Bércové vředy jsou problémem nejen zdravotním, ale také ekonomickým (dotyčný je v dlouhodobé pracovní neschopnosti) a psychickým (nemocný je odkázán na pomoc druhých a je v částečné společenské izolaci). Příčinou onemocnění bývají až v 80 % případů žilní potíže, dále pak nemoci tepen, cukrovka, úrazy, autoimunitní onemocnění či metabolické poruchy.

Odhalit pravou příčinu vzniku bércových vředů je však zásadní pro správnou léčbu. „Ideální je, pokud se jedná o příčinu odstranitelnou, například o chronickou žilní chorobu. Po jejím vyléčení je vysoká šance i na zhojení bércového vředu,“ uvádí lékařka Júlia Černohorská. Onemocnění žil se projevuje otoky a bolestí nohou, tvorbou fialových a červených žilek na stehnech, kolenou či bércích. Pokud se nezačnou včas léčit, dochází k trvalým otokům a vzniku křečových žil. „Rozsáhlé žilní onemocnění, které není správně léčeno, to znamená pomocí léků na předpis, nikoli doplňky stravy, může skončit vznikem bércového vředu,“ varuje lékařka.

Prevence? Správná váha

Jak se tedy žilním problémům, křečovým žilám a posléze i bércovým vředům vyhnout?

„Dobrou prevencí je zdravá váha. Mnoho mladých lidí má dnes potíže s nadváhou. Pokud se navíc nehýbou, mají sedavé zaměstnání nebo naopak dlouhé hodiny stojí, mají na potíže s žílami zaděláno. Důležité je také nosit ponožky, které neškrtí, a pohodlnou obuv. Od věci není ani pravidelné ošetřování kůže bérců zvláčňujícími krémy, které zabrání vysoušení kůže a tvorbě trhlin,“ radí lékařka Černohorská.