Když chodívali středověcí Japonci do lázně, sbalili si potřebné věci do velkého šátku, asi jako když šel český Honza s buchtami na vandr. Úplně první ranečky se ale vlastně objevily ještě dřív, v japonské éře Nara, což znamená osmé století (to je u nás přibližně Velkomoravská říše). Tehdy se do bavlněných a hedvábných látek balily chrámové předměty. Pak se začalo balit i oblečení a nakonec právě ty věci do koupele. Používaly se na to speciální látky s rodinnými vzory, které byly samy o sobě hodnotnou věcí.

Tradiční velikostí látky na furoshiki je čtverec o straně pětačtyřicet nebo sedmdesát centimetrů a kromě bavlny a hedvábí se dnes berou i jiné materiály. Pokud chcete být opravdu šetrní k přírodě, hledejte ty, které se vyrábějí ekologickým způsobem. Na vánoční balení můžete navíc použít i krásný šátek, který bude rovnou dalším dárkem.

Látka by měla mít obdélníkový nebo čtvercový tvar, měla by mít ideálně stejný vzor z obou stran a neměla by prosvítat. Způsobů, jak do ní dárek zabalit, je hodně, na videu je k vidění jeden z nejtradičnějších. Dárek můžete dozdobit snítkou eukalyptu nebo poskládanými papírovými vějíři či origami, pokud chcete dodržet celkový japonský dojem.

Originální způsob balení se naučíte zde.

Na dárky můžete použít také vlastní pečeť. Jak na to? Podívejde se zde.


Další balicí nápady najdete ve vánočních speciálech na eshop.kreativ.cz. Zkuste na balíčky použít třeba tyto originální stromečky. Jak na ně? Podívejte se na video.