Ovšem nevedou nás k tomu zázračné schopnosti ani touha předstihnout muže, ale nutnost. Najednou můžeme žehlit, prát prádlo, vařit… ano, nejsme schopné vše dělat naráz, ale jsme schopné na všechny tři věci myslet a hlídat je. Znáte snad chlapa, který by si prostoje mezi vařením krátil žehlením svých košil?

V mírném rozporu se zkušenostmi zaměstnaných žen matek a pastora Gungora je tvrzení vědců. Ti vyzkoumali, že mozek není počítač a vždy se zabývá jen jednou činností. Tím, že po něm chceme, aby hlídal sporák se smažící se cibulí, vnímal doždímanou pračku a zabránil vzniku sámečku na tričku, ho jen přetěžujeme. Naoko to sice vypadá, že vše děláme naráz, ve skutečnosti mozek přepíná v rychlém sledu mezi jednotlivými událostmi a… zpomaluje svou reakční dobu. Při přepínání ztrácí mozek cenné desetiny vteřiny. Ale co bychom si bez desítek vteřin počaly, když chceme mít všechno hotové a nestrávit při domácích pracích celý víkend.

Ženská schopnost vnímat několik věcí najednou se uplatní doma, v zaměstnání a má jasný společenský význam. Sedíte v kavárně a povídáte si s kamarádkou. Přitom jste schopné vidět pěkný kabát na kolemjdoucí, zhodnotíte nepadnoucí oblek číšníka a k tomu registrujete flirtující dámu, jejíž partner si právě odskočil. Ani jedna z těchto událostí nevnese chaos do dialogu, i když se o některé podělíte, nit neztratíte. Když však kolem partičky mužů u piva propluje vnadná dvacítka, udrží se i potom fotbalové téma?

Ženské vlohy pro multitasking bývají vynášené do nebes. Báječný je svět žen. Jak skvělé by však bylo, kdybychom ve změti svých drátů mohly objevit šuplík, kde bude NIC. Mark Gungor na to kápl! Ale proč ne my? Pojďme ho vytáhnout častěji, máme na to nárok stejně jako muži.