Intenzivní, pulzující bolest hlavy, nevolnost, zvracení i extrémní citlivost na světlo a zvuk. Nezabírá nic - jen postel, ticho, tma a spánek. A někdy ani ten ne. Migrenózní záchvat totiž dokáže potrápit i několik dní v kuse, přičemž se úleva dostaví až po lékařském ošetření. Že podobný stav není nic příjemného si dokáže odvodit asi každý. Jenže dokud člověk skutečně nezakusí, zač je toho loket, s pochopením se migrenik příliš nesetká. Tím spíš, když se migrény objevují klidně i patnáctkrát a více do měsíce a dotyčnému vážně narušují život. Řadíte se do této skupiny? Pak máte pravděpodobně co do činění s chronickou migrénou.

Zajímavost:

Zajímavost:

Každý rok asi 2,5 % lidí s epizodickou migrénou přejde do chronické migrény. Tou dle průzkumu trpí až 148 milionů lidí po celém světě. 

Pojďme se nyní zaměřit na otázky, které by vás, jakožto migrenika, mohly nebo spíše měly zajímat:

1. Proč mě tolik bolí hlava?

Bohužel přesná příčina migrenózních bolestí hlavy dodnes není zřejmá. Roli však může hrát genetika i prostředí, ve kterém žijeme. Většina migreniků se potýká s epizodickým druhem, což znamená, že se bolest dostavuje méně než jednou za dva týdny. Pokud se však vaše migrenózní záchvaty stupňují a sužují vás patnáct i více dní v měsíci po dobu tří měsíců, pravděpodobně vám neurolog diagnostikuje chronickou migrénu.

Které faktory zvyšují pravděpodobnost rozvoje chronické migrény?

Které faktory zvyšují pravděpodobnost rozvoje chronické migrény?

obezita

deprese

úzkost

nadužívání léků

jiná bolest

extrémní stres

chrápání

2. Co spouští moje migrény?

U každého jsou spouštěče migrény jiné. Zatímco někomu vyvolá bolest hlavy nedostatek spánku, jiný si ji přivodí konzumací polotovarů a vysoce zpracovaných potravin.

Zaručenými spouštěči migrény jsou:

Zaručenými spouštěči migrény jsou:

hormonální změny

nedostatek spánku nebo naopak příliš mnoho spánku

hlad

stres

silné pachy

jasná světla

hlasité zvuky

potravinářské přísady jako glutamát nebo aspartam

alkohol

změny počasí

vyčerpání

Doporučení:

Abyste lékaři pomohli určit vaše spouštěče, veďte si deník o svých příznacích. Zapište si, co jste dělali těsně před začátkem každé migrény a jak, co a kde jste cítili, když záchvat nastupoval. Při každé návštěvě poté deník se svým lékařem konzultujte.

3. Mohou být moje migrény příznakem něčeho vážného?

Pravidelné silné bolesti hlavy mohou člověka znepokojit a vyvolat v něm obavu z nejhoršího, tedy nádoru na mozku. Ve skutečnosti jsou však bolesti hlavy známkou vážného stavu jen zřídka. Tím spíš, pokud je právě migrenózní bolest tím jediným příznakem.

U jakých příznaků je naopak třeba zbystřit?

U jakých příznaků je naopak třeba zbystřit?

nekontrolovatelné zvracení

potíže s mluvením

ztuhlý krk

rozmazané nebo dvojité vidění

ztráta vědomí

záchvaty

slabost a mdloby

Doporučení:

Pokud společně s bolestí hlavy zaznamenáte některý z těchto příznaků, raději co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc.

4. Proč se můj zrak a sluch před migrénou mění?

Tyto změny se nazývají migrenózní aura, kterou lidé zažívají těsně před záchvatem. Zkušenost s ní má 20 - 30 % migreniků. Jedná se o soubor senzorických příznaků, na základě kterých člověk vidí klikaté vzory, slyší podivné zvuky a cítí neobvyklé pocity v těle, jako například mravenčení. Tyto příznaky obvykle po hodině odezní.

5. Je lepší navštívit neurologa?

Možná kvůli migrenózním bolestem hlavy navštěvujete pouze svého obvodního lékaře. Jestliže ale trpíte migrénou častěji, což ovlivňuje váš každodenní život, je na čase vyhledat neurologa. Ten vás nejen podrobně vyšetří, aby vyloučil jiné možné příčiny bolesti, ale především nastaví léčbu. Právě preventivní léčba může pomoci snížit frekvenci záchvatů či zastavit migrény dříve, než začnou a rozjedou se naplno.

6. Jaké léky mohou zabránit záchvatům migrény?

Pokud cítíte, že migréna najíždí, na nic nečekejte a co nejdříve jí učiňte přítrž vhodným léčivem. Aby se záchvat nerozjel, je potřeba ho podchytit v počátku. Pomoci vám v tom mohou léky na předpis jako je například sumatriptan nebo rosemig. Jestliže však nic z toho po ruce nemáte, zkusit můžete sílu volně dostupných tabletek, jako jsou aspirin nebo ibuprofen. V každém případě se nebojte prodiskutovat možnosti se svým ošetřujícím lékařem.

7. Pomůže mi změna životního stylu, jako je dieta nebo cvičení?

Léky nejsou jediným způsobem, jak zmírnit četnost migrenózních záchvatů. Jakmile totiž identifikujete své spouštěče, předejít bolestem hlavy můžete právě změnou ve vašem životním stylu.

Jak na to?

Jak na to?

1. Choďte spát a vstávejte vždy ve stejnou dobu, aby si tělo zvyklo na rutinu.

2. Nevynechávejte jídla. Jezte malé porce a svačiny po celý den. Udržujte hladinu cukru v krvi stabilní.

3. Během dne pijte dostatek tekutin.

4. Cvičte relaxační techniky ke zmírnění stresu. Zkuste hluboké dýchání, jógu, meditaci nebo masáže.

5. Vyhněte se vysoce zpracovaným potravinám, kořeněným a aromatickým jídlům, kofeinu, alkoholu a přídavným látkám jako glutamát a aspartam.

 

Jaké alternativní doplňky zmírňují chronickou migrénu?

hořčík

hluchavka

riboflavin

koenzym Q10 

Dle studií mohou tyto doplňky skutečně pomáhat, než je ale vyzkoušíte, poraďte se o tom se svým lékařem. Některý z produktů by mohl způsobovat nežádoucí účinky nebo interagovat s jinými léky, které užíváte. Je proto lepší mít jistotu, že si neublížíte.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články