Nevím, kdo vymyslel vysoké podpatky, ale všichni muži jsou mu zavázáni,“ prohlásila Marilyn Monroe. Ano, muži jistě. Ale co my ženy? Ó ano, podpatek opticky prodlouží nohu a ta potom vypadá štíhlejší. Ale stojí to za to utrpení? Pokud si nejste jisté, měly byste vědět, že vědci zjistili, že to s námi dělá mnohem víc. Nahrály ženy při chůzi na podpatcích a v plackách. Vyšlo najevo, že pohyby těla se výrazně liší – a to hned ve třinácti různých bodech. „Podpatky mění chůzi tak, že vypadá více žensky. Nutí ženu, aby se houpala v bocích, neměla křečovitě sevřená ramena, ale hýbala jimi, a dělala kratší kroky,“ vysvětluje profesor portsmouthské univerzity Paul Morris.

Rafinovanost?

Nahrávky pro jistotu zhlédli i náhodní lidé, muži i ženy. Nejlépe prý vypadají ženy v botách s šesticentimetrovým podpatkem. Efekt však byl patrný i v nižších sférách. I tam se najednou ženy pohybovaly jinak – bez ohledu na to, jak ne-ženská byla jejich chůze bez podpatků. Chůze na šteklích zkrátka působí sebevědoměji a více rafinovaně, samozřejmě za předpokladu, že se na nich nekymácíte jako žirafí mládě těsně po porodu.

Říká se, že boty na vysokých podpatcích vynalezl Leonardo da Vinci. Ale to asi těžko, protože díky archeologii víme, že prapředky střevíců na šteklích nosili už staří Egypťané nějakých tři a půl tisíce let před Kristem. I když dovolit si je mohl jen málokterý smrtelník, byly výsadou vysoce postavených lidí a nosily se při náboženských obřadech. Ve starověkém Řecku je zase s oblibou nazouvali herci, kterým pomáhaly odlišovat jednotlivé charaktery postav. Takže kdeže da Vinci. To už je pravděpodobnější přísloví, které praví, že vysoké podpatky vynalezla žena, kterou muži líbali stále jenom na čelo.

Původně pro muže

Podpatky jsou jedním ze symbolů ženskosti. Přitom původně byly vyhrazeny spíše vlivným mužům. Vysoký podpatek byl jakýmsi společenským certifikátem určujícím příslušnost k vyšším vrstvám. Král Slunce Ludvík XIV. vydal dokonce edikt, že ho smí nosit jenom a pouze členové jeho dvora. A k tomu si vyhradil, že nikdo v celé Francii nesmí mít podpatek vyšší než on sám. Což nebylo až tak složité, protože se nazouval do bot s až dvanácticentimetrovými kramfleky, vždy výhradně v červené barvě. To asi aby bylo jasno, kdo je tady král. Proto ty jeho podpatky nebyly jen vysoké, ale přímo umělecká díla s minaturami slavných bitev nebo idylických scén.

Je ovšem pravda, že Ludvík měl k nošení podpatků celkem prozaický důvod, měřil totiž pouhých 163 centimetrů. Mimochodem, něco na tom pocitu „shlížet na poddané shůry“ asi bude. Třeba bývalý italský premiér Silvio Berlusconi nosí taky podpatky. Sice uzákonil ve svůj prospěch ledasco, ale zatrhnout zvýšené podrážky celému národu nemůže, tak je aspoň nosí tajně, aby to vypadalo, že je dlouhán od přírody. Chodí totiž v botách se skrytým podpatkem.

Vysoký podpatek v sobě dodnes nese jistý nádech erotiky. I proto jsme to my ženy měly v minulosti složitější. Už ve starém Římě byly boty na podpatku jednoznačným ocejchováním, nosily je totiž výhradně jen prostitutky. Francouzská revoluce je měla za symbol zahálky a povýšenosti, Marie Antoinetta si na vysokém podpatku dokráčela už jen pod gilotinu a Napoleonův zákoník ho v roce 1804 výslovně zakázal. Jednu dobu se chůze na vysoké noze trestala dokonce upálením na hranici, protože žena v podpatcích prý dokázala okouzlit a poté ovládat muže. No, něco na tom možná bude…

Méně bahna

Nic se ovšem nesmí přehánět. Dámy, které se potácely ulicemi středověkých Benátek na vysokých platformách nijak zvlášť sexy nepůsobily. Podpatky tehdy měly úkol ryze praktický – vyzdvihnout svého nositele nad chodníky plné bahna a splašků a povznést jej nad nižší vrstvy. Benátky se díky vášni pro tuto obuv proměnily v bizarní město, kde ženy vrávoraly v botách vysokých až 80 centimetrů! V takových lodičkách jste se mohly vydat na procházku jen v doprovodu sluhy. To mohli vymyslet jedině žárliví manželé! Milostné eskapády na takových podrážkách znamenaly zdravotní riziko. Dnešní doba se benátským extremistkám nesnaží konkurovat. Podle značek jako Gucci či Jimmy Choo se za vysoký podpatek považuje více než 8,5 cm, střední 6–8,5 cm a nízký pod 6 cm. To už celkem jde, nemyslíte?

Podpatky nám vylepšují figuru a zvyšují sebevědomí. Ovšem taky nám zvyšují tlak v žilách dolních končetin. Prokázal to lékařský výzkum z roku 2012. Nošení vysokých podpatků vede k vzniku těžkých a oteklých nohou a někdy dokonce i k rozvoji křečových žil. A spolehlivě ničí nožní klenbu, následkem čehož vzniká příčně plochá noha. Podpatek zvedá patu v určitém úhlu, chybí přirozená absorbce nárazů. Takový 7,5 cm vysoký podpatek přenáší na přední část nohy až sedminásobně vyšší tlak než 2,5 centimetrový! Podpatky také ovlivňují kolenní klouby – už jen 4 cm navíc vytvoří v koleně torzi, která může vést až k artróze. No ale co by člověk neudělal pro trochu obdivu. Vysoké podpatky mají totiž někdy skutečně kouzelné účinky…