Tabulky by měly být podle odbornice na výživu Ivy Málkové jen hrubou orientací. Každému je totiž daná do vínku nějaká váha, kterou pak může ovlivnit (do určitých mezí) svým životním stylem.

Zdroj: Youtube

Co je zdravá váha

Neurčuje se podle tabulek, ale podle toho, jaká hmotnost je ideální pro daného člověka, a to jak z hlediska těla, tak duše. „To znamená, že člověk s problémy s váhou by si měl udržovat takovou váhu, kdy ho to stojí přiměřené úsilí, musí se starat, ale ne za cenu utrpení. Je to taková vcelku radostná kontrola, která mu neodebírá životní energii,“ říká Iva Málková. Pokud se budete hýbat a jíst zdravě, můžete prožít život daleko spokojenější, než kdybyste úzkostlivě hlídali každou číslici na váze.

BMI – k čemu slouží

U dospělých lidí se hodnotí BMI (body mass index), který lze vypočítat podle vzorce? BMI= tělesná váha (kg)/výška na druhou (m). Normální hodnoty jsou od 20 do 24,9, nadváha 25-29,9, hodnoty od 30 do 39,9 znamenají obezitu středního stupně, hodnoty nad 40 pak obezitu těžkého stupně. Pokud jste v pásmu nad 30, určitě začněte hubnout. BMI ale představuje jen velmi orientační hodnocení obezity, protože neřeší podíl tuku a beztukové hmoty. Proto je vhodnější nechat si změřit složení těla na bioimpedančních přístrojích. Ženy by neměly mít více než 30 % tuku, muži více než 25 %.

Rozložení tuku

Mnohem důležitější je také rozložení tuku. U žen je většinou tuk rozložen na stehnech a hýždích, u mužů na břiše. Máte-li tuku více na břiše, je to zdravotně mnohem závažnější, než mít tuk na zadku či stehnech. Stačí si tedy vzít centimetr a změřit se, k hodnocení zdravotního rizika stačí, když si změříte obvod pasu. Mají-li ženy více než 80 centimetrů, je zdravotní riziko vyšší a je to signál, že by měly začít s hubnutím. Nutriční specialistka Mary Hartley je mírnější a říká, že ideální obvod pasu by neměl být více než polovina vaší výšky. Měříte-li 166, obvod pasu by neměl přesáhnout 83 cm.

Hmotnost a pravidelné vážení

Každodenní vážení jen zbytečné týrání. Hmotnost totiž závisí na mnoha faktorech, včetně stresu, hydratace, menstruačního cyklu či dokonce denní doby. Pokud se tedy budete pořád vážit, vyvolá to jen frustraci. Na číslice na váze bychom se neměli tak moc upínat, Mary Hartley doporučuje vážení třeba první pondělí v měsíci hned po ránu.

Co při hubnutí sledovat

To, že budete znát „svoje čísla“, je sice první krok k zhodnocení zdravotního stavu, ale ve finále neexistují dokonalá čísla či hodnoty. Pokud totiž měření a vážení provází úzkost a negativní úsudky či deprese, není to přínosné. A pokud si nevíte rady, není nic jednoduššího než se obrátit na odborníky. Cílem je, aby jídlo plnilo ve vašem životě normální roli, aby bylo radostí, ne starostí. A někdy stačí jen málo, ubrat na množství, které sníte. Počítejte, když denně snížíte příjem o 2000 kJ, za týden to je 14 tisíc kJ, což je úbytek asi půl kilogram tělesného tuku (aniž byste změnili pohybovou aktivitu).

Zdroj: https://www.vlasta.cz/, PhDr. Iva Málková, https://www.stob.cz/

https://www.healthline.com/health-news/eating-healthy-is-more-important-than-weight-loss-for-lowering-heart-disease-risk

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265215

Související články